Sačuvajte zubiće vaše dece

avgust 2, 2018

Roditelji često i ne primete prve znake – pojavu belih, kredastih mrlja u vratu gornjih sekutića. Te mrlje su znaci uznapredovalog topljenja zubne gleđi. Kako ovakva gleđ postaje porozna, u nju se iz pljuvačke i hrane, a uz pomoć bakterija – talože pigmentne materije (braonkaste i crne). Zbog toga gleđ puca i javljaju se rupice (kaviteti). Razaranje se širi kružno oko vrata zuba, pa otuda i naziv “cirkularni karijes”.

Fistule su upozorenje
Napredovanjem karijesa u dubinu, razara se zubna kost (dentin). Tada zubi postaju izjedeni, crni, i znatno oslabljeni. Lako pucaju, i umesto njih ostaju crni koreni, koji mogu da se inficiraju. Kod mlečnih zuba se ređe javljaju akutne reakcije (bol), ali se infekcija dalje širi na viličnu kost, u kojoj se stvaraju hronični procesi – granulomi. Tada se najčešće uočava ispupčenje na mesu iznad zuba (fistule). Preko njih se izbacuje gnoj koji je prisutan zbog procesa u kostima. Kod dece je ovakva reakcija relativno česta jer je kost poroznija i lakše se probija. Ipak, sa padom imuniteta može doći do aktiviranja procesa i pojave velikih otoka praćenih bolom, temperaturom i drugim simptomima.
Brzo razaranje zuba
Proces cirkularnog karijesa uvek počinje na gornjim sekutićima, vrlo brzo se širi na ostale mlečne zube u gornjoj vilici, a tek kasnije i na donju vilicu. To je i osnovna specifičnost u odnosu na klasični karijes koji najčešće počinje u jamicama i fisurama griznih površina mlečnih molara. Napredovanje cirkularnog karijesa može da bude izuzetno brzo, pa u roku od nekoliko nedelja – od belih mrlja dolazi do razaranja zuba.
Opasni šećer
Svako duže nagomilavanje šećera bilo da je iz bočice, veštačke hrane, pa i majčinog mleka, predstavlja izvor hrane za bakterije na zubima, koje ga obilato koriste. Ukoliko je u ustima roditelja, a posebno majke, velika koncentracija bakterije “Streptococcus mutans” u periodu kada bebi niču zubi, infekcija u ustima deteta je mnogo jača, a time i mogućnost da se karijes pre razvije.
Najčešći uzroci
1. Bakterije iz roda “Streptoccocus mutans”
One su i inače osnovni izazivači razaranja gleđi zuba. Vezuju se za njegovu površinu i oko sebe stvaraju sluzavi omotač koji se naziva zubni plak. U njemu bakterije prerađuju šećere, neophodne za sopstvenu ishranu, a kao nusprodukt se nagomilavaju organske kiseline. One deluju na površinu gleđi zuba, narušavajući ravnotežu između mehanizama razgradnje i ponovne izgradnje mineralne rešetke. Kao posledica toga, minerali se izvlače iz gleđi (demineralizacija), ona slabi, gubi svoju providnost (pojava belih mrlja), i na kraju puca.
2. Sindrom bočice
Do nedavno se smatralo da je jedini uzrok cirkularnog karijesa često i dugo držanje bočice sa zašećerenom vodom, čajem, sokom ili mlekom u ustima deteta. U engleskoj stručnoj literaturi se zbog toga cirkularni karijes označava kao “sindrom bočice”. Nekada je u našim krajevima bio običaj da se dete uspavljuje sa cuclom umočenom u med. Isto tako, pojava oboljenja je povezivana i sa zaslađivanjem veštačke hrane za bebe. Smatralo se da bolest počinje na gornjim zubima jer su donji zaštićeni od dejstva šećera, pošto ih prekriva jezik. Zbog svega toga, stroga preporuka je da se detetu ne sme duže vreme u ustima ostavljati bočica sa tečnostima u kojima postoje šećeri (kako bi se ono uspavalo). Dozvoljeno je da u bočici bude samo čista voda ili nezašećeren čaj.
3. Ostali uzroci
Gornji sekutići su posebno osetljivi, jer je u tom predelu pljuvačka slabije pokretna, a time i njena zaštitna uloga. Usne kod dece nisu u potpunosti zatvorene, pa se predeo gornjih zuba brže suši. Beba duže vremena spava, a u periodu sna se pljuvačka slabije luči. Osim toga, pljuvačka kod bebe ima upola manje odbrambenih antitela nego u kasnijim periodima.
Prema tome, cirkularni karijes je posledica LOŠE BRIGE O DEČJIM ZUBIMA, kao i preteranog opterećivanja šećerima, a ne samo bočice ili zašećerene cucle.
Kako da sprečimo karijes kod beba?
* Roditelji moraju redovno da peru zube, i po mogućstvu da eliminišu bakteriju “Streptococcus mutans” iz svojih usta.
* Roditelji moraju redovno da bebi čiste zube pomoću gaze, najbolje ujutru posle jela i pred spavanje.
Upozorenje su bele mrlje
Ako se pojave bele mrlje, neophodno je što hitnije otići kod stomatologa, koji će preduzeti efikasne mere da se početno oštećena gleđ remineralizuje i da proces više ne napreduje. Naravno, odmah se mora započeti sa brisanjem zuba pomoću gaze, i to više puta dnevno.
Ukoliko se zakasni i bele mrlje napreduju u defekt na gleđi, takav zub mora da se hitno restaurira. Danas postoje vrlo dobri materijali i bezbolne metode koje će ovakve zube lako i efikasno da “poprave”.
U slučaju da stomatolog odlaže intervenciju, ili tvrdi da ništa ne može ili ne treba da se uradi, treba potražiti drugog.
Velike mogućnosti
Kod uznapredovalih oštećenja, kada nije moguće restaurirati zube, oni mogu da se očuvaju specijalnim fabričkim – metalnim ili polikarbonatnim krunicama.
Jako razoreni zubi, sa zaostalim korenovima, procesima u kosti i fistulama, moraju da se izvade. Nestručno je mišljenje stomatologa koji insistira na njihovom dužem zadržavanju, jer su takvi zubi izvor infekcije i mogućnosti oštećenja celog organizma.
Ponekad se zakasni sa dolaskom kod stomatologa, pa se vadi veliki broj zuba. U tom slučaju se izrađuju protezice za decu. One im pomažu da žvaću, da govore, a svakako imaju i estetski efekat, koji je u današnje vreme izuzetno značajan i kod mališana.
Zaštitna uloga pljuvačke
Primećeno je da se cirkularni karijes razvija i kod dece koja se ne dohranjuju, ali često i dugo sisaju. Nova saznanja o značajnoj ulozi pljuvačke u odbrani zuba od razvoja zubnog karijesa su u potpunosti rasvetlila sve enigme i oko razvoja cirkularnog karijesa. Pljuvačka je najvažniji faktor zaštite usne duplje i zuba. U stvari, ima čitav niz uloga, od kojih su najvažnije:
1. mehaničko ispiranje ostataka hrane sa zuba i sluznice
2. razlaganje šećera pomoću enzima koje sadrži
3. prisustvo odbrambenih antitela (posebna grupa označena kao IgA), kao i drugih odbrambenih mehanizama
4. neutralizacija kiselina
5. remineralizacija površine gleđi…
Prim. dr Jovan Vojinović
Izvor: YuMama

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama