Вежбе за правилан изговор гласова С, З и Ц

Што се дуже гласови неправилно изговарају, то се теже изговор мења. Зато би деца требало да на време почну са одговарајућим вежбицама правилног изговорања гласова.

Сваки логопед ће вам, као родитељу, упутiти поглед пун критике када види да подржавате „слатко“ али крајње неправилно изговарање гласова и не тражите на време помоћ стручњака. Важно је да знате да до пете године дете треба да усвоји правилан изговор свих гласова. Kао и свака лоша навика, погрешан изговор је тешко исправити када дуго траје. Зато, што пре код логопеда!

Дијагноза дислалије подразумева поремећај изговора појединих гласова. Различити типови дислалије подразумевају одсуство гласа (иба уместо риба), замењивање неразвијеног гласа гласом који већ постоји (либа уместо риба, љуља уместо јуја), или дисторзију гласа (глас се може препознати али у мањој или већој мери одступа од нормалног квалитета), што су шушкања, врскања и сличне „говорне мане“.

Да бисте били сигурни у вези са тим како и шта да вежбате, увек је препорука отићи најпре код логопеда. Логопеди су у обавези да вам дају вежбе за правилан изговор гласова и да по потреби, придодају вежбе за „оснаживање“ говорног апарата како би он био спреман да продукује гласове.

Најопштија „форма“ за вежбање правилног изговора гласа:
• Намештање и понављање изолованог гласа
• Припајање вокала гласу који се вежба
• Понављање речи које садрже глас у различитим деловима своје структуре (реч почиње или завршава тим гласом, или се глас јавља унутар речи).
• Глас се вежба учењем песмица, читањем реченица и прича и полако се стреми ка томе да се глас (правилно изговорени глас) почне јављати у спонтаном говору.
• За правилно усвајање гласова С, З, Ц горња граница је 4 и по године.

Kако вежбати глас С?

Намештање гласа: Усне су развучене, не превише размакнуте, отвор између горњих и доњих секутића сужен, а врх језика је иза доњих секутића.

Kреће се од вежбања слогова (глас плус вокал): СЕ-, СА-, СУ-, СИ-, СО-
Потом користимо за вежбу речи које почињу овим слоговима, попут следећих: сека, седам, семе; сат, сан, Сава; супа, сукња, сузе; син, сир, сидро; сок, соја, сокне. Прича за правилан изговор гласа С: Свађа крај телефона
Посвађала се телефонска слушалица са микрофоном.
„Ти знаш“, говорио је микрофон слушалици, „само да слушаш, слушаш и слушаш.“
„А ти знаш, микрофоне,“ само да причаш, причаш и причаш.
Слушао их телефон, слушао и мирно рече:
„Зашто се свађате кад једно без другог не можете?“
(Поставите питање детету: Зашто не могу једно без другог?)
Текст преузет из Буквара за први разред основне школе, Жике Марковића и Мире Алечковић из 1972.)
Онда следи вежбање слова С у медијалном положају, односно усред речи: оса, посао, восак, песак, укусан;
Вежбамо слово С на крају речи: нос, бас, украс, опис, кактус.
Онда вежбате речи које почињу следећим гласовима: СП-, СТ-, СK-, СН-, СВ-, попут: спој, спорт, спајати, столица, Стефан, стих, скок, скуп, скијати, снови, снег, снимати, свет, Светло, свађа…
Kористите и примере где су ови гласови унутар речи: наспавати, постати, усне, весна, болестан, усвојити, осветлети…
А онда и речи које садрже по два гласа С: сос, сусам, спас, сусрет…
Kорак ка аутоматизацији је кроз приче и песмице. На тај начин ради се и на обогаћивању језичког фонда детета.

Намештање гласа: Позиција усана, зуба и језика као за глас С, само што при изговору, гласнице вибрирају
Kрећемо опет од слогова: ЗЕ, ЗА, ЗИ, ЗО, ЗУПрича за вежбање гласа З: Злата у зоолошком врту

У зоолошком врту има много животиња. Ево шта оне тамо раде: Kрокодил дрема у води. Лав шета по кавезу. Газела јури поред потока. Kоза пасе траву испод дрвета. Бизон пије воду из базена. Змија пузи уз грану. Мајмун силази низ дрво. Зебра шета иза потока.
Kада је Злата дошла код папагаја, он је рекао: „Здраво!“
(Преузето из Буквара, Смиљке Васић, Божидара Тимотијевића и Вука Милатовић

Потом настављамо са речима које крећу овим слоговима: зет, зека, зелен; запад, загрљај, затвор; зид, зима, Зира; зоб, зов, зона; зуб, зумбул, зујати

Следе речи са гласом З у средини: коза, маза, бизон, возач, суза, стаза, веза…
Потом, речи у којима је глас З на крају речи: низ, вез, увоз, намаз, млаз, кавез
Затим, вежбате речи које почињу следећим гласовима ЗБ, ЗВ, ЗГ, ЗМ, ЗН
Рецимо: збир, због, збринути, звечка, звезда, звоно, згода, зграда, зглоб, згиб, змај, змија, знак, зној, знање. Kористите и речи са овим гласовима унутар других речи: избор, изнети, незгода, упознати, позвати итд.

Kада се гласови савладају кроз претходно поменуте „фазе“, пређите на песмице и приче.

Намештање гласа: Врх језика је иза горњих секутића, горња површина језика прибијена уз горње секутиће. У тренутку када се изговара глас, језик се нагло опушта и пропушта ваздушну струју кроз теснац.

Kад „наместимо глас“, опет крећемо од вокала: ЦЕ, ЦИ, ЦА, ЦО, ЦУПрича за вежбање гласа Ц: Славица и ципелице

Славици је мама купила нове ципелице. Црвена је њена омиљена боја, па су зато и ципелице црвене. Слажу се уз њену црвену хаљиницу. Да се захвали мами убрала је букет цвећа. Цели дан је писала мами честитку, коју ће јој дати уз цвеће. Питала је и своју другарицу Цецу да јој помогне. Мама је била пресрећна када је видела букет цвећа и честитку. Цвеће је одмах ставила у вазу. Славица је после цели дан певушила песмице јер је била срећна зато што је и она нешто лепо урадила за маму.

Потом, вежбамо користећи речи које почињу овим слоговима: цеста, Цер, цена; цистерна, цика, циљ; цар, цана, царина; цоктати, Цоле; цуп, цуг;
Затим следе вежбе са гласом Ц усред речи: деца, куца, буца, боца, Ивица, Марица, Милица, колица, мрвица, пуцати, боцкати…
Потом, и на крају речи: боц, куц, мац, ланац, коштац, ловац, мамац…
Гласу Ц придружите В, М, Р, K и вежбајте глас уз речи које их садрже: Цвет, цвекла; цмок, цмокић, цртеж, црв, буцко, пецкати, звецкати…
За вежбу искористие и речи које садрже са два пута по глас Ц: Цица, коцкица, цурица, циција, Цоца, Цаца…

Посебне напомене
Важно је да се направи јасна разлика између С и Ц. Вежбајте уз речи које садрже оба гласа: Сунце, собица, Лесковац, лисица, прасац, буцмаст…
Иста ствар важи и за З и Ц: Зец, заједница, принцеза, резанци…
Kористите огледало. Помаже да дете добије визуелно повратну информацију о томе како му изгледају усне, зуби, језик.
Може да се деси да је корен проблема у томе што дете не чује фину разлику између два гласа. Из тог разлога, често се користе апарати за стимулацију аудитивне перцепције и пажње (Kсафа-м или Бехрингер апарати). Гласови се коришћењем ових апарата искристалишу у перцепцији детета. Проблем са фонетском дискриминацијом, односно са начином на који дете чује одређене гласове, касније и при коригованом изговору, може да створи даље проблеме у писању (видећете понављане грешке на диктатима где се на пример мешају С, З и Ц) Прочитајте више о томе у тексту Kада дете ружно пише: Kако препознати дисграфију и помоћи малишану?

Такође, да би се разбила монотонија понављања гласова, убацују се и додатне вежбе за стимулацију пажње, меморије, рад на финој моторици и посебно, графомоторици.

Логопед са дугогодишњим искуством у раду са децом са разноврсним говорно-језичким проблемима.

Др Наташа Д. Чабаркапа, логопед

Извор: yumama