Sajam knjiga – šta nastavnici ne smeju da propuste?

22 oktobra, 2017

Možete li da zamislite Sajam knjiga bez nastavnika i đaka? Ni mi. Nastavnici i učitelji, zajedno sa svojim đacima, posetioci su bez kojih Sajam knjiga nikad ne bi bio to što jeste. Zato se izdavačke kuće svojski trude da privuku baš njihovu pažnju.
Jedan od štandova koji bi nastavnici svakako trebalo da obiđu je štand izdavačke kuće „Eduka”. Po kvalitetnim udžbenicima i nastavnim materijalima „Eduka” je poznata odavno, ali ove godine prosvetnim radnicima ponudili su i nešto više.

Izdanja iz, na našem tržištu jedinstvene, biblioteke „Pedagoška raskršća“ u kojoj se objavljuju naslovi iz primenjene pedagogije i filozofije obrazovanja: svetski bestseleri vrhunskih stručnjaka, koji nam pomažu da razrešimo nedoumice vezane za modele vaspitanja dece, najbolje postupanje u učionici, te najuspešniji rad sa decom u inkluzivnoj školi ili decom koja ispoljavaju probleme u ponašanju. Edicija koja se bavi filozofijom obrazovanja obogaćena je ove godine za dva kapitalna prevoda: „O pogrešnom obrazovanju“ Noama Čomskog i „Pedagogija potlačenih“ Paula Freirea.
Plodno delo Noama Čomskog načinilo ga je jednim od najnavođenijih mislilaca u istoriji, i jedinim živim autorom na listi najcitiranijih, na kojoj se nalaze imena poput Platona, Šekspira ili Frojda. „O pogrešnom obrazovanju“ predstavlja nezaobilazan izbor tekstova usmerenih na obrazovanje, sagledano u širem kontekstu savremenog sveta. Autorova kritika načina na koji trenutni školski sistem „pogrešno obrazuje“, i njegovi predlozi za promenu – predstavljaju temeljnu literaturu za nastavnike, roditelje, ljude zaposlene u školskoj administraciji i sve one koji brinu o budućnosti naraštaja kojima ostavljamo ovaj svet u nasleđe.
petak 27.10. od 18.00 – 18.50 u Sali „Vasko Popa“ o knjizi Noama Čomskog „O pogrešnom obrazovanju“ govoriće prof. dr Rajna Dragićević, Zoran Ćirjaković i urednici Eduke.
Objavljujući kultnu „Pedagogiju potlačenih“ Paula Freirea, Eduka se vraća utemeljivaču kritičke pedagogije i jednom od najznačajnijih pedagoških mislilaca druge polovine 20. veka. U pitanju je jedna od najuticajnijih knjiga o obrazovanju modernog doba, i objavljivanje ovog važnog dela predstavlja veliki datum za naše izdavaštvo. 
Pokretanjem Biblioteke „Pedagoška raskršća“, Eduka omogućava da, kroz dela iz oblasti filozofije obrazovanja i praktične pedagogije, informacije o savremenoj pedagoškoj misli stignu brže do stručne javnosti, škola, nastavnika i roditelja.  
Na Školski dan – u četvrtak, 26. oktobra – u Sali „Borislav Pekić“ u 11 časova, Eduka predstavlja Zbornike uglednih priprema za razrednu i predmetnu nastavu ČAS ZA UGLED 3.
Treći put zaredom, biće to prilika da se susretnemo sa koleginicama i kolegama čiji su radovi objavljeni u zbornicima, da čestitamo svim učesnicima i dodelimo priznanja za najuspelije pripreme.  
Zbornik ČAS ZA UGLED nastao je pre tri godine kao plod naše saradnje sa nastavnicima iz cele Srbije. Ove godine nam je na konkurs prispelo dvostruko više priprema sa brojnim dodacima, prilozima, prezentacijama, fotografijama, video-snimcima – tako da su recenzenti i članovi komisija imali težak i delikatan zadatak da među dobrim materijalima izaberu najbolje.
Osim toga, veoma je značajno i to što su se nastavnicima iz Srbije sada priključile i kolege iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore – čime je postignuta podsticajna klima za kreativnu stručnu saradnju i razmenu praktičnih iskustava, koja prelazi granice i postaje deo regionalne kulturne i prosvetne razmene.
Naše zajedničko uverenje jeste da je ovaj vid saradnje višestruko značajan i koristan: njime se podržavaju nastojanja i pregnuća iz neposredne nastavne prakse, koja se potom ponovo njoj vraćaju – kako bi je osvežili i unapredili.
Za Školski dan, u četvrtak, 26. 10. u Sali „Aleksandar Vučo“ od 13.00  – 13.50. predstavljanje Eduka: e-učenje i nastava.
Sve zainteresovane Eduka će ugostiti na štandovima u Hali 1 i Hali 2a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama