Samo jednim obrascem do refundacije za privatne vrtiće

14 novembra, 2017

Od narednog meseca roditelji u Beogradu moći će brže i lakše, uz samo jedan obrazac godišnje, od Grada da dobijaju refundaciju za privatne vrtiće. To je saopšteno posle sastanka gradskog sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu sa predstavnicima više od 160 privatnih predškolskih ustanova u Beogradu koje su u sistemu subvencija grada.

Gradski sekretar za obrazovanje Slavko Gak rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je u sisistemu subvencija 240 privatnih vrtića u Beogradu a da je sa gotovo 170 vrtića dogovorena skraćena procedura kako bi roditelji još brže došli do refundacije za boravak dece u privatnim vrtićima.

Beograd u privatnim vrtićima sufinansira boravak oko 12.000 dece. To je i tim vrtićima donelo veći profit. Međutim, i dalje postoji problem, da kada su deca odsutna, računi za roditelje su veći.
“Mi se vodimo isključivo time na šta se roditelji najčešće žale kada nam se obraćaju i gledamo da im izađemo u susret. Jedna od najčešćih primedbi su upravo uvećani računi kada je dete bolesno i ne dolazi u vrtić. Pojedini vrtići su pristali da usklade to sa državnim vrtićima ali roditelji moraju da gledaju kada potpisuju ugovor sa privatnim vrtićem šta u njemu piše. Mi ne možemo na taj način da se mešamo u rad privatnih vrtića ali apelujemo i potstičemo privatne vrtiće da to učine”, objasnio je gradski sekretar za obrazovanje.
Kada je u pitanju epidemija malih boginja koja je prijavljena u Beogradu, uvedene su pojačane mere nadzora. Ukoliko vaspitači u vrtićima primete dete sa simptomima malih boginja odmah moraju da obaveste Dom zdravlja i roditelje.
Međutim, kaže Gak, u javnosti je plasirana dezinformacija da deca koja nisu primila MMR ne mogu da ide u vrtić.
“Gradski sekretarijat za obrazovanje svakodnevno prati šta radi gradski i republički zavod za zdravlje kako bi preventivno delovali ali je potpuno netačno da deca koja nisu vakcinisana ne mogu da idu u vrtić”, zaključio je Gak.
IZVOR:RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama