Само једним обрасцем до рефундације за приватне вртиће

Од наредног месеца родитељи у Београду моћи ће брже и лакше, уз само један образац годишње, од Града да добијају рефундацију за приватне вртиће. То је саопштено после састанка градског секретара за образовање и дечју заштиту са представницима више од 160 приватних предшколских установа у Београду које су у систему субвенција града.

Градски секретар за образовање Славко Гак рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је у сисистему субвенција 240 приватних вртића у Београду а да је са готово 170 вртића договорена скраћена процедура како би родитељи још брже дошли до рефундације за боравак деце у приватним вртићима.

Београд у приватним вртићима суфинансира боравак око 12.000 деце. То је и тим вртићима донело већи профит. Међутим, и даље постоји проблем, да када су деца одсутна, рачуни за родитеље су већи.
„Ми се водимо искључиво тиме на шта се родитељи најчешће жале када нам се обраћају и гледамо да им изађемо у сусрет. Једна од најчешћих примедби су управо увећани рачуни када је дете болесно и не долази у вртић. Поједини вртићи су пристали да ускладе то са државним вртићима али родитељи морају да гледају када потписују уговор са приватним вртићем шта у њему пише. Ми не можемо на тај начин да се мешамо у рад приватних вртића али апелујемо и потстичемо приватне вртиће да то учине“, објаснио је градски секретар за образовање.
Када је у питању епидемија малих богиња која је пријављена у Београду, уведене су појачане мере надзора. Уколико васпитачи у вртићима примете дете са симптомима малих богиња одмах морају да обавесте Дом здравља и родитеље.
Међутим, каже Гак, у јавности је пласирана дезинформација да деца која нису примила ММР не могу да иде у вртић.
„Градски секретаријат за образовање свакодневно прати шта ради градски и републички завод за здравље како би превентивно деловали али је потпуно нетачно да деца која нису вакцинисана не могу да иду у вртић“, закључио је Гак.
ИЗВОР:РТС