Самохрани родитељи без права на посебне погодности

20 новембра, 2017

Нема прецизне евиденције о броју самохраних родитеља у Србији. Проблеми с којима се свакодневно суочавају су бројни. Један од највећих је како са својом децом и малим примањима да преживе. Осим права на увећани дечији додатак, који тренутно добија скоро 67 и по хиљада малишана и увећане новчане социјалне помоћи за више од 17 и по хиљада самохраних родитеља, по закону немају право на посебне погодности.

Већ 15 година Зоран Бантић сам одгаја три ћерке. После смрти супруге, терет родитељства и свакодневних обавеза морао је сам да носи.

“Ја сам имао доста велике проблеме, породица, окружење, пријатељи, сви су негде помагали али то не може да буде довољно. Човек мора сам да се усмери и да одлучи шта ће и како у ком правцу да крене. Нису ми паре биле у питању, није тај моменат код мене био најтежи, једноставно организација, и тај осећај да си сам, да немаш потпору – јер брачни друг је највећа потпора”, каже Бантић.
Бар три пута дневно, Удружењу самохраних мајки јави се жена која је претходно безуспешно куцала на врата бројних институција. Обично траже помоћ у решавању егзистенцијалних проблема, али и подршку да лакше преболе одлазак супружника.
“Самохране мајке примају породичну пензију од 12.000 динара. Имамо самохране очеве где је мајка умрла, мајка је на несрећу радила само четири године и девет месеци, значи њен син нема право на породичну пензију, остаје без потпоре државе да добије, бар док се школује, пензију од своје мајке. Држава би стварно могла да им омогући неко бесплатно саветовалиште кад је психолошки проблем у питању, да повећа те наше пензије”, истиче Душица Радишић из Удружења самохраних мајки.
Не постоје законом прописане посебне погодности за самохране родитеље. Нацрт новог Закона о финансијској подршци породицама с децом, тврде у ресорном Министарству, предвиђа повољније услове за остваривање права на дечји додатак.
“У оним ситуацијама кад је други родитељ непознат, када је преминуо а није остварено право на породичну пензију, или је потпуно или трајно неспособан за привређивање и није стекао право на пензију, у том случају ће цензус за остваривање права на дечји додатак бити за 30 посто већи”, рекла је Милена Антић из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
Локалне самоуправе, сходно финансијским могућностима, могу да установе додатна права и погодности за самохране родитеље и њихову децу.

ИЗВОР:РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама