Šarčević: Ako bude opstrukcije u izboru novog rektora, država može da primeni silu

7 juna, 2018

Mladen Šarčević rekao da, ako Savet Univerziteta u Kragujevcu bude opstruisao izbor prvog čoveka ovdašnjeg univerziteta, on može da predloži Vladi Srbije da “primeni rigorozne mere”

Ministar prosvete Srbije, Mladen Šarčević izjavio je danas da je njegov pomoćnik zadužen za visoko obrazovanje u kontaktu sa sekretarijatom Univerziteta u Kragujevcu zbog izbora novog rektora i da, ako dodje do “bilo koje opstrukcije, država može da primeni silu”.
On je rekao da, ako Savet Univerziteta u Kragujevcu bude opstruisao izbor novog rektora, on može da predloži Vladi Srbije da “primeni rigorozne mere”.
“U slučaju da dođe do bilo koje opstrukcije, država može da ima silu. Vlada je osnivač, a ja mogu predložiti Vladi da primeni rigorozne mere kada je pitanju dalja opstrukcija u radu Saveta tog univerziteta. Cela ta priča neće ići stranputicom. Savet univerziteta ima autonomiju, ali u odnosu na državu. Država je jača, budite sigurni”, rekao je Šarčević novinarima u Vladi Srbije.
On je kazao da je Ministarstvo poštovalo autonomiju Univerziteta, da su slali dopise i inspekciju, da je Ministarstvo tražilo od Saveta Univerziteta u Kragujevcu da poništi odluku o doktoratu Aleksandra Arsenijevića sina rektora Nebojše Arsenijevića, ali da Savet nije uvažio ništa od toga.
“Postavlja se pitanje da li etički kodeks važi za Univerzitet, da li Savet ‘čini plezir’ i podržava nekoga kad treba i ne treba. Agencija za borbu protiv korupcije je ustanovila da tamo ima propusta i familijarnih odnosa pri zapošljavanju, ministar bi trebalo da bude zadnji koji pronalazi rupu na saksiji da se nešto ne poštuje, i primeni zakon”, rekao je Šarčević.
Ministar je početkom juna najavio smenjivanje rektora Arsenijevića zbog nepravilnosti u radu.
Glavni razlozi za smenjivanje Arsenijevića su nezakonit doktorat njegovog sina Aleksandra, jer je doktorske studije upisao, a da nije završio fakultet, i rešenje Agencije za borbu protiv korupcije o smenjivanju Arsenijevića. Kao razlog se navodi i to što organi Univerziteta i Medicinskog fakulteta nisu postupali po preporukama ministarstva i Agencije.
Mediji su ranije pisali da je Arsenijeviću “pripisano bahato ponašanje, mahinacije, rodjačko zapošljavanje”, da je “sredio” sinu da doktorira i pre nego što je završio osnovne studije i zaposlio ga na Fakultetu medicinskih nauka, a Agencija za borbu protiv korupcije predložila je njegovo smenjivanje.
 
Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Šarčević: Ako bude opstrukcije u izboru novog rektora, država može da primeni silu

  1. Pp mama kaže:

    Dragi Ministru Sarcevicu,agencija za korupciju je naredila raspustanje Skolskog odbora i razresenje direktora u jednoj tvojoj osnovnoj skoli zbog sukoba interesa.Tata primio sina za blagajnika i sta bi.Tvoj bliski saradnik M.P je trazio uslugu za uslugu.Primi mi sestru a ja cu tebe ostaviti i podrzati jos jedan mandat.Da drzava je primenila silu!

  2. Aleksandar kaže:

    Agencija za borbu protiv korupcije je našla i mnoge korupcione elemente u novim zakonima iz oblasti prosvete (Zakon o visokom obrazovanju, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja), pa se ministar nije uopšte obazirao na to. Otkud sad tolika revnost?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama