Шарчевић: Ако буде опструкције у избору новог ректора, држава може да примени силу

7 јуна, 2018

Младен Шарчевић рекао да, ако Савет Универзитета у Крагујевцу буде опструисао избор првог човека овдашњег универзитета, он може да предложи Влади Србије да “примени ригорозне мере”

Министар просвете Србије, Младен Шарчевић изјавио је данас да је његов помоћник задужен за високо образовање у контакту са секретаријатом Универзитета у Крагујевцу због избора новог ректора и да, ако додје до “било које опструкције, држава може да примени силу”.
Он је рекао да, ако Савет Универзитета у Крагујевцу буде опструисао избор новог ректора, он може да предложи Влади Србије да “примени ригорозне мере”.
“У случају да дође до било које опструкције, држава може да има силу. Влада је оснивач, а ја могу предложити Влади да примени ригорозне мере када је питању даља опструкција у раду Савета тог универзитета. Цела та прича неће ићи странпутицом. Савет универзитета има аутономију, али у односу на државу. Држава је јача, будите сигурни”, рекао је Шарчевић новинарима у Влади Србије.
Он је казао да је Министарство поштовало аутономију Универзитета, да су слали дописе и инспекцију, да је Министарство тражило од Савета Универзитета у Крагујевцу да поништи одлуку о докторату Александра Арсенијевића сина ректора Небојше Арсенијевића, али да Савет није уважио ништа од тога.
“Поставља се питање да ли етички кодекс важи за Универзитет, да ли Савет ‘чини плезир’ и подржава некога кад треба и не треба. Агенција за борбу против корупције је установила да тамо има пропуста и фамилијарних односа при запошљавању, министар би требало да буде задњи који проналази рупу на саксији да се нешто не поштује, и примени закон”, рекао је Шарчевић.
Министар је почетком јуна најавио смењивање ректора Арсенијевића због неправилности у раду.
Главни разлози за смењивање Арсенијевића су незаконит докторат његовог сина Александра, јер је докторске студије уписао, а да није завршио факултет, и решење Агенције за борбу против корупције о смењивању Арсенијевића. Као разлог се наводи и то што органи Универзитета и Медицинског факултета нису поступали по препорукама министарства и Агенције.
Медији су раније писали да је Арсенијевићу “приписано бахато понашање, махинације, родјачко запошљавање”, да је “средио” сину да докторира и пре него што је завршио основне студије и запослио га на Факултету медицинских наука, а Агенција за борбу против корупције предложила је његово смењивање.
 
Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Шарчевић: Ако буде опструкције у избору новог ректора, држава може да примени силу

  1. Pp mama каже:

    Dragi Ministru Sarcevicu,agencija za korupciju je naredila raspustanje Skolskog odbora i razresenje direktora u jednoj tvojoj osnovnoj skoli zbog sukoba interesa.Tata primio sina za blagajnika i sta bi.Tvoj bliski saradnik M.P je trazio uslugu za uslugu.Primi mi sestru a ja cu tebe ostaviti i podrzati jos jedan mandat.Da drzava je primenila silu!

  2. Александар каже:

    Агенција за борбу против корупције је нашла и многе корупционе елементе у новим законима из области просвете (Закон о високом образовању, Закон о основама система образовања и васпитања), па се министар није уопште обазирао на то. Откуд сад толика ревност?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама