Šarčević: Biće angažovani svi školski resursi – učitelji iz boravka, ali i tehnološki viškovi…

30 jula, 2020

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da će roditelji osnovaca imati mogućnost da se opredele da li će u narednoj školskoj godini njihova deca pratiti nastavu u školi uživo ili od kuće onlajn. On je naglasio da prednost u nastavi uživo imaju niži razredi osnovne škole, jer deca do 12 godina po zakonu ne mogu sama da ostaju kod kuće, kao i da je iz pedagoških razloga važna nastava uživo posebno za učenike prvog razreda koji su na početku školovanja i treba da se prilagode školskoj sredini.


– Spremili smo nekoliko modela koje ćemo početkom nedelje predstaviti medicinskom delu Kriznog štaba. Modele smo radili na osnovu preporuka koje smo do sada dobili – rekao je Šarčević.

On je za Tanjug naglasio da će svi osnovci od 1. septembra imati po četiri časa u školi i da će časovi trajati po 35 minuta. Već od oktobra nastojaće da se pojača broj časova za učenike osmog razreda

Od osam do 11 sati u školu će dolaziti učenici prvog i drugog razreda, termin od 11 do 14 sati rezervisan je za treći i četvrti razred, od 14 do 17 – peti i šesti, a od 17 do 20 sati je termin sedmaka i osmake.

Između smene svake grupe učenika obavljaće se detaljna dezinfekcija učionica, a biće obavezno i pridržavanje preporuka lekara – đaci i nastavnici moraju nositi maske, a kako bi se obezbedilo četiri metra kvadratna po učeniku u učionici ne sme biti više od 15 đaka.

Osim nastave uživo za roditelje je ostavljena mogućnost da biraju, te ako žele njihova deca mogu pratiti i nastavu onlajn, ali su u obavezi da dođu u školu da odgovaraju i dobiju ocenu.

– Kod nekog roditelja strah je veliki. Takođe, imate i porodice gde je neko pozitivan na virus korona, neko ima drugo oboljenje pa se plaše da će deca virus doneti iz kolektiva – rekao je Šarčević i pojasnio da se već snimaju onlajn časovi.

Upitan kako će se obezbediti dovoljan broj učitelja i nastavnika ukoliko odeljenja moraju da se podele na maksimalnih 15 učenika, Šarčević je naveo da će biti angažovani svi školski resursi – učitelji iz boravka, ali i tehnološki viškovi koji dobijaju platu, a nisu raspoređeni.

– Tu su i školski psiholozi, pedagozi, bibliotekari, jer sada je prioritet da se nastava stavi kao osnova cele priče. Niko neće biti preopterećen, vodilo se računa da svi imaju 40 časova u radnoj nedelji – naglasio je on.

Najveći problem biće organizovanje nastave u školama u Zapadnoj Srbiji – Sjenici, Tutinu, Novom Pazaru, gde je veliki broj učenika i manjak školskog prostora.

– Tu ne možete da delite odeljenja u dve grupe već moramo u tri. Prioritet za nastavu uživo će imati niži razredi koji će zauzimati više termina, te će jedne nedelje peti i šesti razred imati nastavu u školama, a sedmi i osmi onlajn. Sledeće nedelje u škole će dolaziti đaci sedmog i osmog razreda – naveo je on.

Škole koje su imale boravak za decu, imaće ga i ubuduće u istom obimu.

Napominje da će od septembra disciplina u školama morati da bude mnogo strožija, te će tako učenik za nenošenje maske prvo biti opomenut, zatim ukoren, a ukoliko nastavi da skida masku i suspendovan.

– Donećemo posebna pravila i uredbu koja važe u vanrednim situacijama da učenik može biti suspendovan, jer ako bude ponavljao češće da skida masku on ugrožava bezbednost druge dece. Mere moraju da se poštuju – naveo je on.

Škole će za nastavnike i drugo osoblje nabaviti maske, a za učenike to će raditi roditelji. Preporuka ministra je da se za decu nabave pamučne maske koje mogu da se peru i koje su prilagođene njihovom uzrastu.

Pripreme za nastavu od septembra , kako je naveo, rade se tako da đaci imaju dovoljno materijala za kvalitetno učenje.

Srednja škola, pojašnjava ministar, ima svoje specifičnosti, razlikuje se rad u gimnazijama, srednjim stručnim školama, školama koje rade po dualnom modelu obrazovanja.

U srednjim školama je uglavnom dvosmenski rad, te će tako na nedelju dana da se smenjuju nastava u školi i onlajn. Nedelju dana će nastavu će da prate u školi prva i druga godina, a u to vreme treća i četvrta će da rade onlajn od kuće. Zatim se smenjuju.

Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Šarčević: Biće angažovani svi školski resursi – učitelji iz boravka, ali i tehnološki viškovi…

  1. Nena kaže:

    A kako će da se dele deca u vrtiću? U grupi 30 predškolaca koji ne spavaju, vrtić radi u fulu, a prostorije male za toliku decu. Da li će i oni da nose maske celo radno vreme jer vrtić nema privilegije skraćivanja radnog vremena? Koliko maski njima treba i kako ih naterati da ih nose? Ta pitanja niko ne postavlja, ni roditelji, a ni novinari. Baš se pitam kako će sve to da izgleda od septembra.

  2. Planinska idila kaže:

    Ministar prosvete priča o radu u 4 smene… Na osnovu onoga što je on izneo učenici 7 i 8.razreda u školu bi išli od 17 do 20 časova, ali ministar ne zna da u Srbiji ima škola i u seoskim i planinskim sredinama. Ne znam da li je nekada čuo da škole postoje i na Goliji, Javoru, Mučnju, Zlatiboru, Zlataru, Staroj planini… Da li je upoznat da u takvim sredinama nema uličnog svetla i da toj deci škola nije na 5-10 minuta laganog hoda? Da li zna da ta deca do škole putuju kilometrima peške po bespućima? Često su im jedino prevozno sredstvo konj ili traktor, ukoliko ga njihovi roditelji imaju. Putevi su makadamski, zimi neprohodni, zavejani smetovima i preko 2 metra visine… u nedogled nema kuće, ni žive duše… Kako gospodin ministar misli da ta deca po mraku idu u školu u takvim sredinama? Čini mi se da ministar ne zna da takve sredine postoje. O rancu teškom preko 10 kilograma na leđima učenika pešaka da i ne govorim… A šta će roditelj koji recimo ima dete 1, 3 i 5.razred u toj sredini? Ukoliko ima mogućnosti, a vrlo često nema, da vozi decu ceo dan u školu (prvaka, pa kad vrati njega onda trećaka, pa petaka). Od čega će taj roditelj da živi i ko će njivu da mu obrađuje? I milion pitanja bi imala za ministra…

  3. Danica Petrović kaže:

    Ministar poznat po nepoznavanju.Odluke danas za sutra postale ru pravilo. Suočavanje sa suštinskim problemima potpuno izostalo. Važno da se neprestano unose izmene i štampaju novi udžbenici jer tu je profit. Imamo i digitalizaciju kao novi oblik profitiranja. On lajn nastava je odlična podloga za prodavanje kompjutera i srodne tehničke robe .Pitanje je hoće li i prosvetni radnici nešto da profitiraju? Ima li tu neki rabat? Da i nama kapne. Olovke,torbice i kišobrane više ne primamo. Ovde je reč o velikoj lovi.I pošto će svi ovim mojim pitanjem da se sablazne , da postavim još jedno za sablažnjavanje. Ko vodi biznis? Ko će da zagrebena po našim i roditeljskim džepovima jer se upravo ispunjava želja Bila Gejtsa da svaka kuća ima više od jednog kompjuter a?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama