Шарчевић: Биће ангажовани сви школски ресурси – учитељи из боравка, али и технолошки вишкови…

30 јула, 2020

Министар просвете Младен Шарчевић каже да ће родитељи основаца имати могућност да се определе да ли ће у наредној школској години њихова деца пратити наставу у школи уживо или од куће онлајн. Он је нагласио да предност у настави уживо имају нижи разреди основне школе, јер деца до 12 година по закону не могу сама да остају код куће, као и да је из педагошких разлога важна настава уживо посебно за ученике првог разреда који су на почетку школовања и треба да се прилагоде школској средини.


– Спремили смо неколико модела које ћемо почетком недеље представити медицинском делу Кризног штаба. Моделе смо радили на основу препорука које смо до сада добили – рекао је Шарчевић.

Он је за Танјуг нагласио да ће сви основци од 1. септембра имати по четири часа у школи и да ће часови трајати по 35 минута. Већ од октобра настојаће да се појача број часова за ученике осмог разреда

Од осам до 11 сати у школу ће долазити ученици првог и другог разреда, термин од 11 до 14 сати резервисан је за трећи и четврти разред, од 14 до 17 – пети и шести, а од 17 до 20 сати је термин седмака и осмаке.

Између смене сваке групе ученика обављаће се детаљна дезинфекција учионица, а биће обавезно и придржавање препорука лекара – ђаци и наставници морају носити маске, а како би се обезбедило четири метра квадратна по ученику у учионици не сме бити више од 15 ђака.

Осим наставе уживо за родитеље је остављена могућност да бирају, те ако желе њихова деца могу пратити и наставу онлајн, али су у обавези да дођу у школу да одговарају и добију оцену.

– Код неког родитеља страх је велики. Такође, имате и породице где је неко позитиван на вирус корона, неко има друго обољење па се плаше да ће деца вирус донети из колектива – рекао је Шарчевић и појаснио да се већ снимају онлајн часови.

Упитан како ће се обезбедити довољан број учитеља и наставника уколико одељења морају да се поделе на максималних 15 ученика, Шарчевић је навео да ће бити ангажовани сви школски ресурси – учитељи из боравка, али и технолошки вишкови који добијају плату, а нису распоређени.

– Ту су и школски психолози, педагози, библиотекари, јер сада је приоритет да се настава стави као основа целе приче. Нико неће бити преоптерећен, водило се рачуна да сви имају 40 часова у радној недељи – нагласио је он.

Највећи проблем биће организовање наставе у школама у Западној Србији – Сјеници, Тутину, Новом Пазару, где је велики број ученика и мањак школског простора.

– Ту не можете да делите одељења у две групе већ морамо у три. Приоритет за наставу уживо ће имати нижи разреди који ће заузимати више термина, те ће једне недеље пети и шести разред имати наставу у школама, а седми и осми онлајн. Следеће недеље у школе ће долазити ђаци седмог и осмог разреда – навео је он.

Школе које су имале боравак за децу, имаће га и убудуће у истом обиму.

Напомиње да ће од септембра дисциплина у школама морати да буде много строжија, те ће тако ученик за неношење маске прво бити опоменут, затим укорен, а уколико настави да скида маску и суспендован.

– Донећемо посебна правила и уредбу која важе у ванредним ситуацијама да ученик може бити суспендован, јер ако буде понављао чешће да скида маску он угрожава безбедност друге деце. Мере морају да се поштују – навео је он.

Школе ће за наставнике и друго особље набавити маске, а за ученике то ће радити родитељи. Препорука министра је да се за децу набаве памучне маске које могу да се перу и које су прилагођене њиховом узрасту.

Припреме за наставу од септембра , како је навео, раде се тако да ђаци имају довољно материјала за квалитетно учење.

Средња школа, појашњава министар, има своје специфичности, разликује се рад у гимназијама, средњим стручним школама, школама које раде по дуалном моделу образовања.

У средњим школама је углавном двосменски рад, те ће тако на недељу дана да се смењују настава у школи и онлајн. Недељу дана ће наставу ће да прате у школи прва и друга година, а у то време трећа и четврта ће да раде онлајн од куће. Затим се смењују.

Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "Шарчевић: Биће ангажовани сви школски ресурси – учитељи из боравка, али и технолошки вишкови…

  1. Nena каже:

    A kako će da se dele deca u vrtiću? U grupi 30 predškolaca koji ne spavaju, vrtić radi u fulu, a prostorije male za toliku decu. Da li će i oni da nose maske celo radno vreme jer vrtić nema privilegije skraćivanja radnog vremena? Koliko maski njima treba i kako ih naterati da ih nose? Ta pitanja niko ne postavlja, ni roditelji, a ni novinari. Baš se pitam kako će sve to da izgleda od septembra.

  2. Планинска идила каже:

    Министар просвете прича о раду у 4 смене… На основу онога што је он изнео ученици 7 и 8.разреда у школу би ишли од 17 до 20 часова, али министар не зна да у Србији има школа и у сеоским и планинским срединама. Не знам да ли је некада чуо да школе постоје и на Голији, Јавору, Мучњу, Златибору, Златару, Старој планини… Да ли је упознат да у таквим срединама нема уличног светла и да тој деци школа није на 5-10 минута лаганог хода? Да ли зна да та деца до школе путују километрима пешке по беспућима? Често су им једино превозно средство коњ или трактор, уколико га њихови родитељи имају. Путеви су макадамски, зими непроходни, завејани сметовима и преко 2 метра висине… у недоглед нема куће, ни живе душе… Како господин министар мисли да та деца по мраку иду у школу у таквим срединама? Чини ми се да министар не зна да такве средине постоје. О ранцу тешком преко 10 килограма на леђима ученика пешака да и не говорим… А шта ће родитељ који рецимо има дете 1, 3 и 5.разред у тој средини? Уколико има могућности, а врло често нема, да вози децу цео дан у школу (првака, па кад врати њега онда трећака, па петака). Од чега ће тај родитељ да живи и ко ће њиву да му обрађује? И милион питања би имала за министра…

  3. Даница Петровић каже:

    Министар познат по непознавању.Одлуке данас за сутра постале ру правило. Суочавање са суштинским проблемима потпуно изостало. Важно да се непрестано уносе измене и штампају нови уџбеници јер ту је профит. Имамо и дигитализацију као нови облик профитирања. Он лајн настава је одлична подлога за продавање компјутера и сродне техничке робе .Питање је хоће ли и просветни радници нешто да профитирају? Има ли ту неки рабат? Да и нама капне. Оловке,торбице и кишобране више не примамо. Овде је реч о великој лови.И пошто ће сви овим мојим питањем да се саблазне , да поставим још једно за саблажњавање. Ко води бизнис? Ко ће да загребена по нашим и родитељским џеповима јер се управо испуњава жеља Била Гејтса да свака кућа има више од једног компјутер а?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама