Шарчевић: Биће уведени платни разреди за наставнике како би се стимулисали они који раде добро

31 августа, 2016
Порука ђацима је да ће почети да уче из задовољства, а наставницима да ћемо се бринути о статусу и угледу професије, рекао је за РТС министар просвете Младен Шарчевић. Не очекује да ће школска година почети штрајковима и упозорава да ће сносити последице они који буду крили радна места.
Данас је последњи дан летњег распуста, сутра ће армија ђака сести у школске клупе. Да ли ће се традиција штрајкова на почетку школске године наставити и овог септембра – неизвесно је. Три синдиката просвете најављују штрајк 20. септембра, Унија синдиката просветних радника ће данас одржати потест под називом 5 до 12.

Прочитајте и Шарчевић: Инсистираћу на више новца за обуку наставника

Министар просвете Младен Шарчевић, међутим, у изјави за РТС каже да не очекује да ће бити штрајкова.
“Мислим да је штрајк избегнут, ми смо јуче имали састанке. Све ствари које смо недавно започели смо довели до извршења – у вези са технолошким вишковима, плаћањем и ‘удомљавањем’ оних који остану без посла на места оних који су отишли у пензију и строге контроле које ће се заједно спроводити са синдикатима”, рекао је Шарчевић гостујући у Дневнику РТС-а.
Када је у питању повећање плата, Шарчевић каже да тренутно зна оно што је премијер рекао. “Дакле, мислим да је веома извесно, као што је извесна и исплата заосталих потраживања”, рекао је министар.
Шарчевић је рекао да ће бити уведени платни разреди за наставнике како би се стимулисали они који раде добро, и да су многе добре промене већ зацртане у Стратегији образовања те да ће се радити на њеном спровођењу.
На састанку са синдикатима договорено је да заједничка комисија прати расподелу технолошких вишкова по школама, како се не би десило да директори сакрију радна места, кроз уговоре о привремено-повременим пословима и кроз послове по којима се под хитно запошљавају. Сви они који то злоупотребљавају сносиће последице, рекао је Шарчевић.
Прочитајте и Шарчевић: “Не желимо да просветни радници буду на дну лествице и сиромаштва, и запослености, и признања у друштву..”
Продужење радног века просветарима, како каже, биће могуће само у изузетним ситуацијама и тај део ће се строго контролисати, те ће секретари школа морати на време да обавештају надлежне када ко од запослених иде у пензију и тачно ће се знати када се расписује конкурс за то радно место.
Министар је истакао и да је пре две недеље, када је ступио на функцију, маркирао најбитније тачке. Прва је правни сектор, следе инспекције и школске управе. Најавио је да ће обићи школске управе по Србији.
Када су у питању инспекције, наглашава да је проблем што у школским управама ради мали број људи, као и тај што локалне самоуправе на формирају инспекције. Због тога је, како је рекао, разговарао са министарком државне управе Аном Брнабић и председницима општина које је питао зашто нема инспекција.
Каже да ће бити повећана улога родитеља у одлучивању и да је цео систем до сада почивао на оцени, а да оцена не почива на знању, те додаје да плаћања казни за изостанке из школе неће бити.
Сматра да у просвети сви морају да буду задовољни: Ђаци, родитељи, наставници и оснивачи. “Ако су сви заинтересовани, ако је у средишту ученик и квалитет наставе, онда нема конфронтације”, рекао је Шарчевић.
Министар је поручио ђацима да ће почети да уче из задовољства, а наставницима да ће се Министарство бринути о статусу и угледу професије.
Прочитајте и ПРОТЕСТ ПРОСВЕТАРА У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА “Дошли смо да подсетимо власт на неиспуњена обећања”
“Нико неће дати милијарде да се реше сви проблеми, па да се доказује да просвета ради добро. Мора се кренути обрнутом методиологијом. Морамо да докажемо да смо вредни, да радимо добро”, закључио је Шарчевић.

 Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Шарчевић: Биће уведени платни разреди за наставнике како би се стимулисали они који раде добро"

  1. Marija каже:

    Vratiti ugled profesije?Tesko.Sve dok na fejsbuku roditelji imaju mogucnost da lajkuju fotografije na kojima su prosvetarke( od vaspitacice do direktorice) u kupacim kostimima sa pozama na kojima mogu starlete da im pozavide.Jedino ih tela, daleko od istih, cine smesnim,a takvim cinom padaju u ocima normalnih ljudi.Pad moralnih vrednosti(prostitucija)nije zaobisao ni ovu profesiju.Nekada je uciteljica,profesorica bila osoba kojoj se verovalo,koja je razvijala moralne,radne ,ljudske kvalitete kod ucenika.A danas?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама