Šarčević: Biće uvedeni platni razredi za nastavnike kako bi se stimulisali oni koji rade dobro

31 avgusta, 2016
Poruka đacima je da će početi da uče iz zadovoljstva, a nastavnicima da ćemo se brinuti o statusu i ugledu profesije, rekao je za RTS ministar prosvete Mladen Šarčević. Ne očekuje da će školska godina početi štrajkovima i upozorava da će snositi posledice oni koji budu krili radna mesta.
Danas je poslednji dan letnjeg raspusta, sutra će armija đaka sesti u školske klupe. Da li će se tradicija štrajkova na početku školske godine nastaviti i ovog septembra – neizvesno je. Tri sindikata prosvete najavljuju štrajk 20. septembra, Unija sindikata prosvetnih radnika će danas održati potest pod nazivom 5 do 12.

Pročitajte i Šarčević: Insistiraću na više novca za obuku nastavnika

Ministar prosvete Mladen Šarčević, međutim, u izjavi za RTS kaže da ne očekuje da će biti štrajkova.
“Mislim da je štrajk izbegnut, mi smo juče imali sastanke. Sve stvari koje smo nedavno započeli smo doveli do izvršenja – u vezi sa tehnološkim viškovima, plaćanjem i ‘udomljavanjem’ onih koji ostanu bez posla na mesta onih koji su otišli u penziju i stroge kontrole koje će se zajedno sprovoditi sa sindikatima”, rekao je Šarčević gostujući u Dnevniku RTS-a.
Kada je u pitanju povećanje plata, Šarčević kaže da trenutno zna ono što je premijer rekao. “Dakle, mislim da je veoma izvesno, kao što je izvesna i isplata zaostalih potraživanja”, rekao je ministar.
Šarčević je rekao da će biti uvedeni platni razredi za nastavnike kako bi se stimulisali oni koji rade dobro, i da su mnoge dobre promene već zacrtane u Strategiji obrazovanja te da će se raditi na njenom sprovođenju.
Na sastanku sa sindikatima dogovoreno je da zajednička komisija prati raspodelu tehnoloških viškova po školama, kako se ne bi desilo da direktori sakriju radna mesta, kroz ugovore o privremeno-povremenim poslovima i kroz poslove po kojima se pod hitno zapošljavaju. Svi oni koji to zloupotrebljavaju snosiće posledice, rekao je Šarčević.
Pročitajte i Šarčević: “Ne želimo da prosvetni radnici budu na dnu lestvice i siromaštva, i zaposlenosti, i priznanja u društvu..”
Produženje radnog veka prosvetarima, kako kaže, biće moguće samo u izuzetnim situacijama i taj deo će se strogo kontrolisati, te će sekretari škola morati na vreme da obaveštaju nadležne kada ko od zaposlenih ide u penziju i tačno će se znati kada se raspisuje konkurs za to radno mesto.
Ministar je istakao i da je pre dve nedelje, kada je stupio na funkciju, markirao najbitnije tačke. Prva je pravni sektor, slede inspekcije i školske uprave. Najavio je da će obići školske uprave po Srbiji.
Kada su u pitanju inspekcije, naglašava da je problem što u školskim upravama radi mali broj ljudi, kao i taj što lokalne samouprave na formiraju inspekcije. Zbog toga je, kako je rekao, razgovarao sa ministarkom državne uprave Anom Brnabić i predsednicima opština koje je pitao zašto nema inspekcija.
Kaže da će biti povećana uloga roditelja u odlučivanju i da je ceo sistem do sada počivao na oceni, a da ocena ne počiva na znanju, te dodaje da plaćanja kazni za izostanke iz škole neće biti.
Smatra da u prosveti svi moraju da budu zadovoljni: Đaci, roditelji, nastavnici i osnivači. “Ako su svi zainteresovani, ako je u središtu učenik i kvalitet nastave, onda nema konfrontacije”, rekao je Šarčević.
Ministar je poručio đacima da će početi da uče iz zadovoljstva, a nastavnicima da će se Ministarstvo brinuti o statusu i ugledu profesije.
Pročitajte i PROTEST PROSVETARA U CENTRU BEOGRADA “Došli smo da podsetimo vlast na neispunjena obećanja”
“Niko neće dati milijarde da se reše svi problemi, pa da se dokazuje da prosveta radi dobro. Mora se krenuti obrnutom metodiologijom. Moramo da dokažemo da smo vredni, da radimo dobro”, zaključio je Šarčević.

 Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šarčević: Biće uvedeni platni razredi za nastavnike kako bi se stimulisali oni koji rade dobro"

  1. Marija kaže:

    Vratiti ugled profesije?Tesko.Sve dok na fejsbuku roditelji imaju mogucnost da lajkuju fotografije na kojima su prosvetarke( od vaspitacice do direktorice) u kupacim kostimima sa pozama na kojima mogu starlete da im pozavide.Jedino ih tela, daleko od istih, cine smesnim,a takvim cinom padaju u ocima normalnih ljudi.Pad moralnih vrednosti(prostitucija)nije zaobisao ni ovu profesiju.Nekada je uciteljica,profesorica bila osoba kojoj se verovalo,koja je razvijala moralne,radne ,ljudske kvalitete kod ucenika.A danas?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama