Šarčević: Insistiraću na više novca za obuku nastavnika

31 avgusta, 2016

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da želi da vrati ugled profesiji i da će insistirati na više novca za ubuku zaposlenih u prosveti.

Pročitajte i Roditelji đaka ocenjivaće nastavnike i direktore škola

On je, na sastanku sa direktorima odsnovnih i srednjih škola u Beogradu, rekao da se u obrazovanju stvari moraju brže rešavati, da ne voli da koristi reč reforme, jer je to sada na nivou popisa defekata i popravljanja stanja.
“Moraćemo da preskačemo neke etape zacrtane u Strategiji obrazovanja. U narednom periodu biću na terenu i trudiću se da obiđem sve škole i sa svima da porazgovaram o problemima”, naglasio je ministare.
On je dodao da je cilj da se osnaže školske uprave, te da je reformu moguće sprovoditi u Beogradu, ali teško u unutrašnjosti.

Pročitajte i Vlada rešila problem sa zakinutim zaradama prosvetnim radnicima

Postoje dobri uzori obrazovanja u Evropi, nastavlja on, na koje Srbija može da se ugleda i ima mogućnosti da pravi dobre izbore.
“Trudiću se da Ministarstvo priosvete bude dobar servis svima. Vi ste (direktori) nosioci procesa reformi”, rekao je ministar i dodao da će se boriti protiv nepotizma, zloupotreba i raznih “manifetluka” u školama.
Za kratko vreme, nastavlja on, direktori su mogli da vide da njegov sistem rada nije da šalje dopise, već, kako kaže, kada nastane problem “skačemo na njega” i trudi da reši u što kraćem roku.
Kako kaže, vrlo je vešt što se tiče finansija, jer je iza njega višegodišnje iskustvo vođenja državnih ali i privatnih škola, tako da će se zalagati da se osim novca iz budžeta obezbede i sredstva iz dugih izvora, kao što su pretpristupni fondovi EU.

Pročitajte i Šarčević: Uvesti sistem nagrađivanja u prosveti za one koji rade bolje

Jedan od problema, vraćanje zakinutog dela zarade prosvetarima, već je rešen i vlada je donela odluku da se novac isplati nastavnicima, a da će se boriti i za drugačije vrednovanje onih koji se trude i rade, uvođenjem platnih razreda.
Od direktora očekuje da prijave upražnjena radna mesta, kako bi se ona popunila tehnološkim viškovima i da će se bolja kontrola sada obavljati preko informacionog sistema koji je zaživeo-Dositej.
“Moja vrata i telefon su vam otvoreni. Očekujem od vas predloge i inpulse, a ne da ih vi dobijate od mene”, rekao je ministar direktorima škola.
 
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šarčević: Insistiraću na više novca za obuku nastavnika"

  1. Profsor kaže:

    Pare za obuku nastavnika???? Da bi dobio posao u osnovnoj školi profesor mora da ima zavrsen master i onda opet mora da ide na obuku??!!! Inače direktori u Šapcu ne prijavljuju uppražnjena radna mesta izuzev jedne osnovne škole, a na tim radnim mestima rade nestručni iako postoje nezaposleni stručnjaci (jer nema konkursa).Direktori nkad nisu imali veću slobodu da rade kako hoće, a sve to uz blagoslov školske uprave iz Valjeva. Čini mi se da je tako i udrugim mestima.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama