Šarčević: Deca da provode više vremena u školi, da bi bila bezbednija

24 novembra, 2017

Formirana Ministarska grupa za prevenciju vršnjačkog nasilja među mladima u Srbiji, koju će činiti predstavnici sedam ministarstava. Cilj je da se propisi ujednače i da se objasne procedure u smislu gde prestaje nadležnost jednih, a počinju ingerencije drugih. Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila da se mora pronaći način da se pokaže mladima da se vršnjačko nasilje neće tolerisati.

Brnabićeva je danas otvorila prvi sastanak tima koji je oformljen na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Premijerka je naglasila da se radi na planu aktivnosti.

Dodala je da je prevencija vršnjačkog nasilja važna ali da je važno imati i plan i pokazati da se takvo ponašanje ne isplati i da će biti sankcionisano, a ne da će biti zaboravljeno.Zamolila je, kako je rekla, ljude iz Vlade, da više govore o rezultaima primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici jer su to primeri koji mladim ljudima kažu “da se nasilje ne isplati i da će biti sankcionisano”.
Ministar prosvete Mladen Šarčević ukazao je na to da je cilj da se deci ponudi više sadržaja, jer, kako je rekao, ovo je pitanje ne samo lečenja posledica nego i pitanje prevencije.
Šarčević je objasnio da će se raditi na tri polja, na kaznenoj politici, prevenciji i sprečavanju nasilja nad maloletnicima na internetu.
“Jedno polje je kaznena politika koja je u sistemskom zakonu o obrazovanju već krenula, što podrazumeva da svi učesnici tokom nastave, ali i boravka u ustanovama imaju veliku odgovornost – da li je to učenik, da li je to nastavnik ili čak roditelj… I tu već imamo početne dobre rezultate”, naveo je ministar.
Kada je u pitanju preventiva, kaže da škole moraju da budu otvorenije za decu, da treba da u školama provode više vremena i da im se ponudi kvalitetniji sadržaj.
“Na duge staze to znači da moramo razmisliti o konceptu celodnevnog boravka dece u školi tamo gde je to moguće”, kaže ministar i objašnjava da se u svetu već primenjuje takozvana Strategija 20-30, a da njena “prethodnica”, Strategija 20-20, polako odlazi u prošlost.
Koncept celodnevnog boravka, smatra ministar, omogućiće da deca imaju obezbeđenu sigurnost i kvalitetniji sadržaj dok su njihovi roditelji na poslu.
Posebna tema sastanka je bilo “digitalno nasilje”, koje, kako kaže, izaziva sva druga nasilja.
“Mi smo naterali sve ustanove da prijavljuju ovakve slučajeve. Do sada smo imali stanje da se malo toga prijavljuje, ‘nije se desilo, nije ga bilo'”, primetio je Šarčević.
Tom temom, kako je rekao, baviće se pola Vlade, a zaključak je da se formira i operativni tim na nivou pomoćnika državnih sekretara koji će se baviti procedurama koje su bitne za tu temu.
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je država prepoznala dve stvari na kojima mora da radi u narednom periodu, jedna je vršnjačko nasilje, a druga “kako da preventivno delujemo da u budućnosti nemamo ovakvih problema”.
Na problemu vršnjačkog nasilja, dodao je, radiće sva ministarstva, a cilj je da se ono potpuno iskoreni.
Izvor: RTS, Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šarčević: Deca da provode više vremena u školi, da bi bila bezbednija"

  1. Zbunjen učenik kaže:

    E baš ništa ne razumem ovog ministra.Najveće nasilje me vreba u školi,a moram izaći i van ograda školskog dvorišta.Šta li će me onda tamo čekati,ako mi je u školi bezbednost garantovana,ako ceo dan tu budem?Gde ću učiti školu života i razvijati inteligenciju?Šta je to svestrano što su mi pričali?Nerazumevanje je uzrok mnogih pojava…Ko će me ,gde i kada razumeti,kada sam i sam pun zabuna,nejasnoća,dilema,nerazumevanja?A jooooj meni.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama