Шарчевић: Деца да проводе више времена у школи, да би била безбеднија

Формирана Министарска група за превенцију вршњачког насиља међу младима у Србији, коју ће чинити представници седам министарстава. Циљ је да се прописи уједначе и да се објасне процедуре у смислу где престаје надлежност једних, а почињу ингеренције других. Председница Владе Ана Брнабић изјавила да се мора пронаћи начин да се покаже младима да се вршњачко насиље неће толерисати.

Брнабићева је данас отворила први састанак тима који је оформљен на предлог Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Премијерка је нагласила да се ради на плану активности.

Додала је да је превенција вршњачког насиља важна али да је важно имати и план и показати да се такво понашање не исплати и да ће бити санкционисано, а не да ће бити заборављено.Замолила је, како је рекла, људе из Владе, да више говоре о резултаима примене Закона о спречавању насиља у породици јер су то примери који младим људима кажу “да се насиље не исплати и да ће бити санкционисано”.
Министар просвете Младен Шарчевић указао је на то да је циљ да се деци понуди више садржаја, јер, како је рекао, ово је питање не само лечења последица него и питање превенције.
Шарчевић је објаснио да ће се радити на три поља, на казненој политици, превенцији и спречавању насиља над малолетницима на интернету.
“Једно поље је казнена политика која је у системском закону о образовању већ кренула, што подразумева да сви учесници током наставе, али и боравка у установама имају велику одговорност – да ли је то ученик, да ли је то наставник или чак родитељ… И ту већ имамо почетне добре резултате”, навео је министар.
Када је у питању превентива, каже да школе морају да буду отвореније за децу, да треба да у школама проводе више времена и да им се понуди квалитетнији садржај.
“На дуге стазе то значи да морамо размислити о концепту целодневног боравка деце у школи тамо где је то могуће”, каже министар и објашњава да се у свету већ примењује такозвана Стратегија 20-30, а да њена “претходница”, Стратегија 20-20, полако одлази у прошлост.
Концепт целодневног боравка, сматра министар, омогућиће да деца имају обезбеђену сигурност и квалитетнији садржај док су њихови родитељи на послу.
Посебна тема састанка је било “дигитално насиље”, које, како каже, изазива сва друга насиља.
“Ми смо натерали све установе да пријављују овакве случајеве. До сада смо имали стање да се мало тога пријављује, ‘није се десило, није га било'”, приметио је Шарчевић.
Том темом, како је рекао, бавиће се пола Владе, а закључак је да се формира и оперативни тим на нивоу помоћника државних секретара који ће се бавити процедурама које су битне за ту тему.
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да је држава препознала две ствари на којима мора да ради у наредном периоду, једна је вршњачко насиље, а друга “како да превентивно делујемо да у будућности немамо оваквих проблема”.
На проблему вршњачког насиља, додао је, радиће сва министарства, а циљ је да се оно потпуно искорени.
Извор: РТС, Танјуг