Šarčević: Direktori škola koji ne prijave nasilje gubiće licencu

28 januara, 2020

Direktori škola koji budu prikrivali vršnjačko nasilje i pravili propuste u radu neće biti kažnjeni samo razrešenjem već će izgubiti i licencu. Nakon toga oni više neće moći da ponovo budu izabrani za direktora neke ustanove, najavio je za Kurir ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ovo bi, prema rečima ministra, bila jedna od novina Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, koji se trenutno dorađuje, a koji će, kako kaže, biti proširen i pooštren.

N1

Šarčević je podsetio da je jedan broj direktora prošao obuku, nakon koje su stekli pravo i položili ispit za licencu, ali da je jedan broj njih i „popadao“.

Disciplinski postupak

– To je nešto što još traje i na tome će se raditi tokom ove godine, a biće uvedene i licence za sekretare škola. Radimo i na timovima sekretara, jer hoćemo i njih da nateramo da povedu disciplinski postupak ili tužbu – pojasnio je prvi čovek srpske prosvete.

– Radna grupa radi na proširenju i doradi pravilnika, jer kad je on pisan, najviše se odnosio na učenike. Sada hoćemo da vidimo šta se odnosi na obaveze nastavnika i roditelja. Imamo i dosta bahatih roditelja, imamo situacije i kada je učenik nasilan prema nastavniku, i taj deo nije dovoljno razrađen – naveo je Šarčević.

Veće kazne za nasilne đake

Šarčević je dodao da će biti uvedene i strože kazne za nasilne učenike, ali da o tome još ne može da razgovara: – Bitna je i prevencija, sve što može da se izbegne pre kazne, to je dobro. Treba svi zajedno da pritegnemo porodicu, porodica je osnov cele priče, sve potiče odatle.

Autor: Mina Branković

Izvor: Kurir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šarčević: Direktori škola koji ne prijave nasilje gubiće licencu"

  1. Perun kaže:

    Ttrebalo bi uvesti lincencu za ministre, premijere i predsednike, koja bi se sastojala od testa inteligencije, opšte kulture, pristojnog ponašanja, empatije, patriotizma i stručnosti za specijalizovanu obalst. Ne verujem da bi pojednci položili istu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama