Шарчевић: Докле год будемо имали овакве законе то је домен школског одбора и директора школе

20 јануара, 2017

Министар просвете послало је инспекцију у Вишу медицинску школу у Ћуприју, а став је Савета те установе да садашњи директор не може да остане на том месту, каже данас министар просвете Младен Шарчевић и додаје да је улога министарства у решавању тог проблема, али и многих других сада сведена на минорну меру.
Директор те школе недавно је упутио писмо професорима да више обарају студенте, уколико не желе да им се смање плате.
Министар каже да је у систему финансирања високошколских установа сада двојно финансирање, да се материјални трошкови покривају од школарине студената, али да остатак новца никако не сме да се преусмерава на плате запослених, као ни новац који стуиже од донација.
„Аутономија универзитета је до те мере широка, а улога министарства је да обезбеди паре и може само да коментарише дешавања. Ефикасност министарства доведена на минорну меру”, рекао је Шарчевић новинарима.
Он је додао да је слично и са основним и средњим школама у Србији, те да дешавања у ОШ „Војвода Мишић” где се од деце тражило да дају новац за долазак свештеника за школску славу решава у домену школског одбора и директора школа.
„Докле год будемо имали овакве законе то је домен школског одбора и директора школе. Тражим да изменама закона ми будемо одговорни и да можемо лако такве ствари да доведемо у ред”, каже Шарчевић.
Он је додао да такве ствари не могу да се раде у школи, да не може да се остави да једно одељење буде домаћин и да раде шта хоће.
„Па шта да оду и украду прасе на пијаци па да га донесу и то је самовоља домаћина. Не могу такве ствари да се раде”, каже министар.

ИЗВОР: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама