Шарчевић: Гледаћемо да се Упутство о формирању одељења не примењује

22 августа, 2016

„Преузео сам касу Министарства просвете са извесним минусом, што није кривица претходног министра, али рационализација није урађена. Морамо да видимо колико је старих студената, јер ни ту нема тачних података. Министарство просвете нема прецизан податак о броју технолошких вишкова, јер је рок за објављивање листа пробијен” каже у разговору за Данас министар просвете и науке Младен Шарчевић.
– Не знам зашто је до тога дошло. Имамо само грубе процене да је 3.000 људи у Београду вишак, а око 6.000 у Србији. Покушаћемо све те људе да збринемо. Синдикати имају лоша искуства са појединим директорима који су прикривали слободна радна места и нису хтели да преузму технолошке вишкове. У току ове недеље дорадићемо упутство које ћемо проследити директорима школа, а све појединачне проблеме решаваћемо ад хок. Једна од првих ствари коју сам обећао по доласку на место министра просвете је јавност у раду. Синдикати имају право да знају колико је у школи вишкова, колико има слободних места, а тамо где примете да се манипулише дужни су да пријаве и ја ћу предузети мере из своје надлежности – додаје министар.
Синдикати су тражили повлачење стручног упутства о формирању одељења. Тврде да би његова примена изазвала хаос по школама, јер би постојећа одељења морала да се расформирају и формирају нова, а повећао би се и број вишкова.
– Реч је о два документа, један говори како да се формула примени на први и пети разред, а друго је послато касније и односи се на одељења од другог до четвртог и од шестог до осмог разреда. Сагледали смо ефекте примене овог другог упутства и уочили да то не би значајно утицало на уштеде, али би с друге стране имали лоше педагошке ефекте. Због тога ћемо гледати да се то упутство не примењује, јер би у супротном створило нову армију технолошких вишкова. Видећемо да ли ће се оно примењивати идуће школске године сукцесивно у другом и шестом разреду или ћемо можда смислити нешто ново. Ја сам преузео касу Министарства просвете са извесним минусом, што није кривица претходног министра, али морам да кажем да рационализација није урађена.
Очекује се објављивање правилника о финансирању основних и средњих школа. Да ли ће бити промена?
– Ценус се обрачунава по истој формули већ четири године, а до неспоразума је долазило због различитих тумачења те формуле, јер је свако имао своју верзију. Дакле, формула је неспорна, методологија усвојена пре четири године, а ако буде изузетака, решаваћемо од случаја до случаја. То није системски проблем. У Закону о основама система образовања и васпитања је направљена грешка јер нису заштићени учитељи са шестим степеном стручне спреме. Они теоретски могу да постану вишак и за њих смо пронашли решење у Закону о раду, да се директно упуте код другог послодавца и да се избегне да се нађу на листи технолошких вишкова. Мислим да ћемо успети све те људе да збринемо.
Изјавили сте да су инспекција и школске управе највећи проблеми. Како ћете се са тим изборити?
– Увелико радим на томе. За руководиоца школских управа биће изабрана особа са интегритетом и дугогодишњим искуством, која је радила у Министарству и која добро познаје екстерну евалуацију. Министарку за државну управу и локалну самоуправу сам на путу на Бањалуку пре неколико дана упознао са проблемом да су нам инспекцијске службе на локалу “танке” и да ћемо морати да радимо заједно, јер не можете да спроведете реформу ако немате одговарајуће ресурсе. Врло брзо ћете чути ко ће бити на тим позицијама.
Током прве недеље мандата сусрели сте се с представницима бројних институција, али сте решавали и ургентне проблеме, јер је постојала опасност да у неким школама настава не крене 1. септембра. Шта је било спорно?
– Реч је о незавршеним радовима на неким школама, кашњењу са уплатама извођачима, а било је и случајева да су извођачи били плаћени више него што су били обавезни да ураде. Тражили смо конкретна решења, лично сам звао председнике општина, извођаче, директоре школа, комуналне службе… Ако је негде фалио прикључак, тражили смо од комуналних служби да ураде привремени како би све било спремно за почетак школске године. Имате случајеве да је неко добио посао на тендеру као најповољнији понуђач. Онда се одједном појави проширење, надзорни органи то потврђују, али међународни кредитори који дају новац не прихватају да се све одвија брзином као што ми мислимо. О свим спорним случајевима обавестићу и премијера и јавност.
У високом образовању горуће су две ствари – болоњци чекају измене закона да би 48 бодова био услов за буџетски статус и наредне године, а стари студенти траже продужење рока за завршетак студија.
– За студенте који студирају по болоњи закључак је припремљен и прослеђен законодавству. Што се тиче захтева старих студената, ја нисам тај који ће одједном да пресече Гордијев чвор. Њима је понуђен добар модел да пређу на болоњу, да им се признају положени испити и да положе разлику која се не разликује битно од онога што су полагали по старом. Ако мене лично питате као професора, ја нисам за лоше ђаке. Али ако је ово друштвени проблем који није решаван годинама, ја не могу за два минута да га отклоним. Ништа нећу сећи преко колена. Морамо да видимо колико је старих студената, јер ни ту нема тачних података. Чуо сам врло опречна мишљења. Од председника Одбора за образовање Скупштине Србије Муамера Зукорлића сам тражио да се и одбор ангажује. Ово није политичко већ техничко питање и мора да га решава неко старији од мене. У току је шири круг консултација и док не сагледамо проблем са свих страна, нећу никоме ништа да обећавам.
Кадровска решења
Ко су нова кадровска решења?
– Влада Србије већ је именовала Гордану Предић за државну секретарку, друга ће бити Анамарија Вичек из Савеза војвођанских Мађара, а за трећег још немам решење, јер су у току консултације са представницима академске заједнице.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Шарчевић: Гледаћемо да се Упутство о формирању одељења не примењује"

  1. Profesor каже:

    Šta je u čijoj nadležnosti? Rad lokalne inspekcije se kontroliše od strane Ministarstva prosvete, a ne Ministarastva državne i lokalne samouprave. Pored inspekcije na lokalu, postoje i nezakonitosti u radu Republičke inspekcije. Treba detaljno pogledati šta i kako radi gospodin Stamenković, načelnik inspekcije i koji su rezultrati njegovog rada.
    Reforma ŠU je neminovna i prosvetari Čačku su u pravu oko eksternog vrednovanja, što su odbili. Struka mora struku da kontroliše, a ne kao što je sada da profesor muzičkog kontroliše profesora matematike. Kako su se do sada birali rukovodioci, odnosno bivši načelnici ŠU? Politika, ispred stručnosti. Gospodin Verbić u Čačku je 14.01.2015. godine obećao da će da smeni sve načelnike i da postavi kvalitetan kadar, ali ništa nije uradio. Kvaliteni i stručni kadar za rukovodioce ŠU može se izabrati samo javnim konkursom, a ne internim konkursima, jer zaposleni u Ministarstvu odavno su zabrovali šta znači stvarna nastava i nisu održali čas. Takođe, Verbić u Čačku dao je obećanje da će ukinuti eksterno vrednovanje, a sada primorava direktore da vide disciplinske postupke.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама