Šarčević: Hitno gašenje neakreditovanih isturenih odeljenja

10 avgusta, 2018

Ministrar prosvete Mladen Šarčević, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink, da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je dopis svim visokoškolskim ustanovama državnim i privatnim da “pod hitno” od 1. septembra ugase neakreditovana isturena odeljenja.
– Nema nikakve racionalizacije u smislu da će neko ostati bez posla, ili da će se nekome norma rada povećati. Ovo je jako veliki sistem, imate u njemu preko 130.000 zaposlenih, morate videti gde on curi, gde je nešto neracionalno i kada se to desilo. Imali smo jednu promenu pre 7, 8 godina, kada smo razdvojili održavanje zgrada, higijene, osnovnih i srednjih škola, što je nelogično. Ujednačili smo standarde osnovnih i srednjih škola što je najnormalnije u svetu – rekao je Šarčević.
Ministar je najavio novi zakonski model koji će formirati od jeseni, čak će formirati i radne jedinice, rekao je ministar. Kako kaže, biće malo redizajniranje sistema.
– Svaka novina prvo izazove haos. Mi smo poglavlja kada je reč o prosveti za EU zatvorili, odnosno redizajnirali. Tržištna utakmica je morala da ostane. Mi sad imamo u novom zakonu i digitalne udžbenike – rekao je Šarčević.
Prema njegovim rečima, vreme je da se menjaju silne navike, kako kaže, doneti su mnogi zakoni i sada počinju da se primenjuju.
– Procesi su mnogo vidljiviji. Ni u jednom slučaju se nije prešla crta, ali u neredu i haosu morao je neko da dovede red – rekao je Šarčević.
Kako kaže, što se tiče nekih direktora koji su se okoristili o sistem, javnost će biti obaveštena šta je ko i kako radio.
– Na visokom obrazovanju imamo dve kategorije, to su visoke strukovne škole i univerzitete. U visokim strukovnim školama su direktori koji iznad sebe nemaju nikoga. Imaju savet koji je 80 odsto mogu sami da biraju. Tu se krije cela prevara o kojoj govorimo. Mi smo našli originalno rešenje koje ima za cilj da se ovaj model primeni u više slučajeva – rekao je Šarčević.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je dopis svim visokoškolskim ustanovama državnim i privatnim da “pod hitno” od 1. septembra ugase neakreditovana isturena odeljenja.
Resorni ministar Mladen Šarčević kaže da je dopis otišao na adrese svih fakulteta i visokih strukovnih skola u Srbiji.
Ko to ne učini, kako kaže, biće kažnjen sa dva miliona dinara ili oduzimanjem licence.
– Ja ću to sprovesti sa velikom efikasnosću. Već od 1. septembra sve inspekcije biće na terenu – rekao je ministar.
On je dodao da mnogi sebi “olaksavaju život lažnim diplomama”, te da se tome mora stati na put.
– Ono što je država osnovala mora da bude kvalitetno. Od prvog dana sam to rekao i to ću da uradim – zaključio je on.
Izvor: Pink.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama