Šarčević: Ima dosta neproduktivnih škola koje školuju kadar koji sedi na birou

februar 9, 2017

Mreža škola je još iz vremena komunizma, a nova ne može da bude svima potaman, ali niko nije ugrožen, rekao je ministar prosvete i obrazovanja Mladen Šarčević povodom najavljenog spajanja i gašenja pojedinih obrazovnih ustanova.
Na novoj mreži radila je četiri meseca radna grupa predstavnika grada Beograda i Ministarstva prosvete.
– Postoje neracionalno iskorišćeni kapaciteti, a gledali smo da prazan prostor popunimo. Kada se ovo radi, treba sagledati više faktora, a pre svega bezbednost dece – istakao je Šarčević.
Novom mrežom su, prema rečima ministra, zbrinute i osnovne škole. Od njih se samo „Stari grad“ seli u OŠ „Skadarlija“, da bi se prostor ustupio Sportskoj gimnaziji. Kako on dodaje, od drugih spajanja se odustalo jer bi na taj način đacima put do škole bio duži i manje bezbedan.
Najviše burnih reakcija prethodnih dana izazvala su najavljena spajanja srednjih stručnih škola.
– Ima dosta neproduktivnih srednjih škola koje školuju kadar koji već godinama sedi na birou, imaju mala odeljenja i loše menadžmente i to ne može tako da ostane. Šta će nam toliko mašinskih škola kada su takve fabrike zatvorene, nema “Zmaja”, IMT-a… Svaki put je nekakav pritisak zaustavio ovakvu priču, ali on je u potpunosti iracionalan. Ako je, na primer, „Politehnika“ zaista najbolja, ona će i biti dominatna. S druge strane, Tehničku školu za dizajn kože i Školu za dizajn tekstila spajamo da bismo dobili jednu koja valja, koja će imati dobar menadžment i biti osavremenjena – priča ministar i dodaje da bi se Obrazovnom centru na Novom Beogradu sledeće godine pridružila i Grafička škola.
Šarčević je istakao da je u mnogim školama sada dignuta buka iz straha da li će direktori zadržati svoje pozicije. Prema njegovim rečima, sa fakultetima je najveći problem kome i kako dati prednost, a zasad je obezbeđen prostor samo za Biološki.
– Prilikom izrade mreže vodilo se računa o svim standardima: da li je prometna ulica, da li decu dovoze… U krugu gde je škola „Radivoj Popović“ ima internatska zgrada koja je skroz suvišna. Deca tu dolaze iz drugih krajeva Srbije, a ista takva škola postoji i u starom delu Beograda, „Stefan Dečanski“ – rekao je ministar.
MALI: UŠTEDA 15 MILIONA EVRA
Kroz pretvaranje praznog prostora u školama dobilo se 1.835 mesta za predškolce.
– Ako uzmemo u obzir da je oko 5.000 dece sa prioritetom na listi čekanja, time rešavamo 40 odsto problema. Kako jedan vrtić, koji može da zbrine oko 250 mališana, košta dva-tri miliona evra, moglo bi se reći da smo uštedeli minimum 15 miliona evra – rekao je gradonačelnik Siniša Mali.
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


6 komentara na "Šarčević: Ima dosta neproduktivnih škola koje školuju kadar koji sedi na birou

 1. Posmatrac kaže:

  Tacno.A znate li da postoje skole koje zaposljavaju i skoluju kadar”omiljene cerke i sinove”omiljenih kolega,prijatelja….?Tako cine vise :dobrih dela i usteda” svima.Drzavi najvise,dok oni dipomirani moraju da beze iz svoje zemlje,jer se cekanja otezzzu.a studiranja omiljenih i zbrinutih se sve vise produzavaju sve opet na drustvenu korist.Dokle?takvi direktori su ujedno i omiljeni a i dozivotni.Zato produktivnost jedne ustanove nose dva-tri odgovorna coveka ,dok se ostali slepaju na njihovim ledjima i igraju se:cas ga vidis,cas ga ne vidis/

 2. Mentorka kaže:

  I sad hocete dualno,a deca sede dokona…Pa da ima mesta za ove sa biroa,bili bi na radnim mestima,a ovamo lazu se roditelji i deca,kako kad budu poceli sa 15 da fizikalisu,primace platu,pa ih cak na istom mestu,ceka i posao…ma dajte bre,mi odrasli nismo deca….za lagarije…

  1. Istina! kaže:

   Mentorka, ne samo dualno nego i preduzetničko obrazovanje na svim nivoima.
   Vlada Republike Srbije treba u znatno manjoj meri da podstiče direktne strane investicije na način kako to radi. Naime, o čemu se radi, investitori najčešće upošljavaju u tim svojim kompanijama u Srbiji kadrove sa osnovnom i nekim srednjim školama, dok za visokoobrazovane najčešće nema potrebe. Za upošljavanje kadrova u tim stranim kompanijama država Srbija se zadužuje da bi za svakog uposlenog investitoru pomogla sa oko 5 ili 10 hiljada evra po radnom mestu. Ponavljam to su najčešće kadrovi sa osnovnom i jedan broj sa srednjom školom.
   Da bi država Srbija na dugi rok rešila problem nezaposlenosti treba kroz obrazovni sistem da postiče preduzetništvo kako bi se obrazovani narod podsticao na samozapošljavanje kroz preduzetništvo. Svima je poznato u Srbiji da mladi koji napuštaju našu zemlju odlaze u zemljama EU da rade kod EU preduzetnika, a ne u vladinim firmama. Tamo je gotovo sve privatizovano, u rukama preduzetnika.
   Nezaposleni u Srbiji žive u ubeđenju da je zadatak države da im nađe posao! Treba jasno i glasno reći stanovništvu u Srbiji da je zadatak države da podstiče preduzetništvo i da država nikom ne duguje radno mesto. Ako je neko sposoban da stekne obrazovanje mora biti sposoban da pokrene sopstveni biznis kako to rade mladi u zemljama EU.
   Preduzetništvo, veštine pregovaranja u malom biznisu, … moraju da se implementiraju praktično u školama i fakultetima na svim nivoima kroz sve godine obrazovanja od petog razreda osnovne škole do doktorata nauka. Postavlja se pitanje, koje koristi ima država i od nezaposlenih i nefunkcionalnih doktora nauka. Da bi finansijski opstala država mora da naplaćuje poreze od svojih rezistenata odnosno stanovništva. Tako je to u svetu od davnina!

 3. jedna mama kaže:

  Spajate tri škole u jednu, Zmaj, mašinsku i politehničku. Koliko znam, ove škole imaju sijaset različitih obrazovnih profila pa me zanima da li to znaci i ukidanje nekih smerova jer objediniti i organizovati nastavu biće gotovo nemoguće.
  Drugo, decu sa zlatarskog smera saljete na drugi kraj grada….
  Nije dobro, ni geografski jer mnogoj deci ce sada biti teze da stignu do skole, mozda i nece moci da se organizuju zbog prevoza pa ce morati da menjaju skolu.
  Prostorije Politehnike, imam informaciju, daju se na korišćenje muzičkoj školi “Binički”.
  Znam da su oba isturena odeljenja ove skole smestena u barakama na vrlo atraktivnim po investitore gradjevinskim lokacijama. Mislim da u “tom grmu leži zec”…itd., itd.
  p.s. a da ne komentarisem kako ce to mali da nam ustedi pare, u moje vreme su se oni koji su petljali sa “of šor” kompanijama nazivali privrednim kriminalcima.

 4. Bivsi ucenik kaže:

  “Politehnika”,je bila,jeste i bice,najbolja tehnicka skola,ne samo po uspesima njihovih djaka roboticara,vec i po profesorima koji vas nauce nesto mnogo bitnije od masinstva,mehanike i sotalih predmeta- nauce vas kako da postanete covek i ukazu vam na prave zivotne vrednosti,ono sto pola vas “sa kravatom i novim idejama” nikada nece biti,a vi te profesore i jos vaznije decu zelite da lisite tog prava. Apsurdno je to sto zelite da uradite,Ali ocigledno vam je bitnije da dovedete neki novi zakon po kome ce te biti primeceni,a ne mislite na druge. Ja sam bivsi ucenik “Politehnike”,izbacen sam iz te skole i presao sam u drugu tehnicku skolu,i odmah da vam kazem te dve se ne mogu ni uporediti,ono sto cete postici sa tim jeste da ce skola izgubiti integritet,a da ne pricamo o pristojnim i uctivim djacima,koji ce se stopiti sa sredinom i nista niste uradili….

  1. Rada kaže:

   Jesi car! 🙂

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama