Шарчевић: Инсистираћу на класама у школама

септембар 14, 2016

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је данас да ће школе које буду високо оцењене имати одређену аутономију и да ће с представницима синдиката разговарати о томе да се унутар самих колектива направе класе.
– Високо рангиране школе имаће одређену врсту аутономије, брже ће ући у следећу фазу реформе, што ће се потом одразити на финансирање школа и на унутрашњу расподелу – казао је Шарчевић, који је данас у Крушевцу обишао једну градску и две сеоске школе и једно подручно одељење.
Обраћајући се запосленима у Основној школи “Нада Поповић”, за коју је казао да је високо рангирана и да може да послужи као пример многим другим школама у Србији, он је рекао и да ће у разговору с представницима синдиката инсистрирати да се направе класе.
– На томе ћу инсистирати, јер унутар самих колектива постоје они који су одмакли брже, саветник, високи саветник, они за које постоји могућност међународног усавршавања, ред је да се једном о томе прича, неко ко има лоше резултате у јако успешној школи биће рангиран ниско, никоме ко није остварио добре резултате нећу потписати да буде директор школе, јер је однос квалитета школе и рада директора у тесној повезаности – казао је Шарчевић.
Министар просвете је истакао и да је у разговору с представницима крушевачких школа, школске управе и локалне самоуправе, чуо доста паметних ствари и најавио да ће министарство представнике одређених школа укључивати у разне тимове који ће се бавити одређеном облашћу, попут предузетничког образовања.

Прочитајте и Za viškove u prosveti potrebno 5.500 radnih mesta

С локалном самоуправом је, како је казао, договорено оснаживање кадрова унутар службе друштвених делатности када је у питању нова конфигурација савета родитеља, који треба да допринесу да функција породице буде значајнија у раду школе, али и да њихова обавеза и одговорност буду веће када је у питању понашање ученика.
Шарчевић је поводом најављеног отварања Пољопривредног факултета нишког Универзитета у Крушевцу потврдио да се на томе ради, да постоји сагласност тог Универзитета те да се сада спроводе процедуре.
Градоначелник Крушевца Драги Несторовић казао је да се приводе крају све сагласности које је потребно обезбедити што се тиче Пољоприбдног факултета, те да је пре неколико дана са нишким Факултетом за физичку културу разговарано о отварању једног одељења у Крушевцу, већ можда на јесен.
До краја године затварање поглавља 25 и 26

Прочитајте и Školske uniforme odlična ideja – ali ko će to da plati?

Министар је изјавио је да ће ускоро бити отворена, а до краја године и затворена преговарачка поглавља 25 и 26, која се односе на науку и истраживање, односно на образовање и културу.
Тиме ће Србији постати доступни значајни претприступни фондови од којих ће највећи део бити уложен у стварање бољих услова у образовно-васпитним установама, рекао је Шарчевић приликом посете образовно-васпитним установама на територији Града Крушевца.
 
Извор: Бета , Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


8 коментара на "Шарчевић: Инсистираћу на класама у школама

 1. Profesor каже:

  1. Ministar nije informisan da u Kruševcu nemamo postavljenog rukovodioca školske uprave. Zoran Asković je već 3 godine u vd stanju rukovodilac ŠU. Kako je to moguće?
  2. Ministar priča o nekoj kontroli i ocenjivanju, gde se i dalje poziva da nastavnik fizičkog kontroliše nastavnika matematike i daje mu ocenu. Apsurd!
  3. Ministar je obećao da će smeniti direktore koji krše zakon. Postoji direktori koji su prekršili zakon, ali i dalje su nedodirljivi.
  4. Nijedan inspektor nije smenjen, koji podržava nezakonitosti.
  Kada se reši neko od prethodnih pitanja, onda može da se priča o kvalitetu, napredku i uvođenju “klasa”.

  1. Lj каже:

   Ukratko Prtofa je u pravu

 2. sanja каже:

  Takođe nadležni nisu upoznali ministra sa samovoljom,bahatošću i kršenjem zakona direkrora baš te ugledne i visoko rangirane škole Nade Popović koja je i načelniku i zakonu odbila poštovanje kolektivnog ugovora pa sam ja jedini tehnološki višak u rasinskom okrugu i dalje ne zbrinut a na tri slobodna mesta su primljeni sinovi direktora skola i politički opredeljene kolege.Šteta je što se sve montira i šminka za posmatrače a tkivo je zapravo trulo!

  1. Ja cu da placem, a.... каже:

   OS Milivoje Borovic, Mackat, izdvojena skola Sljivovica…nema slobodnih radnih mesta ucitelja na listi…hahahaha…pa na mestu ucitelja radi neko ko je juce zavrsio osnovne studije! Nema master! Kad u mom ataru vidim prevare, dalje necu ni da gledam! Tata mu je inspektor, pa sve moze! Niti odgovara direktor, niti prosvetni inspektor….Jad i beda!

 3. Сељак са асфалта каже:

  Колико сам схватио министар је одмах офирао карте.
  Стратегија му је веома проста и ефикасна
  ЗАВАДИ ПА ВЛАДАЈ.
  Оволико богатство идеја за пар недеља министровања које када се пажљиво анализирају имају само један циљ ПОДЕЛИТИ КОЛЕКТИВЕ ШКОЛА односно просветне раднике око неких тема, статуса, …
  Колико се може видети добио је прецизне инструкције шта да ради, обучен је на Западу (очигледно је министар по препоруци надлежне амбасаде за образовање у Србији – оправдано се сумња на УК), има снажну медијску подршку агената страног утицаја у медијима Србије, ….
  Другим речима просветари су у Србији награбусили.
  Тренутно је у току кампања сејања подела и наркотизовања просветара да буду мирна јагњад када их буду припремали за ражањ.
  Просвета у Србији ће бити реформисани тако да од ње не остане много а можда неће остати ништа.
  Чим нам британци/енглези реформишу нешто то је очигледно отписано и има брзо да пропадне.

 4. Како се обезбедити од самовоље!? каже:

  Поштовани министре,
  Што се тиче звања, постоје у школама они који су звања добили зато што су радни и вредни, а постоје и они који су одустали од добијања звања зато што су директори фаворизовали неке друге.
  Шта се дешава у школама у којима ниједан наставник нема звање? Неки наставници и без тога обављају изузетно свој посао. Нажалост, у многим школама су баш они сметња. Раде са децом, покрећу нове активности, раде искључиво неплаћене активности. Неки други су ту за плаћене. Да ли мислите да ће ти који раде са децом, а најћешће су омаловажавани од стране директора, бити при одлучивању ко је бољи наставник сада бити другачије третирани?
  Оцењивање према успеху ученика на такмичењима? Нису сва одељења формирана по Гаусовој расподели. У неким школама је добро када успеју да упишу разред. Да ли наставник који ради у малој школи где нема од кога да изабере такмичара може да се мери са великом школом у којој су десетине дошле са одличним предзнањем?
  Прођите мало школама, разгорарајте са наставницима, децом, родитељима. Нађите начин да чујете искрена мишљења. Евалуација школа каква је била до сада је лоша. Важнији су папири него рад са децом. Важнији су пројети него рад са децом. Можда је сада мало касно, јер су у многим школама настали кланови, јер је примљено много људи не према способностима него по везама.
  Желим Вам да успете да покренете враћање самопоштовања наставницима, а са њима и остатку народа и зауставите одлив мозгова

 5. Miki каже:

  Ministe sprovedite Vase reci u dela. Postoje zaposleni koji rade, a imaju preko 65. godina, direktori krse zakon i mesetare. Inspekcija stiti direktore, a pojedini nacelnici skolskih uprava zajedno sa nekim direktorima muvaju i onemogucavaju preuzimanje. Bivsi ministar Vebic obecao je da ce da smeni direktore koji krese zakon, ali su to ostala samo pusta obecanja. Cekamo da vidimo da li ce i Vase reci biti samo obecanja ili ce se sprovesti.

 6. Milena каже:

  Ja jesam za isticanje pravih radnika po skolama, ali sa ciljem da to bude podsticaj i za njih i za one koji su do sada manje dobro radili. Ipak to ne bih nazvala “klasama”, jer zvuci diskriminaciono. Ipak je prosveta mesto gde ne mozete bas da napredujete kao sto to moze u drugim bransama, pa je to i razlog zasto neki rade samo ono sto moraju, a drugi i ono sto vole i zele, a na kraju svi dobiju istu platu.. zato jesam za neki vid rangiranja ali podsticajnog.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама