Šarčević: Uvesti sistem nagrađivanja u prosveti za one koji rade bolje

25 avgusta, 2016

Četiri glavna sindikata su imala sastanak sa Ministrastvom prosvete i rekli su da će nam dati 100 dana kako bi videli rezultate, tako da će školska godina početi na vreme, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.
mladen-sarcevic-gordana-zivojinovic-lazni-skup-privrednici-novac-unuk-foto-1408409992-553301On ističe da da svaka reforma zahteva saradnike i da ih vidi upravo u članovima sindikata. Kaže da je u tri škole u Čačku bio nesporazum, ali da je u interesu roditelja i dece da nastava počne”.
“Vrlo su normalni zahtevi sindikata, vrlo su realni i moraju da se ispune. Mi smo preračunali da će viškova biti onoliko koliko će biti slobodnih mesta, zbog penzionisanja i bele kuge. Mi smo oformili stalne sastanke, to ne može za pet dana da se reši”, kaže Šarčević.
On smatra da treba da se teži “finskom modelu”, koji smo, kako je rekao, mogli da primenimo još pre 30 godina.
“Prvi korak je da vidimo gde smo. Ja pričam da je prosveta prioritet od kad znam za sebe. Mora da se krene još od najmlađe dece”.
Šarčević je rekao da na mesto ministra došao iz iskrene želje da unapredi kvalitet svih nivoa obrazovanja. Kako kaže, ostvario se “i kao otac, deda, kolega i sve je to došlo dobrim radom”.
“Vučića sam upoznao kad mu se sin upisivao u školu, pre osam godina, ali u moju školu je išao Đukanovićev sin. Ja sam celog života radio svoj posao i nisam se bavio politikom”.
Govoreći o prethodnom ministru prosvete Srđanu Verbiću, Šarčević je rekao da su mnoge stvari dobro urađene i da je Verbić imao mnogo goru početnu poziciju od njega.
“Ne volim da kažem reforme, u ovoj fazi su to mere za poboljšanje obrazovanja. Ne prihvatam reč ne može, svi koji rade sa mnom znaju da moraju da nađu način. Bilo je teško prvoj generaciji u mojoj školi da steknu poverenje, kada se to desilo, dalje nisam imao problema. Mi smo se opredelili za IB model, on je nastao kao potreba za decu diplomata i funkcioniše”.
Šarčević smatra da se nije izradio dobar plan obuke nastavnika, već da se više išlo na sređivanje škola
“Ja sam za obrnutu varijantu, da se ulaže u ljudstvo, bolje dobar profesor u nesređenoj školi nego obrnuto. Mi možemo da napredujemo, imamo jako dobrih i pametnih nastavnika. recimo, ja sam već razgovarao sa Nacionalnim prosvetnim savetom o informatici, to mora da bude obavezan predmet. Mi idemo na eksterno ocenjivanje, idemo na državnu maturu, da ne bude fabrikovanje vukovaca. Ovde je bojazan za radna mesta, postoji potreba da ih obučimo da bolje rade. Slaba nam je školska uprava, inspekcija”, naveo je on.
Ona smatra da je odlična stvar obećanje premijera Vučića da će prva povećanja otići prosveti. Smatra da treba da se uvede kvalitet nagrađivanja i da oni koji bolje rade prvi osete boljitak.
Kako se ne bi manipulisalo brojem radnika i viškom zaposlenih, počeće zajednička kontrola i šalje se dopis da sve službe dostave podatke ko je ostvario uslove za penziju.
Govoreći o lažnim diplomama Šarčević je rekao da mu to nije bio prioritet prilikom preuzimanja funkcije, jer postoje tela koja se time bave.
“To je pitanje za pravosudne i istražne organe, ja pravim model da to ne može da se desi. Mora da se uvede red”.
Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


6 komentara na "Šarčević: Uvesti sistem nagrađivanja u prosveti za one koji rade bolje

 1. Vesna kaže:

  Treba održavati škole…Nesređena škola,prljavi i vlažni zidovi koji se kreče najviše jednom u 4-5 godina ,a verovatno i ređe deluju destimulativno i na učenike , i na nastavnike pa i na roditelje.A što se tiče nagrađivanja nastavnika- slažem se da treba uvesti sistem vrednovanja ali isto tako i sumnjam da će svi koji su zaslužili stimulaciju i dobiti je… jer u nqašoj sredini “Uspeh se najmanje prašta”.

  1. Luka kaže:

   Upravo tako, u lošem sam odnosu sa direktorom. Pitanje: Hoće li direktor mene nagraditi ili neku njegovu šlihtaru?

 2. Mirjana kaže:

  Mnogo toga je nesredjeno… Nadajmo se boljitku. Jednu od stvari koje treba da uradi ministar jeste i pravilnik i jasna merila i kriterijumi o efikasnosti i ucinku rada za sve prosvetne radnike. ima prosveta puno onih koji “leze” i ne rade nista a to sve ide po grbaci onih koji rade svoj posao kako treba a u istom su polozaju kao i ostali. i povesti racuna ko ulazi da radi u skole. tu selekcija mora biti bolja, kao i provera svih sposobnosti. Nije ni prosecna ocena najbolje merilo. samo ako bi iscistili neradnike i motivisali radnike bilo bi nam bolje , korak po korak…

 3. Rastko kaže:

  Da li ,,bolje” znači više, ili poslušnije, ili legalnije (prema tekućim nakaradnim prosvetnim propisima)?

 4. Milica kaže:

  Sve ovo odnosi se na nastavnike,a šta sa bahatim direktorima koji mešetare po školama,prete i zastrašuju radnike ukoliko su njihovi neistomišljenici?

 5. Cveta kaže:

  Sa tim se slažem. Učiteljica sam u jednoj maloj seoskoj školi, u kojoj nema ni fiskulturne sale, a kamoli multimedijalne učionice. Donisim često laptop, hamere, trudim se maksimalno, prvenstveno zbog njih i sebe. Ako nemam nastavna sredstva, adekvatna korelacija pruža odličan rezultat. 🙂

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama