Шарчевић: Када видите да час не касни успела је реформа образовања у Србији

19 јануара, 2017

Новим законским решењима предвиђено да убудуће министар може да смени директора школа, што до сада није био случај, каже министар просвете Младен Шарчевић.


– Законима је до сада фалила ефикасност. У сарадњи са другим земљама – Чешком, Мађарском, Словенијом и они су схватили да су државу развластили потпуно – рекао је Шарчевић.
Он је гостујући на ТВ Пинк појаснио је да ће се директори школа бирати тако што ће комплетну процедуру обављати комисије које раде у школама, школски одбори – као и до сада, али да последњу реч на избор директора даје министар који може и да га смени.
Нацрт закона ускоро треба да уђе у јавну расправу, а осим тог системског закона министарство је радило још пет закона.
Директор није синдикалац
– Нама јесте циљ да се директор не понаша као да је синдикалац. Колектив га подржава, а он да би имао већину понаша се синдикално. Нема ауторитет да каже “господо звонило је сви на час”. Када видите да час не касни успела је реформа образовања у Србији – категоричан је министар.
Додаје да је у старом закону за директоре стајало “стара се”, а да у нацрту новог закона сада стоји “дужан је”, “у обавези је”. Појашњава и да директор по новом закону на тој функцији може остати неограничен број мандата, али може бити смењен и за месец дана, односно све зависи да ли зна или не зна да ради свој посао.
Министар каже да га није изненадило то што је Србија на званичном сајту Светског економског форума у Давосу нашла међу земљама које би могле постати “суперзвезде” светског образовања.
Како каже, то је природан след догађаја јер је Универзитет у Београду остварио напредак на Шангајској листи, затим пораст броја студената, више објављених стручних радова, али и пораст БДП у Србији.
Одевање ученика не уређује закон
Говорећи о одевању ученика у школи и ношењу мобилних телефона, он је рекао да то не треба закон да уређује већ да постоје правилници.
– Не морате да мењате закон да би неком одузели телефон, постоје правилници. Садашњи закон регулише ред у школи – појашњава Шарчевић.
Упитан жбог чега у приватном сектору све добро функционише, док је у државном другачије, министар је рекао приватни сектор мора да докаже да вреди или га нема на тржишту.
Најважнији је квалитет
– У државном, радио не радио, примају се паре. Ми радимо измену да се само квалитет може сматрати вредношћу – каже Шарчевић и додаје да ће се радити обука директора, екстерна евалуација.
Говорећи о дуалном образовању он је рекао да је циљ да се дуално образовање уведе не само у трогодишње стручне школе, већ и у четворогодишње школе, факултете.
– Са 150 компанија већ имамо договоре. У плану уписа учествоваће локалне самоуправе, Привредна комора, Национална служба за запошљавање – појашњава министар.
Говорећи о увођењу униформи у школе он каже да то није враћање старих кецеља, већ увођење униформисане одеће.
 

 
 
Телевизија Пинк
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


6 коментара на "Шарчевић: Када видите да час не касни успела је реформа образовања у Србији

 1. Нада каже:

  Никако да схватим овог Министра. Час топло час хладно. Колико се то директора понаша као да је синдикалац. Можда су некада и били “највећи” синдикалци, али чим постану директори све се окрене за 180 степени. Министре, ауторитет се не гради по оној народној јачи тлачи или претњама, него на поштеном ставупрема свима!
  Оно што ми се посебно није допало у овој изјави је однос према државним и приватним школама и факултетима. Кажете у државном “радио не радио, примају се паре”. Ако је тако што на Шангајској листи нису ПРИВАТНИ факултети.
  Желим да верујем да наши министри нису против запослених у просвети, али нажалост својим неопрезним (надам се не намерним) изјавама доводе до срозавања угледа и онако пропале просвете.
  Веома волим Србијуи желим јој све најбоље, али не видим јој светлу будућност. Не видим да ће иједно паметно и способно дете имати жељу да остане у земљи у којој нема места за паметне.

  1. Vladimir каже:

   Ovaj ministar se ponasa kao da za njega nema tajni!? Skriveno arogantno stvorenje koje zamislja da ga direktno postavila na to mesto neidentifikovana nebeska sila koja je onjegovom angazmanu direktno konsultovan sam Dositetej Obradovic licno!? On se u sve razume : “od porodilista do fakulteta, ali samo za pedigriranu decu iz Beogradskog kantona !!??Malo mi je to sa ovim ministrom vec po malo degutantno, narocito posle izjave jedne koleginice koja ushiceno konstatuje : “šta mu fali ,vidi bas lici na Toma Henksa?! Tu dam odustao od dalje diskkusije!

 2. Malena каже:

  Hoće li Minsitar smeniti onih 36 direktora, kada se usvoji Zakon ? Ko će Ministru ” dojaviti ” da direktor dobro radi ? Direktorov prijatelj, načelnik ŠU, ulizice iz kolektiva, prosvetni inspektor, roditelji ? Kada će licenca za direktore ? Zna li Ministar da ima direktora koji ni kompjuter ne znaju da koriste ? Šta je sa sekretarima , koji ne služe pravdi, nego rade po komandi direktora ?

 3. Slađa каже:

  Neću komentarisati sve i svašta o čemu ovaj ministar govori, jer on o svemu sve zna. Samo ću jedan detalj:
  Ministar kaže: “Новим законским решењима предвиђено да убудуће министар може да смени директора школа, што до сада није био случај, каже министар просвете Младен Шарчевић.”
  I kaže: Додаје да је у старом закону за директоре стајало “стара се”, а да у нацрту новог закона сада стоји “дужан је”, “у обавези је”. ..
  A sada važeći zakon (između ostalog) kaže:
  Član 62 ( u kome se navode dužnosti direktora)
  Direktor JE ODGOVORAN za zakonitost rada i za uspešno obavljanje delatnosti ustanove.
  Direktor za svoj rad odgovara organu upravljanja i ministru.
  Član 63 (detaljno se navodi u kojim sve slučajevima se može smeniti direktor)
  Piše da ga razrešava organ upravljanja, ali piše i ovo:
  … Ako organ upravljanja ne donese odluku o razrešenju direktora u roku iz stava 5. ovog člana, MOŽE DA GA RAZREŠI MINISTAR …
  Da zaključim:
  Samo na ova dva detalja se vidi da to što Šarčević najavljuje kao spektakularno novo, VEĆ postoji u zakonu. Pa, ministar ili laže ili ne zna.
  Druga priča je sprovoćenje zakona…

 4. Budućnost? каже:

  U privatne škole idu najgori učenici i odjednom postaju najbolji. To zaista jeste efikasno! Kao i kad nemaš obrve, pa ih odjednom imaš jer si ih istetovirao, ili grudi nemaš, pa ih odjednom uvećaš kad ih napumpaš.
  Samo treba da platiš efikasno istaknutu cenu.
  Ministre, jedino znanje, kultura, talenat ne stiču se ovako efikasno, već upravo onako kako se u državnim školama radi, uprkos svim pokušajima da se razori školski sitem u ovoj zemlji, pa i da se gladni narod napujda na “bahate prosvetare što ne rade ništa, idu na raspuste i uživaju u visokim primanjima”.
  Vreme je takvo da govornici misle sve suprotno od onog što govore. Narod više i ne misli, dresiran dnevnom štampom i izjavama za medije. Jadna naša deca prepuštena kao slamke na vetru…

 5. Час овако час онако каже:

  Опа. Значи од подршке колектива за избор директора нема ништа. Зашто? Зато што се директор понаша као синдикалац па га већина воли. А шта треба да буде? Бахат и арогантан. Па изгледа да се томе и тежи. По новом ће школски одбор моћи да изабере директора по својој вољи кад год пожели јер је однос 5:4. Увек у већини. Тако намештено.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама