Šarčević: Kada vidite da čas ne kasni uspela je reforma obrazovanja u Srbiji

januar 19, 2017

Novim zakonskim rešenjima predviđeno da ubuduće ministar može da smeni direktora škola, što do sada nije bio slučaj, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.


– Zakonima je do sada falila efikasnost. U saradnji sa drugim zemljama – Češkom, Mađarskom, Slovenijom i oni su shvatili da su državu razvlastili potpuno – rekao je Šarčević.
On je gostujući na TV Pink pojasnio je da će se direktori škola birati tako što će kompletnu proceduru obavljati komisije koje rade u školama, školski odbori – kao i do sada, ali da poslednju reč na izbor direktora daje ministar koji može i da ga smeni.
Nacrt zakona uskoro treba da uđe u javnu raspravu, a osim tog sistemskog zakona ministarstvo je radilo još pet zakona.
Direktor nije sindikalac
– Nama jeste cilj da se direktor ne ponaša kao da je sindikalac. Kolektiv ga podržava, a on da bi imao većinu ponaša se sindikalno. Nema autoritet da kaže “gospodo zvonilo je svi na čas”. Kada vidite da čas ne kasni uspela je reforma obrazovanja u Srbiji – kategoričan je ministar.
Dodaje da je u starom zakonu za direktore stajalo “stara se”, a da u nacrtu novog zakona sada stoji “dužan je”, “u obavezi je”. Pojašnjava i da direktor po novom zakonu na toj funkciji može ostati neograničen broj mandata, ali može biti smenjen i za mesec dana, odnosno sve zavisi da li zna ili ne zna da radi svoj posao.
Ministar kaže da ga nije iznenadilo to što je Srbija na zvaničnom sajtu Svetskog ekonomskog foruma u Davosu našla među zemljama koje bi mogle postati “superzvezde” svetskog obrazovanja.
Kako kaže, to je prirodan sled događaja jer je Univerzitet u Beogradu ostvario napredak na Šangajskoj listi, zatim porast broja studenata, više objavljenih stručnih radova, ali i porast BDP u Srbiji.
Odevanje učenika ne uređuje zakon
Govoreći o odevanju učenika u školi i nošenju mobilnih telefona, on je rekao da to ne treba zakon da uređuje već da postoje pravilnici.
– Ne morate da menjate zakon da bi nekom oduzeli telefon, postoje pravilnici. Sadašnji zakon reguliše red u školi – pojašnjava Šarčević.
Upitan žbog čega u privatnom sektoru sve dobro funkcioniše, dok je u državnom drugačije, ministar je rekao privatni sektor mora da dokaže da vredi ili ga nema na tržištu.
Najvažniji je kvalitet
– U državnom, radio ne radio, primaju se pare. Mi radimo izmenu da se samo kvalitet može smatrati vrednošću – kaže Šarčević i dodaje da će se raditi obuka direktora, eksterna evaluacija.
Govoreći o dualnom obrazovanju on je rekao da je cilj da se dualno obrazovanje uvede ne samo u trogodišnje stručne škole, već i u četvorogodišnje škole, fakultete.
– Sa 150 kompanija već imamo dogovore. U planu upisa učestvovaće lokalne samouprave, Privredna komora, Nacionalna služba za zapošljavanje – pojašnjava ministar.
Govoreći o uvođenju uniformi u škole on kaže da to nije vraćanje starih kecelja, već uvođenje uniformisane odeće.
 

 
 
Televizija Pink
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


6 komentara na "Šarčević: Kada vidite da čas ne kasni uspela je reforma obrazovanja u Srbiji

 1. Nada kaže:

  Nikako da shvatim ovog Ministra. Čas toplo čas hladno. Koliko se to direktora ponaša kao da je sindikalac. Možda su nekada i bili “najveći” sindikalci, ali čim postanu direktori sve se okrene za 180 stepeni. Ministre, autoritet se ne gradi po onoj narodnoj jači tlači ili pretnjama, nego na poštenom stavuprema svima!
  Ono što mi se posebno nije dopalo u ovoj izjavi je odnos prema državnim i privatnim školama i fakultetima. Kažete u državnom “radio ne radio, primaju se pare”. Ako je tako što na Šangajskoj listi nisu PRIVATNI fakulteti.
  Želim da verujem da naši ministri nisu protiv zaposlenih u prosveti, ali nažalost svojim neopreznim (nadam se ne namernim) izjavama dovode do srozavanja ugleda i onako propale prosvete.
  Veoma volim Srbijui želim joj sve najbolje, ali ne vidim joj svetlu budućnost. Ne vidim da će ijedno pametno i sposobno dete imati želju da ostane u zemlji u kojoj nema mesta za pametne.

  1. Vladimir kaže:

   Ovaj ministar se ponasa kao da za njega nema tajni!? Skriveno arogantno stvorenje koje zamislja da ga direktno postavila na to mesto neidentifikovana nebeska sila koja je onjegovom angazmanu direktno konsultovan sam Dositetej Obradovic licno!? On se u sve razume : “od porodilista do fakulteta, ali samo za pedigriranu decu iz Beogradskog kantona !!??Malo mi je to sa ovim ministrom vec po malo degutantno, narocito posle izjave jedne koleginice koja ushiceno konstatuje : “šta mu fali ,vidi bas lici na Toma Henksa?! Tu dam odustao od dalje diskkusije!

 2. Malena kaže:

  Hoće li Minsitar smeniti onih 36 direktora, kada se usvoji Zakon ? Ko će Ministru ” dojaviti ” da direktor dobro radi ? Direktorov prijatelj, načelnik ŠU, ulizice iz kolektiva, prosvetni inspektor, roditelji ? Kada će licenca za direktore ? Zna li Ministar da ima direktora koji ni kompjuter ne znaju da koriste ? Šta je sa sekretarima , koji ne služe pravdi, nego rade po komandi direktora ?

 3. Slađa kaže:

  Neću komentarisati sve i svašta o čemu ovaj ministar govori, jer on o svemu sve zna. Samo ću jedan detalj:
  Ministar kaže: “Novim zakonskim rešenjima predviđeno da ubuduće ministar može da smeni direktora škola, što do sada nije bio slučaj, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.”
  I kaže: Dodaje da je u starom zakonu za direktore stajalo “stara se”, a da u nacrtu novog zakona sada stoji “dužan je”, “u obavezi je”. ..
  A sada važeći zakon (između ostalog) kaže:
  Član 62 ( u kome se navode dužnosti direktora)
  Direktor JE ODGOVORAN za zakonitost rada i za uspešno obavljanje delatnosti ustanove.
  Direktor za svoj rad odgovara organu upravljanja i ministru.
  Član 63 (detaljno se navodi u kojim sve slučajevima se može smeniti direktor)
  Piše da ga razrešava organ upravljanja, ali piše i ovo:
  … Ako organ upravljanja ne donese odluku o razrešenju direktora u roku iz stava 5. ovog člana, MOŽE DA GA RAZREŠI MINISTAR …
  Da zaključim:
  Samo na ova dva detalja se vidi da to što Šarčević najavljuje kao spektakularno novo, VEĆ postoji u zakonu. Pa, ministar ili laže ili ne zna.
  Druga priča je sprovoćenje zakona…

 4. Budućnost? kaže:

  U privatne škole idu najgori učenici i odjednom postaju najbolji. To zaista jeste efikasno! Kao i kad nemaš obrve, pa ih odjednom imaš jer si ih istetovirao, ili grudi nemaš, pa ih odjednom uvećaš kad ih napumpaš.
  Samo treba da platiš efikasno istaknutu cenu.
  Ministre, jedino znanje, kultura, talenat ne stiču se ovako efikasno, već upravo onako kako se u državnim školama radi, uprkos svim pokušajima da se razori školski sitem u ovoj zemlji, pa i da se gladni narod napujda na “bahate prosvetare što ne rade ništa, idu na raspuste i uživaju u visokim primanjima”.
  Vreme je takvo da govornici misle sve suprotno od onog što govore. Narod više i ne misli, dresiran dnevnom štampom i izjavama za medije. Jadna naša deca prepuštena kao slamke na vetru…

 5. Čas ovako čas onako kaže:

  Opa. Znači od podrške kolektiva za izbor direktora nema ništa. Zašto? Zato što se direktor ponaša kao sindikalac pa ga većina voli. A šta treba da bude? Bahat i arogantan. Pa izgleda da se tome i teži. Po novom će školski odbor moći da izabere direktora po svojoj volji kad god poželi jer je odnos 5:4. Uvek u većini. Tako namešteno.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama