Шарчевић: Лажним одељењима се не могу чувати радна места

29 августа, 2017

Министар просвете Младен Шарчевић каже да су претходних година у школама у Србији прављена “лажна одељења” са малим бројем ученика како би се сачувала радна места у просвети, те да се томе морало стати на пут.

Младен Шарчевић је рекао да податак синдиката да ће у школама у Србији од ове школске године бити 800 одељења мање, треба узети са резервом јер, како тврди, нису користили добру методологију.

 За технолошке вишкове у просвети, настале због смањења броја одељења, решење види у одласку у пензију свих старијих од 65 година, као и у отпремнинама и преквалификацији.

“Решили смо да контролишемо систем. Имате у основним школама да је просек ђака по одељењу 19,2, а зашто није квалитет наставе на том нивоу? Зашто немају сви четворке или петице у школи?”, упитао је министар.
Према његовим речиам, 19 ђака по одељењу нема ни у једној европској земљи. “То је у приватним школама привилегија”, појашњава министар.
Подсећа да по закону одељења треба да имају 25 ученика и пита због чега су се свих претходних година правила лажна одељења са малим бројем ђака.
“Све је то било зарад запослености, ђаци су ту били у трећем плану. Морамо научити наше људе да постоји преквалификација, да постоје отпремнине – обезбеђено је 1.200, да они који имају 65 година треба да иду у пензију”, нагласио је министар.
Шарчевић истиче да таквих у систему има око 900 и да је им актуелни закон о раду то дозвољава, али да ће их посебан лелс специјалис натерати да оду у пензију.
У систему има и наставника, како каже, који су остали потпуно без норме, али годинама примају плату и не прихватају посао, те да ће то морати да се промени – да прихвате посао или да узму отпремнину.
“Не вреди поткрадати самог себе” 
Уштеђени новац, тврди министар, биће враћен у систем, да су о томе већ разговарали са ММФ-ом, те да је то прилика да просветни радници сустигну остале запослене у јавним службама који имају веће плате од њих за 16 одсто.
“То је прилика да им свако наредно повећање плате буде јаче, боље и брже. Не вреди поткрадати самог себе. Раде то људи несвесно, ‘хајде да сачувамо радна места’, па када сачувамо свима радна места да повећање иде свима”, каже министа и додаје да је такав систем неодржив.
Додаје да министарство “брине о људима”, да ће се радити бројне преквалификације, јер у систему има мање математичара, информатичара.
Појашњава да је очекивао да већи број људи буде технолошки вишак, али да и за то има рационално објашњење јер је 17.000 људи у школе “ушло” за време забране запошљавања, те су они невидљиви за технолошке вишкове.
“Ако имате да се смањио број одељења, без посла ће остати прво они. Ту човек може да рони сузе, али и не мора, јер те људе нисте конкурсом запослили, нисте имали селективност у њиховом избору”, нагласио је министар.
Додао је да је главни проблем недостатак деце у Србији, слаб наталитет и привреда, али да “не вреди кукати” већ се мора радити на оздрављењу система.

Извор :Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


14 коментара на "Шарчевић: Лажним одељењима се не могу чувати радна места

 1. Božović Vladan каже:

  Auuuuu…..pa ovaj Šarčević je totalno izgubio kompas. Citiram:
  “Решили смо да контролишемо систем. Имате у основним школама да је просек ђака по одељењу 19,2, а зашто није квалитет наставе на том нивоу? Зашто немају сви четворке или петице у школи?”, упитао је министар.”
  Da bi nastava iole bila kvalitetna i TREBA da ima po 19 učenika u odeljenju, a ostatak rečenice je glupost kakvu odavno nisam čuo. KVALITET NASTAVE NIJE NA NIVOU JER NEMAJU SVI ČETVORKE I PETICE, To možda važi u njegovoj bezvrednoj privatnoj školi. U to ne sumnjam, da tamo svi imaju petice bez obzira ne znanje. Ovu našu jadnu prosvetu, od totalne bezvrednosti, dele samo RETKI profesori koji ne poklanjaju petice kao konfete,
  Posle ove izjave, mislio sam da gluplju ne mogu da čujem, ali sam se grdno prevario, jer je već u sledećoj rečenici nadmašio sam sebe. Citiram:
  “Према његовим речиам, 19 ђака по одељењу нема ни у једној европској земљи. “То је у приватним школама привилегија”, појашњава министар.”
  Jel to on misli na SVOJU privatnu školu……ili nam sugeriše da upišemo decu u te bezvredne privatne škole, gde đaci za mnogo para ne dobiju nikakvo znanje, naspram državnih, gde bar dobiju kakvo takvo znanje i to za džabe. Dalje, citiram:
  “Све је то било зарад запослености, ђаци су ту били у трећем плану. Морамо научити наше људе да постоји преквалификација, да постоје отпремнине – обезбеђено је 1.200, да они који имају 65 година треба да иду у пензију”, нагласио је министар.”
  Kako su to đaci u trećem planu ako ih ima malo u odeljenju, baš suprotno u PRVOM su planu. Profesori mogu da se posvete svakom ponaosob, i kvalitetno ih nauče, i pravično ocene, ŠTO NE ZNAČI DA ĆE SVI IMATI ČETVORKE I PETICE, a što se tiče otpemnina i prekvalifikacija, neka ON uzme jedno od ta dva da ne bi i dalje ruinirao školstvo, jer je neposobni birokrata, koji nema osećaj šta je u prosveti bitno, a šta ne. Evo ja ću mu pomoći šta je nebitno, bolje rečeno šta je bitno za ponižavanje prosvetnih radnika.
  Prvo, smejurija zvana stručno usavršavanje. Da li ste nekad videli nekog STRUČNO USAVRŠENOG, ja ne, video sam da dolaze sve gluplji sa tih seminara, sve manje sposobni da deci prenesu znanje, a sve više birokrate, koje će da ćute, trpe i rade za male pare. Ako je to i bio cilj ja se izvinjavam, onda itekako ima smisla.
  Drugo, cirkus zvani eksterna evaluacija. Samo onaj ko nije prisustvovao toj farsi, ne shvata koja je to glupost. Najgore škole su dobile kobajagi neke četvorke, gde ljudi ne bi upisali decu ni u ludilu, a najbolje, jedinice i dvojke, sve obrnuto, tako da je sprdnja potpuna. Da bi vam opisao o kakvom cirkusu se radi, jedna nastavnica u jednoj školi u Srbiji je rekla đacima: “Kada dođe eksterna evaluacija, i ja vas deco nešto pitam SVI dignite dva prsta, baš SVI……ali onaj koji zna neka raširi prstiće, a onaj koji ne zna neka ih skupi”……HAHAHAHAHAHAHAHA.
  Treće, elektronski dnevnik, potpuno nebitna stvar, ali moćno sredstvo za birokratizaciju prosvete, i ponižavanje prosvetnih radnika.
  Četvtro, uniforme. Nije Šarčeviću Srbija tvoja privatna škola, a još manje je Severna Koreja.
  Eto, rekao sam šta je nebitno, a ti pogađaj šta je bitno.

  1. Vera каже:

   Bravo,kolega!Sve je jasno i lepo receno,slažem se 100%!!!

 2. IQ каже:

  Nema tu nista novo. Kako ko percipira stvarnost, pa D. Merlin kaze:
  “Sve je laz, samo pusta laz
  sto se oko nas u krug vrti
  sve je laz, samo pusta laz
  sve je laz osim smrti”

 3. Моравац каже:

  Господине све ове изјаве министра имају смисла јер је реч о првој фази такозваног информационог преоптерћења грађана Србије јер је у току “унутрашњи дијалог” па када су људи преоптерећени небитним садржајима онда ће пропустити многе битне теме. Министар сјајно одвлачи пажњу од битних тема у просвети али и друштву у целини.
  У видеу на адреси
  https://youtu.be/Ggt-YGacx8g
  све је лепо речено.
  Нема лажи нема преваре. Све је то манипулација.
  Владан је одлично приметио неке елементе манипулације. Хвала му на томе.

  1. tara каже:

   A iza svega je katastrofalan natalitet koji govori kakvo je stanje u državi.

  2. Božović Vladan каже:

   Hvala vama Moravac na onom videu. Video je fenomenalan i bolno istinit. Naravno da sam sve to znao, ali je u ovom videu sažeto i efikasno prikazano, i nadam se da će ga pogledati što više ljudi, i konačno izaći iz hipnoze.

 4. Svitac каже:

  Zašto nemaju svi četvorke i petice? Ne razumem kako kvalitet nastave može uticati na to da svi imaju četvorke i petice.

 5. Natasa каже:

  Kada procitate ovakav text odnosno izjavu ministra i “tanjug javlja” shvatite pre svaga da tu postoji velika neprofesionalnost i vrlo los nacin na koji se informise javnost, pre lici na reality izvestaj nego na izvestaj ministra o uzrocima i razlozima buduce na prvi pogled vrlo lose racionalizacije. Cini se da se uvek saniraju posledice, a ne uzrok.
  Cak sta vise odakle ministru podatak da nemaju svi petice i cetvorke, pa samo “sve petice” ima 20% populacije….njemu smeta sto tu i tamo neko ima trojku…
  Da zeli da nesto promeni prvo bi ukinuo “sve petice”, jer to ne postoji nigde u Evropi.
  Istina je da sam ja kao roditelj takvu racionalizaciju “spajanja odeljenja” prosla u Holandiji sa jednim detetom pre 10 godina i naravno da mi kao roditelju nije bilo pravo i nije to neki problem pametnom detetu, ali itekako moze da bude problem za prosecne i ispodprosecne ako ne postoji dobro resenje. Objektivno kasnije sam shvatila da to nije bilo toliko lose, jer su svi oni kojima je bila potrebna extra pomoc, po odredjenom rasporedu po 3-4 djaka odlazili za vreme “veronauke” ( koja je podrazumevala citanje i analizu decjih bibliskih prica od strane uciteljice ) bilo kod logopeda ili ucitelja za extra pomoc iz matematike. To znaci da ako vi u skoli ukinete 4 odeljenja, a imate dve osobe koje ce u odredjenim terminima po posebnom rasporedu pruzati extra pomoc deci u manjoj grupi istog nivoa, to onda i nije tako losa stvar. To se mozda moze nazirati u onom delu ( “skoro četiri i po hiljade onih koji su višak mogu da se prijave na 27.000 slobodnih radnih mesta u prosveti” samo su brojke previse “ambiciozne” a i misterija je o kojim poslovima je rec ). Dakle, mozda je bolje reci da se otvara prostor i mogucnost za tako nesto, ali da li ce u praksi biti izvedeno, to je pitanje.
  Osim toga na pr. u Holandiji postoji “ponavljanje razreda” ili pak usmeravanje deteta sa “posebnim potrebama” u specijalne skole (ne svi ali neki slucajevi tzv. adhd, asperga, autizma i sl.) u kojima su odeljenja sa 12-15 djaka. Neka od te dece se kasnije ukljuce u redovno srednjoskolsko obrazovanje, no naravno manjina ( 10% iz generacije ), ali svakako nema smisla ni insistiranje na inkluziji kao sto je to u Srbiji, pa to je najgori vid diskriminacije – pozitivna diskriminacija. U jednoj takvoj racionalizaciji se na pr. u slucaju moje cerke desilo da nakon spajanja i odeljenja od 30 djaka, vec sledece godine bude redukovano na 26 ( jedno dete ponavlja, jedno se odselilo, jedno upuceno u specijalnu skolu, a jedano preslo u visi razred ).
  Tako da neke kljucne reci mozda jesu iste kao i negde u Evropi, ali sama realizacija je “pod znakom pitanja”.
  E sad sto se tice visih razreda, vi reformu morate sprovoditi u totalno drugom smeru, grupisanjem djaka istog kvaliteta i slicnih interesovanja, odnosno slobodnim izborom profila na osnovu uspeha. E tada mozete imati i manje razrede, a nastava se onda bazira vise na uzajamnoj diskusiji, istrazivanju, argumentovanju, projektima i tada djak vise od nastavnika moze ocekivati smernice i konsultacije, a manje neka klasicna predavanja iz proslosti. Naravno treba ocekivati sirinu sa obe strane i mogucnost multidisciplinarnosti. U tom pravcu ide moderno obrazovanje i na tome treba raditi. Ali to jednim delom zahteva i vrlo studioznu promenu programa i udzbenika, sto naravno nije ni brz, ni jednostavan a ni lak posao.

  1. Marija каже:

   Zaista ozbiljna analiza i dobar pravac, Natasa.
   Dodala bih jos i da je taj prosek od 19 djaka pi odeljenju informacija za one ljude koji nisu u prosveti i ne bave se ozbiljno njome, jer je izvucen sabiranjem broja djaka gradskih skola i seoskih, a u nekim seoskim ima po 2-3 djaka u odeljenju.
   Sto se tice cetvorki i petica, tu nemam reci!

   1. Natasa каже:

    Hvala vam Marija sto citate, jer neke duze, pa jos analize slabo ko danas cita.
    Nakon skoro petnaest godina skolskog roditeljskog staza u Holandiji mislim da imam dovoljno iskustva da nemam jedno ili drugo misljenje, vec neko trece (a trudim se da budem realna) koje nije samo produkt iskustva, vec i mog licnog interesovanja i samoedukacije i da mogu da ga podelim sa ljudima, a da ne budem pogresno shvacena.
    Da ovo sto ste naveli svakako stoji, ali stoji da i u slucaju kada imamo 5 odeljenja (21+23+24+22+22) moze biti opravdano napraviti cetiri sa 28 djaka, ako postoji dobro resenje.
    A sto se tice cetvorka i petica. Ja tu imam stav da kad skola sa jedne strane iz njoj poznatih razloga, a roditelji sa druge strane iz njima poznatih razloga stvaraju pogodno tlo za niveliranje uspeha kod dece da se tu jasno gubi kvalitet. To nazalost nikako ne moze biti dobro i stimulativno, jer nikako ne prati realan napredak deteta. Svako dete treba da ima realan, jedinstven i samo svoj uspeh i da se “takmici” samo sa samim sobom. Ovako kako je totalno je demotivisuce za decu, a daje samo losu opstu sliku koju niko nazalost ne zeli ni da vidi, a jos manje da konstatuje. To je prosto u Srbiji tabu tema. Sve diraj, ali “sve petice” nikako.
    Uspeh skole bi se trebao odredjivati na osnovu drzavnih testova koje bi svi radili jednom godisnje, a ocene sa tih testova ne bi smele odstupati od srednje ocene djaka iz tog predmeta vise od pola ocene.
    Ali to su veoma zahtevne evaulacije koje zahtevaju i strucnost i profesionalnost. Takvi testovi se na pr. ovde rade celu jednu nedelju pod sifrom, potom salju u centralno srediste gde se pregledaju, a nakon dva meseca sledi rezultat.

 6. IQ каже:

  3000 rsd za ministra

 7. Svitac каже:

  1. Nije tačno da po zakonu treba da ima 25 učenika. Propisan je najmanji broj đaka 15 i najveći 30.
  2. Zašto niko nije preduzeo odgovarajuće korake protiv onih koji nisu dali Rešenje o prestanku radnog odnosa zaposlenom koji je napunio 65 godina?

 8. Lj каже:

  Da ima laznih odeljenja IMA. Da je dozvolio da se otvore konkursi za direktore u skolama gde nema 16 odeljenja, JESTE DOZVOLIO JE.
  KO to prica neistinu on ili njegovi svetnici.
  Za kriterijun ocenjivanja nema se sta reci, dotakli smo dno!!!!

 9. 0,5 секретар каже:

  питање за правну службу Министарства
  По ком критеријуму се након ступања на снагу новог ЗОСОВ-а.,07.10.2017.одређује норма секретару основне школе,пошто је члан 12.став.1.Правилника о критеријумима…… ,као подзаконски акт у супротности са новим ЗОСОВ-ом, јер се у члану 132 новог Закона који се односи на статус секретара, не спомињу критеријуми.
  С поштовањем.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама