Шарчевић: Млађи ђаци би требало да више похађају наставу уживо

7 јула, 2020

Министар Шарчевић гостовао је данас у Јутарњем програму телевизије Хепи.

Том приликом говорио је о студентским протестима и, како је објаснио “погрешно пренетој информацији да ће домови за студенте бити затворени”. У току данашњег дана постигнут је споразум са студентима.

Шта ће бити од септембра

Говорећи о онлајн настави, министар каже да су резултати малих матура на нивоу прошлогодишњих. Уницеф је урадио анализу по којој смо једни од најбољих у Европи – преко 93% је био обухват ђака у основној, а 99% у средњим школама. “Ми смо и мањинама омогућили онлајн наставу, то није ни Немачка урадила.” – каже министар.

“Наши наставници су стварно сјајно радили, неки ће бити и награђени. Ми смо ову онлајн наставу припремили за два дана, али је то био добар почетак и треба да се настави.” – додаје.

Најкритичнији су млађи разреди, њима треба највише социјалног контакта, каже министар. Објашњава да није лако почети са првацима онлајн, али да су деца у школу ишла и у време окупације, те ће све бити ствар мере, процене и тренутка када за полазак у школе дође време.

“Зато кажем комбиновано. То не значи буквално сваке друге недеље, већ да ако школа има капацитет, да створимо безбедан простор, не може 30 деце у једној учионици. Већ пола од тога, са маскама и на дистанци. То би значило да у школе иду више млађи него старији, јер млађи ни по закону не смеју бити сами код куће.” – објашњава Шарчевић.

Каже да је много тога што треба узети у обзир – колико је родитеља који могу да раде од куће, колико је оних који морају, обоје да буду на послу, колико су сада деде и бабе доступни, јер више нико не говори да не може код њих. Такође, министар подсећа да укупно у више од трећине школа ради у једносменском раду, па те школе сада имају услове да приме децу и да она буду безбедна.

Говорећи о једносменском раду, министар објашњава да он, у школама у којима је уведен, подразумева да деца могу да, кад се заврши настава, остану до 5 у школи, ту имају исхрану, раде домаће, стране језике и преко 70 садржаја, културних, спортских… “Деца задовољна, родитељи такође, али и наставници који нису остали без посла зато што се смањио број одељења.”

“У овој ситуацији не може све да стане. Морамо имати континуитет образовања на свим нивоима, без тога нема развоја друштва.” – закључује министар.

Матурске вечери

Неки родитељи нису слушали савете школа које су одустале од прослава, па су сами организовали за децу матурске вечери, али је више оних који су славили годишњице матуре, него матурских вечери.

“Кинези сада морају да нам буду узор. Они и њихова дисциплина. До тад морамо да пратимо ситуацију, у августу да одлучујемо за септембар, у септембру за октобар. Систем мора да буде јако агилан. Па мени је најлакше да кажем ‘ајде сви кући, председниче прогласи ванредно стање’али није то поента. Ми радимо онлајн снимање, укључили смо наставнике широм Србије и наградићемо их. А најбоља награда ће им бити, кад дођу платни разреди, да буду у неком бољем.” – каже министар.

“Нама је циљ да што више наставе буде уживо, али ћемо пратити ситуацију” – закључује Шарчевић.

Аутор: А. Цвјетић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Шарчевић: Млађи ђаци би требало да више похађају наставу уживо"

  1. Nenad каже:

    Ne mogu da verujem.Nastava da se izvodi pod maskama i na distanci.Imamo decu sa posebnim potrebama.Decu sa psihickim problemima,aktivnu nastavu.Raditi u ucionici bez kontakta sa ucenicima.Da li je to moguce?Tu je korona i skole treba da su zatvorene a onlajn nastava je jedino resenje.Sve drugo je neprihvatljivo

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама