Šarčević: Mlađi đaci bi trebalo da više pohađaju nastavu uživo

7 jula, 2020

Ministar Šarčević gostovao je danas u Jutarnjem programu televizije Hepi.

Tom prilikom govorio je o studentskim protestima i, kako je objasnio “pogrešno prenetoj informaciji da će domovi za studente biti zatvoreni”. U toku današnjeg dana postignut je sporazum sa studentima.

Šta će biti od septembra

Govoreći o onlajn nastavi, ministar kaže da su rezultati malih matura na nivou prošlogodišnjih. Unicef je uradio analizu po kojoj smo jedni od najboljih u Evropi – preko 93% je bio obuhvat đaka u osnovnoj, a 99% u srednjim školama. “Mi smo i manjinama omogućili onlajn nastavu, to nije ni Nemačka uradila.” – kaže ministar.

“Naši nastavnici su stvarno sjajno radili, neki će biti i nagrađeni. Mi smo ovu onlajn nastavu pripremili za dva dana, ali je to bio dobar početak i treba da se nastavi.” – dodaje.

Najkritičniji su mlađi razredi, njima treba najviše socijalnog kontakta, kaže ministar. Objašnjava da nije lako početi sa prvacima onlajn, ali da su deca u školu išla i u vreme okupacije, te će sve biti stvar mere, procene i trenutka kada za polazak u škole dođe vreme.

“Zato kažem kombinovano. To ne znači bukvalno svake druge nedelje, već da ako škola ima kapacitet, da stvorimo bezbedan prostor, ne može 30 dece u jednoj učionici. Već pola od toga, sa maskama i na distanci. To bi značilo da u škole idu više mlađi nego stariji, jer mlađi ni po zakonu ne smeju biti sami kod kuće.” – objašnjava Šarčević.

Kaže da je mnogo toga što treba uzeti u obzir – koliko je roditelja koji mogu da rade od kuće, koliko je onih koji moraju, oboje da budu na poslu, koliko su sada dede i babe dostupni, jer više niko ne govori da ne može kod njih. Takođe, ministar podseća da ukupno u više od trećine škola radi u jednosmenskom radu, pa te škole sada imaju uslove da prime decu i da ona budu bezbedna.

Govoreći o jednosmenskom radu, ministar objašnjava da on, u školama u kojima je uveden, podrazumeva da deca mogu da, kad se završi nastava, ostanu do 5 u školi, tu imaju ishranu, rade domaće, strane jezike i preko 70 sadržaja, kulturnih, sportskih… “Deca zadovoljna, roditelji takođe, ali i nastavnici koji nisu ostali bez posla zato što se smanjio broj odeljenja.”

“U ovoj situaciji ne može sve da stane. Moramo imati kontinuitet obrazovanja na svim nivoima, bez toga nema razvoja društva.” – zaključuje ministar.

Maturske večeri

Neki roditelji nisu slušali savete škola koje su odustale od proslava, pa su sami organizovali za decu maturske večeri, ali je više onih koji su slavili godišnjice mature, nego maturskih večeri.

“Kinezi sada moraju da nam budu uzor. Oni i njihova disciplina. Do tad moramo da pratimo situaciju, u avgustu da odlučujemo za septembar, u septembru za oktobar. Sistem mora da bude jako agilan. Pa meni je najlakše da kažem ‘ajde svi kući, predsedniče proglasi vanredno stanje’ali nije to poenta. Mi radimo onlajn snimanje, uključili smo nastavnike širom Srbije i nagradićemo ih. A najbolja nagrada će im biti, kad dođu platni razredi, da budu u nekom boljem.” – kaže ministar.

“Nama je cilj da što više nastave bude uživo, ali ćemo pratiti situaciju” – zaključuje Šarčević.

Autor: A. Cvjetić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šarčević: Mlađi đaci bi trebalo da više pohađaju nastavu uživo"

  1. Nenad kaže:

    Ne mogu da verujem.Nastava da se izvodi pod maskama i na distanci.Imamo decu sa posebnim potrebama.Decu sa psihickim problemima,aktivnu nastavu.Raditi u ucionici bez kontakta sa ucenicima.Da li je to moguce?Tu je korona i skole treba da su zatvorene a onlajn nastava je jedino resenje.Sve drugo je neprihvatljivo

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama