Šarčević najavio kaznu za nastavnicu zbog privatne ekskurzije u Amsterdam

9 aprila, 2018
Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je danas kaznene mere za nastavnicu osnovne škole „Karađorđe” koja je grupu đaka odvela na putovanje u Amsterdam koje je uključivalo i obilazak ulice „crvenih fenjera”.
Kako kaže, dobio je izveštaj o tom slučaju i informaciju da škola i njen direktor nisu organizovali sporno putovanje, već nastavnica „po privatnoj liniji”.
„To je neprimereno, nastavnik će imati sankcije”, rekao je Šarčević za Prvu televiziju i objasnio da svaki plan i program ekskurzije mora da se prijavi u školi i bude verifikovan na nastavničkom veću.
„To je sistem ličnog dila, ništa drugo, biće posledica”, rekao je ministar i dodao da ima dosta nastavnika koji su u dobrim odnosima sa roditeljima, „pa rade na svoju ruku”.
Upitan o upisu prvaka ministar je rekao da je potvrda o vakcinaciji potrebna za upis dece, te da će se sa roditeljima koji se tome protive razgovarati i na kraju sprovoditi sankcije ako ne vakcinišu svoju decu.
Upitan o broju nevakcinisane dece koja će upisati prvi razred Šarčević kaže da je to pitanja za ministarstvo zdravlja i ističe da deca po zakonu moraju da se upišu u školu.
Kaže da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar govorio o 15 odsto nevakcinisane dece, navodeći da kažnjavanje nije jedino rešenje i da mora da se stvori poštovanje između škole i roditelja koji rade kao tim u interesu deteta.
„Nakon Drugog svetskog rata Jugoslavija je imala smrt odojčadi ispod pet promila, bili smo jedna od visoko zdravstveno bezbednih zemalja, a sada smo posle toliko decenija nazadovali”, rekao je ministar.
Povodom „večitih studenata”, koji su studije upisali pre 2006. godine, a koji imaju rok do kraja septembra ove godine da ih završe, ministar je rekao da više neće biti produžavanja tog roka.
„Bilo bi neodgovorno da se to produžava, to su večiti studenti. Oni traže da svako studira dokle god mu odgovara, ali to je besmisleno, kao i priča o vakcinama država mora u jednom trenutku da kaže sada je kraj”, rekao je ministar.
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


9 komentara na "Šarčević najavio kaznu za nastavnicu zbog privatne ekskurzije u Amsterdam

 1. Jelena kaže:

  Slazem se za sankcionisanje nastavnika. Ali kada ce biti kaznjeni roditelji koji upravo daju saglasnosti za takva putovanja? Iako su procitali program putovanja ipak salju decu na takva mesta. Koliko treba kazniti nastavnike toliko treba kazniti i roditelje.

  1. daca484 kaže:

   Nastavnik vodio za vreme raspusta,ne moze biti kaznjen.Ako roditelj dao saglasnost,nista.A sta cemo kad za vreme nastave se organizuju putovanja tr Berlin,Italija,manastiri,Bec, a nisu ekskurzije,e ,to treba kazniti! Srednje skole!

  2. Natasa kaže:

   Pojedini nastavnici sebi daju za pravo da na,, svoju ruku.”organizuju razne ekskurzije, sve za dobrobit dece. Direktori se ogradjuju odgovornosti, nemaju veze sa tim. Ko ima dobit?! Neko od organizatora dobije zabranu ulaska u skolu, a onda se pojavi ISTI gospodin sa koleginicama… Sve ovo pismo jer sam prosvetni radnik, jer sam dozivela neprijatnost da ne budem gruba od nasilnika koji me je naočigled dece odgurnuo i vikao bez razloga. Bila sam u soku. Verovala sam da je odlazak u pozorište, operu zaista korisno za decu, sto svakako jeste, ali na ovakav nacin, nikako. Da napomenem, bez ikakvih dnevnica i bilo kakve licne koristi. Ko ima korist, procenite sami.

 2. Božović Vladan kaže:

  Ovo je nečuven i bezočan atak na dostojanstvo jednog prosvetnog radnika, pod smešnim izgovorom, napad jednog vlasnika privatne škole na ženu koja ima bednu platu zahvaljujući njegovoj nesposobnosti kao resornog ministra. Krivo mu je valjda što je želela da još malo zaradi, pored džeparca od plate koju joj on daje i njegova bulumenta.

 3. Ranko kaže:

  Kad ćete ukinuti Zadrugu, Farmu i ostale razvratno-bludne emisije dostupne ceo dan, svim uzrastima?!

  1. Gospodja Jovic kaže:

   Bravo!

  2. Manja kaže:

   Bravo Ranko.Nije nastavnica pravila program ekskurzije niti je bilo koga tukla po ušima da putuje sa njom.Ovo je samo ponovo hajka na prosvetu i skretanje pažnje na nešto drugo dok se usvajaju razni zakoni što se brže može.Imala bih još štogod kasti,ali neću.

 4. Kolega kaže:

  A kad baba i deda vode decu na more umesto roditelja, hoće li i njih kazniti ministar? Šta se koga tiče kome ja poveravam svoje dete u slobodno vreme… Ne verujem da je profesorka išta dobila osim gratis putovanja.

 5. Da,možda,ne kaže:

  Kakav zakon,takva i realizacija.Žena pametna,uči na ličnom primeru-od ministra.Kad on može da tumači zakon i ovako i onako ,ona uzela stvar u svoje ruke.Ako vam ministre smetaju ovakvi preduzimljivi nastavnici,a vi sa svojim omiljenim direktorima ,svakog 1.septembra detaljno razradite precizna i jasna zaduženja pa neće biti”anomalija”Ovako,mnogo ima pametnijih i sposobnijih nastavnika od direktora,pa naravno da takvi smetaju.O roditeljima je posebna priča.Ali sve je ovo po zakonu jer njegovo tumačenje nije jednostrano.pa”može i ovako i onako,ali i ne mora”.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama