Шарчевић: Наставници више неће моћи да организују приватна путовања!

април 10, 2018

Наставници више неће моћи да организују приватна путовања за ученике у школама, предвиђено је новим Правилником о ђачким екскурзијама, каже министар просвете Младен Шарчевић.

Н1


Шарчевић је додао да је на директору београдске Основне школе “Кардорђе” да сагледа да ли има основа за покретање дисциплинског поступка против наставнице која је ученике те школе водила на приватно путовање за Ускрс у Амстердам.
“Према новом правилнику сваки од наставника ће морати да тражи дозволу од управе школе уколико жели да организује нешто са школском децом, у противном биће кажњен”, рекао је Шарчевић.
Он каже да су приватна путовања које наставници организују са родитељима постала неписано правило, а да је случај из ОШ “Карађорђе” отворио “Пандорину кутију”. Подсећа да је важно где је такво путовање уговарано, те уколико је наставница то радила у школи директор мора да покрене дисциплински поступак.
“Постоје процедуре, јавне набавке у организовању екскурзија. Уколико скупите групу деце ви сте заобишли све могуће процедуре и направили себи посао. Овде је интерес дневнице и зараде, а не безбедност деце”, рекао је Шарчевић.
Министар је указао да је одговорност на директорима школа, па и у случајевима ако знају и ако не знају да наставници организују таква путовања.
“Ако наставник то ради, а да директор не зна, онда је проблем са директором. Ако директор зна, а жмури на једно око, онда је у дилу са наставником, јер ће му можда овај сутра дати већину на реизбору. Е, то више неће моћи”, нагласио је министар.
Он је додао да школе могу легитимно да организују екскурзије, студијске програме преко Темпус канцеларије и Еразмус плус пројеката.
“Директор школе ће сносити велике последице, као што ће сносити последице ако не пријави насиље. Ако 15 њих буду смењени због таквих пропуста, онда ће и други стати на црту”, закључио је министар.
Подсетимо, ово питање покренуто је након што је наставница из ОШ “Карађорђе” одвела децу за ускршње празнике у Амстердам, али су она између осталог обишла и познату улицу “црвених фењера”.
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


9 коментара на "Шарчевић: Наставници више неће моћи да организују приватна путовања!

 1. Božović Vladan каже:

  Kažnjavaj ti svoju decu, i svoju ženu, i onog ko te napravio, a profesore ostavi na miru.

 2. Jox каже:

  A mogu da imaju privatna obdaništa i privatne škole? Nema sukoba interesa ministre? Sram da te bude.

 3. roditelj каже:

  Ispitajte gospodine Ministre i organizovanje “ekskurzije” koja se organizuje u Sportskoj gimnaziji. Nastavnica fizike po ko zna koji put privatnim vezama organizuje ekskurzije i na taj nacin pribaclja protiv pravnu korist.Napominjem da za takvo organizovsnje nije raspisan tender niti je skola obavestena.Proverite kod direktora o istonitosti mojih tvrdjenja.

 4. Николина Дејановић каже:

  Што да смењује 15 директора?! Нека лепо стреља 3 директора и једног наставника, и сви ће да се смире! Овако, ако посмењује све који му сметају, неће имати коме да буде министар.

 5. Rea каже:

  Ne kapiram zasto je problem “ulica crvenih fenjera”? Toliko gadosti u nadoj zemlji, na televiziji u novinama, internetu, a mi se zgrazavamo nad tom ulicom. Mislim da nije problem u ulici….

 6. Карика каже:

  Код нас се каже”докон поп и говеда крштава”.Тако и овај наш министар.Чува подобне директоре ,тумачи на свој начин,како му се ћефне,као да су сви остали луди.Ова учитељица или није радила у тој школи или директор није био на свом радном месту дуже време па као не зна шта се у установи дешава.Ко је овде луд,збуњен,а нормалан не постоји?Страшно.Који су приоритети или пориви у овим главама свих учесника,почев од министра?Опрости им боже,јер знају шта раде.

 7. Sladjana каже:

  A sta je kada direktor skole organizuje ekskurzije i kada mu savet roditelja sacinjavaju njegovi ljudi.Prva rata na ruke a ostalo uplatnice….kao tu nema prevare?Valjda je i bitno da ta deca imaju siguran prevoz i osobu koja je odgovorna za tu decu bilo gde da putuju.Ne vidim posebnu krivicu u toj profesorki sugurno je disa besan jer nije mogao da pokupi kajmak samo za sebe.Retki su ti koji stvarno brinu o nasoj deci.

 8. Здравко Разуменовић каже:

  Драга децо, остајте овде! Сунце туђег неба огрејат вас неће као што греју ПАРОВИ, ЗАДРУГА, ФАРМА са вашег домаћег HAPPY ТВ НЕБА! Колико лицемерја може да стане негде….Има ли дна…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама