Шарчевић: Наставницима су везане руке – не смеш ово, не смеш оно

12 новембра, 2017

Министарска група решиће проблем ВРШЊАЧKОГ НАСИЉА! 
Ових дана ћемо направити министарску групу која ће на оперативном нивоу радити више и дубље на проблему насиља у школама, рекао је за Пинк министар просвете Младен Шарчевић.

Он је рекао да министарство које води не може само да изађе на крај с тим проблемом, већ да у решавање морају да се укључе и друга министарства – за рад, запошљавање, борачка и социјална питајна, унутрашњих послова и правде, али и породица.
Шарчевић је нагласио да су новим Законом о основама система образовања и васпитања предвиђене оштрије казне за родитеље, јер се, како каже, не види само дете као проблем, већ и родитељи, који су чешто незаинтересовани.
– Нису мале казне у Србији ако је 100.000 дианара казна, а до сада била 5.000. То драстично повећана казна. И не може неко да се извуче из приче, рекао је Шарчевић.
Он је као један од проблема навео и то што је претходни сазив министарства “десетковао” стручне сараднике по школама, педагоге, психологе…
– То је ресорски страшно деградирано, а то су људи који могу да примете неку невољу пре него што се нешто деси. Они морају да знају сву децу, састав породице, да је очекивати да се тако нешто деси. Превенција је у овом случају страшно битна, подвукао је министар.
Kако је истакао, за годину дана дошло је до промена у систему, тако да министар може да постави и разреши директоре.
– Сада смо направили процедуру, у једном дану, школа мора да пријави насилни инцидент школској управи и инспекцији на локалу. Истог тренутка они морају да јаве републичкој инспекцији, надлежним помоћницима и тиму за насиље, а ко то не уради, следи смена, без пардона и то пише у закону, назначио је министар.
Указао је и да се говори само о случајевима који “испливају” у јавност, док се много тога не пријави, у намери да се заташка.
– Сада ћемо на овоме радити интензивно и покушати да то на наеки начин доведемо на разумну меру, подвукао је министар просвете.
Он је рекао да запослени у школи морају да знају која су то “критична места у школи” и морају да буду међу децом.
– Ниједног тренутка нећу оправдати школу и њену кривицу тамо где је она крива, али истовремено наставницима су везане руке – не смеш ово, не смеш оно, сви су у праву сем оних који раде у настави. Сад смо ствари поставили на своје место и сада систем мора да делује ефикасно, закључио је Шарчевић.
Извор: Пинк

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


4 коментара на "Шарчевић: Наставницима су везане руке – не смеш ово, не смеш оно

 1. IQ каже:

  Dabome, pa gde ste videli da nastavnik moze, zna i sme. Podrska odozdo, kao i odozgo? Nikada. Zna se redosled. Najbogatiji. Najlepsi, “najpametniji”. Kraljevska ceda, princeze, ministar, zivotom zamoreni roditelji. Skorojevici, bolesni, siromasni i nepismeni. Drustveno marginalizovane grupe. E tek onda nastavnici. Mozda. Tik do ili nesto iznad zatvorenika u apsovima. Jer i tu mora da se gleda, koje je zlodelo doticni pocinio,. Pa bi se i on mogao naci u rangu ili na boljoj pozicije od nastavnika.

 2. Maja каже:

  U resavanje problema najvise moraju da se ukljuce roditelji i da shvate da od rođenja deteta vaspitaju decu koja ce biti ljudi a ne nedodirljivi princevi i princeze. Institucije rade svoj posao. Porodica nam je zakazala. Svaka skola bi trebala da ima i psihologa i pedagoga ( jer su to razlicite struke) bez obzira na broj đaka.

 3. Nataša Ćirić каже:

  Pa, ministre, koristite zakon! Za pocetak smenite one direktore za koje ste jos pre dva meseca najavili da cete ih smeniti. Izgleda da sve ostaje samo na prici!

 4. Ppmama каже:

  U pravu ste. Smenite direktore koje imaju pik na svoje zaposlene. Prete im da ce se sa njima obracunati ako ih ne podrze u njihovim mutnim radnjama.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама