Шарчевић: Не мора се радити у немогућим условима

10 јануара, 2017

У већини основних и средњих школа у Србији сутра се наставља прво полугодиште.

Фото: Телеграф


Ипак, због грипа и лоших временских услова локалним самоуправама и школама је остављена могућност да сами одлуче да ли ће бити новог продужења зимског распуста, што је данас поновио министар просвете Младен Шарчевић. Он је рекао да “никоме није речено да мора да се настави школска година у немогућим условима”.
Одлука да се школа од сутра настави изазвала је незадовољство, пре свега ученика, који су у рекордном року након објављивања одлуке Министарства просвете, започели потписивање петиције за продужење распуста до понедељка. Ту идеју досад је подржало више од 27.500 потписника. Колико год били за одгалање распуста, ђаци неће моћи да избегну још један круг пропитивања до краја првог полугодишта, које се по школском календару завршава 27. јануара. И тај дан ће у школама бити ненаставни, јер се школска слава Свети Сава обележава традиционалним приредбама.
Министарство просвете сутра би требало да има комплетне податке о томе у колико школских управа је распуст продужен, речено нам је у том министарству. Према досад расположивим информацијама, наставе и даље неће бити у школама у Медвеђи, Новом Пазару, Сјеници и Тутину.
Распуст за ученике основних и средњих школа у Новом Пазару продужен је до 16. јануара, одлучило је на данашњој седници Градско веће. У одлуци се наводи да је распуст продужен због временских непогода на територији града, иако овде није проглашена ванредна ситуација.
Претходно су одлуке о продужењу школског распуста до понедељка донели колегијуми директора школа у Сјеници и Тутину. У ове две општине на Пештерској висоравни на снази је ванредна ситуација због екстремно ниских температура, снежних мећава и блокаде већине села.
Штаб за ванредне ситуације у Сјеници одлучио је да школе могу да набаве огрев без расписивања јавног тендера. На тај начин омогућиће се школама, које су остале без огрева, да до понедељка набаве угаљ. Уколико потрају изузетно ниске температуре, снег настави да пада и дува јак ветар, постоји могућност да на територији сјеничке општине распуст поново буде продужен.
На подручју општине Тутин, у школске клупе се данас враћају само ученици ОШ “Меша Селимовић” у Рибарићу. Колегијум директора школа у Тутину прихватио је препоруке Штаба за ванредне ситуације, након сагледавања свих околности које је са собом донела јака зима, али и велики број оболелих од грипа у тој општини.
И Штаб за ванредне ситуације у Медвеђи одлучио је да због лоших временских услова школе на територији те општине, као и Предшколска установа “Младост” не раде до 16. јануара. У тој општини на снази је ванредна ситуација због великих снежних падавина.
Села у блокади
Ванредна ситуација у општинама Сјеница и Тутин проглашена је минулог викенда због ниских температура и великих снежних падавина, па су пештерска села остала одсечена од света. Према последњим информацијама, ситуација се стабилизује. На подручју општине Сјеница путеви до сеоских месних заједница су проходни, а на рашчишћавању саобраћајница према удељеним селима и засеоцима ангажовано је двадесетак снегочистача. У блокади је још десетак села са близу 2.000 становника. Ниске температуре угрозиле су водоснабдевање у селима на Горњој Пештери, јер је дошло до пуцања цеви на делу Пештерског водовода са којег се напајају села у тутинској и сјеничкој општини. У обе општине снабдевање електричном енергијом је нормализовано.
 
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Шарчевић: Не мора се радити у немогућим условима"

  1. IQ каже:

    Aaaa…pa jel ima kako ministarstvo voli da forsira terminologiju neki akcioni plan kako se postupa kada se od strane nadleznih proglasi epidemija gripa ili je na snazi crveni meteo alarm. Pa valjda postoji u ovoj drzavi neka.zakonska procedura koja se postuje u odredjenim uslovima, a da nije stvar interpretacije ministra, lokalnih samouprava ili direktora. Koji je to put, tj. automatizam koji se sledi? Ima li saradnje izmedju nadleznih ministarstava? Da li se zvanicna zakonska regulativa primenjuje i na skolski sistem u Srbiji? Da li je u skolama moguce utvrditi krivicnu ili prekrsajnu odgovornost ljudskog faktora, ukljucujuci zaposlene, ucenike i roditelje? Izgleda skolski sistem Srbije poseduje zaseban ustav i pravnu regulativu izvan zakonskog okvira ove drzave. I to ne slucajno jer ostavlja brisan prostor za manipulaciju odnosima skola i roditelja, a samim time i snazan uticaj na drustvena kretanja.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама