Šarčević: Ne mora se raditi u nemogućim uslovima

10 januara, 2017

U većini osnovnih i srednjih škola u Srbiji sutra se nastavlja prvo polugodište.

Foto: Telegraf


Ipak, zbog gripa i loših vremenskih uslova lokalnim samoupravama i školama je ostavljena mogućnost da sami odluče da li će biti novog produženja zimskog raspusta, što je danas ponovio ministar prosvete Mladen Šarčević. On je rekao da “nikome nije rečeno da mora da se nastavi školska godina u nemogućim uslovima”.
Odluka da se škola od sutra nastavi izazvala je nezadovoljstvo, pre svega učenika, koji su u rekordnom roku nakon objavljivanja odluke Ministarstva prosvete, započeli potpisivanje peticije za produženje raspusta do ponedeljka. Tu ideju dosad je podržalo više od 27.500 potpisnika. Koliko god bili za odgalanje raspusta, đaci neće moći da izbegnu još jedan krug propitivanja do kraja prvog polugodišta, koje se po školskom kalendaru završava 27. januara. I taj dan će u školama biti nenastavni, jer se školska slava Sveti Sava obeležava tradicionalnim priredbama.
Ministarstvo prosvete sutra bi trebalo da ima kompletne podatke o tome u koliko školskih uprava je raspust produžen, rečeno nam je u tom ministarstvu. Prema dosad raspoloživim informacijama, nastave i dalje neće biti u školama u Medveđi, Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu.
Raspust za učenike osnovnih i srednjih škola u Novom Pazaru produžen je do 16. januara, odlučilo je na današnjoj sednici Gradsko veće. U odluci se navodi da je raspust produžen zbog vremenskih nepogoda na teritoriji grada, iako ovde nije proglašena vanredna situacija.
Prethodno su odluke o produženju školskog raspusta do ponedeljka doneli kolegijumi direktora škola u Sjenici i Tutinu. U ove dve opštine na Pešterskoj visoravni na snazi je vanredna situacija zbog ekstremno niskih temperatura, snežnih mećava i blokade većine sela.
Štab za vanredne situacije u Sjenici odlučio je da škole mogu da nabave ogrev bez raspisivanja javnog tendera. Na taj način omogućiće se školama, koje su ostale bez ogreva, da do ponedeljka nabave ugalj. Ukoliko potraju izuzetno niske temperature, sneg nastavi da pada i duva jak vetar, postoji mogućnost da na teritoriji sjeničke opštine raspust ponovo bude produžen.
Na području opštine Tutin, u školske klupe se danas vraćaju samo učenici OŠ “Meša Selimović” u Ribariću. Kolegijum direktora škola u Tutinu prihvatio je preporuke Štaba za vanredne situacije, nakon sagledavanja svih okolnosti koje je sa sobom donela jaka zima, ali i veliki broj obolelih od gripa u toj opštini.
I Štab za vanredne situacije u Medveđi odlučio je da zbog loših vremenskih uslova škole na teritoriji te opštine, kao i Predškolska ustanova “Mladost” ne rade do 16. januara. U toj opštini na snazi je vanredna situacija zbog velikih snežnih padavina.
Sela u blokadi
Vanredna situacija u opštinama Sjenica i Tutin proglašena je minulog vikenda zbog niskih temperatura i velikih snežnih padavina, pa su pešterska sela ostala odsečena od sveta. Prema poslednjim informacijama, situacija se stabilizuje. Na području opštine Sjenica putevi do seoskih mesnih zajednica su prohodni, a na raščišćavanju saobraćajnica prema udeljenim selima i zaseocima angažovano je dvadesetak snegočistača. U blokadi je još desetak sela sa blizu 2.000 stanovnika. Niske temperature ugrozile su vodosnabdevanje u selima na Gornjoj Pešteri, jer je došlo do pucanja cevi na delu Pešterskog vodovoda sa kojeg se napajaju sela u tutinskoj i sjeničkoj opštini. U obe opštine snabdevanje električnom energijom je normalizovano.
 
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šarčević: Ne mora se raditi u nemogućim uslovima"

  1. IQ kaže:

    Aaaa…pa jel ima kako ministarstvo voli da forsira terminologiju neki akcioni plan kako se postupa kada se od strane nadleznih proglasi epidemija gripa ili je na snazi crveni meteo alarm. Pa valjda postoji u ovoj drzavi neka.zakonska procedura koja se postuje u odredjenim uslovima, a da nije stvar interpretacije ministra, lokalnih samouprava ili direktora. Koji je to put, tj. automatizam koji se sledi? Ima li saradnje izmedju nadleznih ministarstava? Da li se zvanicna zakonska regulativa primenjuje i na skolski sistem u Srbiji? Da li je u skolama moguce utvrditi krivicnu ili prekrsajnu odgovornost ljudskog faktora, ukljucujuci zaposlene, ucenike i roditelje? Izgleda skolski sistem Srbije poseduje zaseban ustav i pravnu regulativu izvan zakonskog okvira ove drzave. I to ne slucajno jer ostavlja brisan prostor za manipulaciju odnosima skola i roditelja, a samim time i snazan uticaj na drustvena kretanja.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama