Šarčević o detaljima oko ZATVARANJA ŠKOLA: “Spremni su svi scenariji”

oktobar 12, 2020

– Za sada nema razloga da se zatvaraju škole i fakulteti i nadamo se da će tako i ostati. Međutim, ukoliko se epidemiološka situacija pogorša, Ministarstvo prosvete ima spremljena sva scenarija i u dogovoru sa Kriznim štabom ćemo preći na model nastave koji garantuje zdravstvenu bezbednost – kaže za “Blic” ministar prosvete Mladen Šarčević.

Epidemiološka situacija u školama i na fakultetima je zadovoljavajuća i pod kontrolom. Ministar dodaje da, primera radi, među studentima koji su smešteni u domovima, a što Ministarstvo može da proprati, nema nijednog obolelog.

– Nadamo se da će tako i ostati na svim nivoima. Kontroliše se nošenje maski, poštovanje antiepidemioloških mera i mogu da kažem da su i profesori i đaci za pohvalu – kaže on.

Ipak, ukoliko, što epidemiolozi najavljuju, dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, Šarčević kaže da su pripremljeni sve modeli nastave i da je Ministarstvo spremno za sva scenarija.

Ne moramo da zatvaramo sve škole, već određene regione

– To znači mogućnost da ne moramo zatvarati sve škole već u određenom regionu gde je situacija pogoršana. Za sada je sve pod kontrolom i sve odluke će biti donošene u skladu sa preporukama stručnjaka – poručuje ministar.

Šarčević navodi primere koji govore koliko je pridržavanje antiepidemioloških mera značajno.

– Imali smo slučaj vozača za decu sa posebnim potrebama, za koga se utvrdilo da je pozitivan na kovid 19. Sva deca su negativna jer je vozač nosio masku i pridržavao se mera. Dakle, sve mere koje je propisao Krizni štab deluju i na nama je da ih poštujemo kako bi sačuvali sebe i druge – poručuje Šarčević.

Tiodorović: 500 dnevno i zatvaramo škole

Juče i danas epidemiolozi su upozorili da ulazimo u pik trećeg talasa u kome može za oko dve nedelje biti i do 500 zaraženih. To dovodi u pitanje nastavu uživo. Doktor Branislav Tiodorović izjavio je da se škole i fakulteti zasad drže.

– Ali ako pređemo 500 zaraženih za dan, što je realno očekivati da će se desiti u naredne dve nedelje, ako se narod ne uozbilji, nastava više neće biti u školama i na fakultetima, već isključivo onlajn – upozorio je epidemiolog član Kriznog štaba.

Osim toga, doktor Predrag Kon kaže da “sada ulazimo u situaciju kada će sve češće da se pominju restriktivne mere, jer se u naredne dve nedelje zaista može očekivati ozbiljno povećanje, pa i proširenje ovog virusa ne samo na teritoriji Beograda nego i na teritoriji cele Srbije”.

Kon: U novembru razmišljati o zatvaranju škola

Kon dodaje da ako inport virusa u škole bude iznenadno vrlo veliki, tada nastaju i ozbiljni problemi vezano za obolevanje nastavnika, pa će u jednom trenutku u novembru možda biti racionalnije razmišljati i o privremenom prekidu rada škola.

-Ono što nas očekuje u prirodnom toku, a od sprovođenja preventivnih mera zavisi da li ćemo moći taj prirodni tok da usporimo- napominje Kon.

Ministar Šarčević za “Blic” kaže da je maksimum kapaciteta u pogonu, ali i da je sistem spreman da svakog trenutka može da pređe i na onlajn.

– Celog leta smo radili kako bismo bili spremni na sve. Snimljena je nastava unapred. Uključen je RTS, regionalne televizije, dobili smo i od Unicefa još jedan portal. Imamo i nastavu za manjine, dnevno već stavljamo preko 200 časova za predmete srednjih stručnih škola – kaže ministar I dodaje:

“Svi scenariji su razrađeni. Sve je pod kontrolom, ukoliko se situacija bude menjala u dogovoru sa Kriznim štabom će se reagovati. Ono što je najbitnije je da deca neće biti uskraćena za nastavu”.

Trenutno preko 50 odsto starijih osnovaca i srednjoškolaca imaju nastavu uživo svakodnevno.

– Međutim, ako odluka bude da se pređe na onlajn sada imamo i dodatne alate za nastavu i mogu slobodno da kažem da je u Srbiji sistem podignut na viši nivo i od mnogo bogatijih država. Radne liste nastavnika su već prilagođene i za uslove nastave uživo i onlajna – kaže ministar.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šarčević o detaljima oko ZATVARANJA ŠKOLA: “Spremni su svi scenariji”"

  1. Danica Petrović kaže:

    Nigde komentar u Zelenoj učionici . Ili vas niko ne čita ili svi junaci nikom ponikoše i u crnu zemlju propadoše . Mislim da je ovom ministru istekao rok ,a bojim se da će na njegovo mesto doći još gori . Osim bahatog , grubog ponašanja i korona histerije , u mandatu ovog ministra ništa pozitivno nisam videla. A da i partijaško zapošljavanje u prosveti i imitacija konkursa sa zakonskom manipulacijom. Ako je to pozitivno .I naravno , mešanje Ane Brnabić u obrazovanje što je vrlo poželjno budući da je u pitanju vrlo neobrazovana osoba. Da li su je u ministarstvo zvali na govorne vežbe?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama