Шарчевић о настави од јесени: Радиће се у четири смене, часови ће бити скраћени

28 јула, 2020

У данашњем интервјуу за портал дневног листа Блиц, министар просвете Младен Шарчевић открио је многе детаље који се тичу наставе у наредној школској години и тога шта наставници и ђаци могу да очекују од септембра.

Један од новитета које је министар најавио јесте да ће начин одржавања наставе у школама бити – ствар договора.

– Школе и родитељи имаће избор – да ли ће радити од куће или у учионици, али сви ће морати да дођу у школу да би били пропитани. Сугеришемо и професорима и учитељима да дају што више оцена, како би на сваком кораку деца могла да се искажу и како би било прегледније њихово савладавање градива. Школама дајемо аутономију да се са родитељима договоре јер у делу породица је страх – истиче министар за Блиц.

Министар каже и да ће се настава изводити уз поштовање свих мера које важе и код нас и у свету, истичући обавезан простор од четири квадрата по детету, те да у учионици може бити највише 15 ђака. И сви ће морати да носе маске.

– Смене ће у основним школама бити другачије него до сада. Први и други разреди кретаће ујутро у 8.00 и завршаваће у 11.00. После најмлађих долазе трећи и четврти разред и остају на настави од 11.00 до око 14 часова. Након анализе министарства, око 20 одсто родитеља нема децу где да оставе. Школе које су имале боравак имаће га и убудуће у истом обиму, не смањујемо групе. У тим терминима предвиђеним од првог до четвртог разреда имају практично целу школу за себе – каже министар Шарчевић.

Петаци и шестаци који ће своја четири часа имати од 14 до 17 часова, док ће седмаци и осмаци бити у клупама од 17.00 до око 20.00.

Часови 35 минута

Сви Часови ће трајати по 35 минута и сви ће имати по четири часа дневно, пише Блиц. Часови су скраћени, али се не губи време за наставу јер нема уписивања дневника током часа. Између смена ђака биће око двадесетак минута паузе када се врши дезинфекција пре доласка наредне смене.

– Они који су болесни, или им је неко у породици заражен остају код куће и имају онлајн наставу. На понуђеним платформама биће разни садржаји, вежбе, а школа и у избору платформе има аутономију – истиче министар Шарчевић.

Министар каже и да је цела организација у мањим школама једноставнија те да је њима лакше да испоштују све мере него већим школама у већим градовима, које морају да комбинују више модела.

– У појединим школама и за сменски рад недостаје учионица и ту ће бити употребљене сале, канцеларије… – објашњава Шарчевић.

Једна недеља у школи, друга онлајн

Након анализе министарства како би се утврдило реално стање по Србији, чињеница је да су огромне разлике по регијама.

– Примера ради новопазарска регија по правилу има много ђака у одељењу, чак и по 39. Како би се задовољио услов дистанце може по 13 њих у учионицу. У овом делу Србије решење је да иду у школу од првог до четвртог у преподневној смени и они иду стално. У поподневној смени ће се на недељу дана смењивати пети и шести, па затим седми и осми разред. Оне недеље када одређени разред не иде у школу имаће онлајн наставу. Зато морамо да имамо припремљене све садржаје – истиче Шарчевић.

Министарство ће увек знати где се шта и како ради

У току је и израда модела извештавања који ће омогућити Министарству да у сваком тренутку прати како се одвија и организује настава по школама.

Министар наглашава и да није истина да професори немају обезбеђене рачунаре.

– Имају рачунар на послу, а уколико су болесни моћи ће да га у договору са директором узму на реверс – каже министар.

Такође, професори који су проглашени технолошким вишком али добијају део плате од државе, у складу са износом имаће фонд часова.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Шарчевић о настави од јесени: Радиће се у четири смене, часови ће бити скраћени

 1. Marica каже:

  Sramota me sto disem isti vazduh sa nekim ko je smislio ovaj plan.

 2. G. Nataša каже:

  još jedna glupa ideja, a preko svake nedelje ima i više.
  a nastavnik da radi ceo dan, da isto gradivo preda 2-3 puta
  a kad su tražili od g ministra da formiranje odeljenja bude do 20 učenika, tada isto pričao glupost, da su trendovi u svetu da u istom razredu imaju po 30 učenika….
  G. ministre, po vašem nalogu odelenja su formirana od po 30 učenika, gde ni na koji način nije moguće držati distancu, i pravilu od 4m2.

 3. uvek se omakne neki biser каже:

  savrseno vreme za usvajanje novog gradiva: izmedju 17 i 20h

 4. Владимир каже:

  Očigledno je da ministar slabo poznaje organizaciju rada u školama i sve varijacije koje postoje u Srbiji.
  Ako odeljenje podeliš na dva dela onda ti umesto jednog nastavnika trebaju dva.
  Dalja analiza predloga nije potrebna, jer ovaj predlog ne može da zadovolji kriterijum da sa decom u učionici mora biti nastavnik.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама