Шарчевић о нерегуларностима на малој матури: Реаговали смо првенствено на пријаве савесних дежурних наставника

4 јула, 2017

Шарчевић за “Новости” о казнама за нерегуларности на завршном испиту. Ванредна провера тестова и извештаја у 28 школа у три округа

 
МИНИСТАР просвете Младен Шарчевић наредио је хитан ванредни наџор спровођења мале матуре у школама чији ученици су имали сумњиво добре резултате на тестовима из српског, односно матерњег језика, математике и комбинованом тесту. Просветни саветници из школских управа ненајављени су дошли у 28 основних школа Рашког, Пчињског и Нишавског округа, и са собом однели документацију о завршном испиту.
 
– Тамо где будемо имали доказа да су прекршена правила биће великих последица по одговорне – од директора школа до супервизора. Они који су криви биће смењени или ће одговарати пред дисциплинским комисијама. Мислим да после тога следеће године никоме неће пасти на памет да се бави таквим стварима – најављује за “Новости” министар Шарчевић.
– Реаговали смо првенствено на пријаве савесних дежурних наставника, који нису желели да учествују у јавашлуку појединаца. Добили смо пријаве да су у неким школама на један задатак готово сви истоветно одговорили, да деци нису одузимани мобилни телефони, па су сликали и слали задатке и добијали одговоре, да су наставници помагали на самом испиту…
Министар каже да ће се сваки случај детаљно анализирати, како не би “настрадао” нико ко није крив. И додаје, деца неће трпети никакве последице.

НЕРЕАЛАН УСПЕХ
У СПОРНИМ школама одступања су била по неколико бодова изнад републичког просека. Рецимо, у Пчињском округу, просечан број бодова у спорних 12 школа је 22,78 од максималних 30, док је просек на нивоу целе Србије – 17,63 бода. Нереално боље резултате у тим школама ученици су постигли и у поређењу са оценама које су им закључене на крају шестог, седмог и осмог разреда.
Сви тестови и извештаји су сада у Заводу за вредновање квалитета образовања, који анализира ученичке радове.

– Још не можемо да откривамо детаље, јер нисмо завршили анализу, али ћемо до петка завршити контролу, а убрзо потом и послати комплетан извештај у Министарство просвете, од ког смо и добили списак школа које треба да проверимо – каже за “Новости” Драгана Станојевић, руководилац Центра за испите Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања. – На провери су радови из појединих основниш школа из Новог Пазара, Врања, Прокупља, Бујановца, Сурдулице, Ниша, Владичиног Хана, Трговишта и још неких места.
Министар Шарчевић, још првог дана полагања завршног испита, поручио је свима који преписују и дописују решења да ће покренути “лов на вештице”, наглашавајући да не мисли на децу, него на одрасле. Рекао је да је прошле године стигао касно у Министарство просвете, 11. августа, те да само зато нико није кажњен, али да ове године то неће бити случај.
И. МИЋЕВИЋ
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


7 коментара на "Шарчевић о нерегуларностима на малој матури: Реаговали смо првенствено на пријаве савесних дежурних наставника

 1. Maša каже:

  Epa bravo sto se tice Niša! Vec nekoliko godina par niskih skola, vecih skola, ima “cudne” rezultate! Ispada da iz tih skola dolaze najbolji djaci i da rade najbolji nastavnici.

  1. Ana каже:

   Maša,kog da smeni direktorka ”druge naj škole u Nišu -prigradske” u Americi,ima zamenu, zamena opet zamenu….ma cirkus i preživeće, i škola,i prepisivači,i dežurni,i razredne,i brižni roditelji,i komisije,i stručne službe,i Druga šansa,i supervizori….(izvinjavam se ako ima ”zaboravljeni”poslovi)

 2. Natasa каже:

  Digli ste toliku halabuku oko jedne vrlo lagana male mature. Moja deca u Holandiji svake godine (trenutno je u toku) rade zavrsne skolske testove kompletnog gradiva ima dana kad rade i dva predmeta u istom danu….na pr. juce algebra, a iduceg ponedeljka matematika. Algebra je radjena na kompjuteru 60 zadataka 2 sata, svaki zadatak zahteva rad i poneko “multiple choice” pitanje, nema korišćenja digitrona, kad bude potrebno pojavice se na monitoru. Ostali testovi su u pismenoj formi otvorenih pitanja. Nastavnik 22 godine ima i nikome nije ni palo na pamet da prepisuje. Rezultat odmah po zavrsetku testa. Ko o čemu vi samo o podvalama i prepisivanjima…

  1. Nik каже:

   Da nije mnogo 60 zadataka za 120 minuta?

   1. Natasa каже:

    Pa mozda i jeste, ali neko ko ide na pr. na olimpijadu verovatno ce da uradi sve i dobije 10, posto takvih nema u odeljenju moje cerke najvisa ocena je bila 8, a test je imao faktor tezine 6. Znate nijanse moraju da postoje. Svetski rekord na 100m za zene je 10,50s i to je 10, ko istrci 11,00 dobije 9,5 takva su pravila i nema pobune, jer sve je poznato, jasno i precizno. Moja cerka zadovoljna sa 7,5.

 3. Božović Vladan каже:

  Jedna rečenica “našeg” ministra mi nikako ne daje mira: “Deca neće trpeti nikakve posledice”.
  Nema veze śto su pokušali da prevare, nema veze što su učestvovali u prevari, ONI neće trpeti posledice. DECO, naravoučenije, budite nepošteni, budite pokvareni, SIGURNO, nećete trpeti posledice. Bravo Šarčeviću, lepo učiš decu, samo, ako možeš, uči tako svoju, a nikako, moju decu.

  1. Maša каже:

   Pa neka deca bi rado da neka druga deca imaju posledice. Zato sto gledaju prepisivanje, a sami to ne mogu, zato sto su nekima u drugoj skoli direktorke na gumicama pisale resenja, a u drugim skolama samo mogu da disu, zato sto su u nekim skolama bili dozvoljeni telefoni, a u drugima itd. A onda se sva deca rangiraju na isti nacin. Naravno da deca trpe nepravdu. I nas njih briga sto ce tamo neko da bude kaznjen sa 20% plate kad su njega sa liste potisnuli prepisivaci.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама