Шарчевић о новинама које се спремају у нашем школству

21 новембра, 2016

 
Министар просвете за “Блиц”: Реформе крећу из сеоских школа
mladen-sarcevic-gordana-zivojinovic-lazni-skup-privrednici-novac-unuk-foto-1408409992-553301
Министар просвете Младен Шарчевић у разговору за “Блиц” појашњава новине које се спремају у нашем школству.
Како каже наш саговорник, намера министарства је да све реформе крену из најудаљенијих сеоских средина.
Најављено је да ће се информатика увести као обавезан предмет уместо изабраног спорта?
– Информатика и рачунарство од следеће школске године биће обавезан предмет за ученике петог разреда, али то неће повећати оптерећење ученика, јер ће изборни спорт бити трансформисан у свакодневне спортске активности. Наставницима физичког васпитања норма часова неће бити умањена, већ повећана за пола часа. Истовремено, деца ће добити много више времена и простора за бављење физичким активностима.
Колико Министарство просвете води рачуна о специфичности школства на терену? Односно колико се третман сеоских и школа у мањим местима разликује од оних у Београду или се за све примењују исти критеријуми и захтеви?
– Намера министарства је да све реформе крену из најудаљенијих сеоских средина. Све ће почети управо у тим местима, од набавке опреме до потпуне дигитализације наставе.
Колико сте задовољни радом тимова који се баве технолошким вишковима ? Имате ли податке о ком се броју људи запослених у просвети ради?
– Задовољан сам радом тимова за технолошке вишкове. Показали смо како изгледа ефикасна сарадња. Од две хиљаде школа верујем да ћемо доћи на бројку од 10 оних које нису урадиле посао како би требало. Онда ћемо ићи другим путем, инспекцијама.
Шта мислите о захтевима Уније синдиката просветних радника Србије? Који су ваши предлози за постизање договора са просветарима?
– Понављам, врата Министарства просвете, науке и технолошког развоја отворена су за све синдикате, нема потребе да куцају. Пројекција плата за 2017. годину зависиће само од реалних прихода државе, а сигуран сам да ће они бити већи од прихода за 2016. Ако је у условима ММФ повећање плата у просвети веће него у осталим делатностима, то је јасан путоказ да ће у сваком следећем повећању управо просвета добити више.
У којој је фази пројекат увођења школских униформи и када би се могло очекивати да тај кодекс заживи? Које ефекте очекујете?
– Увођење униформи почеће сукцесивно од другог полугодишта у школама које желе бољу сарадњу и где су савети родитеља показали добру вољу. Школама ће бити послат упитник који ће им бити велика помоћ.
 
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Шарчевић о новинама које се спремају у нашем школству

  1. Проф. каже:

    Министар није у стању да именује шефа кабинета који успуњава прописане услове. Прегледом сајта Министарства и увидом у биографију Марка Попадића, шефа кабинета, навадено је да је рођен 1987. године, али не пише када је дипломирао. Услов за шефа кабинета министра је седам година радног искуства, где се долази до закључка да именовани шеф не испуњава услове. Бивши министар Вербић имао је шефове кабинета (Немању Ђорђевић и Ивану Ценерић) који нису испуњавали услове. Шта очекивати даље? Ништа…

  2. ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК каже:

    Шта мисли министар просвете о случајевима где се у напуштена села пријави учителј и доведе своје дете у 1 разред?отвори школу , прима плату за своје дете, ту је и послужителј, професор енглеског, верске наставе ?А професори су технолошки вишак!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама