Šarčević: Ojačaćemo prosvetnu inspekciju

7 oktobra, 2016

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da će Republička prosvetna inspekcija dobiti još 12 inspektora, kako bi se ta služba ojačala, navodeći da je godinama broj zaposlenih smanjivan zbog malih plata i prelaska na rad na neke imaginarne projekte.
sarc
Šarčević je novinarima u Beogradu rekao da je broj inspektora godinama smanjivan jer je, kaže, neko mislio da su nepotrebni, te da je jedno vreme “bilo u modi” da se inspekcija napušta jer su male plate i zato što je rad na “imaginarnim projektima” odveo ljude iz inspekcije.

PRAVILNIK o izmenama i dopunama Pravilnika o stalnom stručnom usavršavanju nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika

– To su bili dilovi (dogovori – rekao je Šarčević novinarima u pauzi sastanka republičke i pokrajinske prosvetne inspekcije i poručio da se, iako se smanjuje broj zaposlenih u ministarstvu, nalaze drugi vidovi racionalizacije.
On je objasnio da će u izradi nove sistematizacije biti vraćeni ljudi u inspekciju i da će ta služba biti ojačana za 12 prosvetnih inspektora.
– Da bismo uredili prosvetnu scenu i uveli standarde, a ima mnogo kršenja pravila, moramo da uredimo inspekcije i školske uprave – rekao je Šarčević.
Plata republičkih prosvetnih inspektora u Srbiji kreće se između 43.000 i 46.000 dinara.
Ministar kaže i da se veliki broj lokalnih samouprava oglušio o potrebu da imenuje inspektore na nivou lokalne samouprave, a da su za to dobijali novac iz budžeta, koji su trošili na neke druge stvari.
Dodao je da je uspeo da utvrdi da se to dešava u 13 mesta i poručio da je ministarstvo odlučno da ne dozvoljava pravljenje “ličnih saveza”.

Pogledajte i Plate i penzije rastu do 4 odsto

Rekao je da se mora doneti novi zakon, kako zbog uvođenja dualnog obrazovanja, tako i zbog potrebe da se promeni sastav školskih odbora.
Govoreći o školskim odborima, ministar je rekao da je suštinski problem to što osnivači nemaju većinu kad se odlučuje o bitnim stvarima.
Kako je naveo, u sledećih manje od godinu dana temeljno treba da se pripremi zakon, a tek onda se može preći na nastavne planove i programe, modele i načine rada, te da neki modeli mogu i pre toga da krenu, kao što je dualno obrazovanje.
Prema njegovim rečima, menjaće se i Zakon o osnovnom obrazovanju, radi uvođenja informatičke pismenosti i svakodnevnog sporta u škole, čime, navodi, svi dobijaju, a pre svega deca.
Odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše ocene jedne profesorke koja je na svom blogu napisala da su deca demotivisana i da uče nepotrebne stvari, o čemu javnost poslednjih dana govori, Šarčević je rekao da prati blog profesorke, kao i da je to kompleksno pitanje, te da taj problem traje godinama.
Pročitajte i Posle drugog kruga preuzimanja broj tehnoloških viškova u školama i dalje je ogroman
– Svakako da je negde nastava dosadna, negde profesori nisu obučeni da to bude drugačije i zanimljivije – rekao je ministar.
On je rekao da je dosadno ako su deca pasivni konzumenti koji samo moraju da reprodukuju ono što im neko predaje, ali da to može da se promeni uvođenjem konceptualnog modela rada, gde je profesor, kaže, režiser, a đaci sa njim neko ko izvodi nastavu i neko ko će moći da primeni stečeno znanje.
 
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Šarčević: Ojačaćemo prosvetnu inspekciju

 1. TALISMAN kaže:

  Poštovani ministre!Iako sam penzioner ot septembra, rad bh videlate Vaše promene.Sveto o čemu Vi govorite , postoji.Moja škola je dualno obrazovanje godinama.i druge škole, takođe.stvar je u tome, kako je to koja škola prihvatila,i kako ko ispunjava svoje radne i pedagoške obaveze.Što se tiče inspektora, to ne vredi.omogučite nastavnicima da se usavršavaju, da prate razvoj moderne tehnologije u nastavi !

 2. Radoje Ćeranić kaže:

  Stavovi novog M.Š.ministra deluju uverljivo,iskusno i optimistično ukoliko ne podlegne uticaju prosvetnih mahinaških tabora koji vuku svak na svoju stranu, a nesposobni da se pomaknu smesta. Treba im ,,bomba” da se probude /rasture i lokomotiva da ih pokrene. Teško je promeniti/rasturiti politički sistem rukovođenja školstvom i dozvoliti nam da samostalno organizujemo i rukovodimo sistemom,naravno uz zakonske okvire i bez upliva politike. Dok god ne promenimo političko-zakonsku regulativu upravljanja školstvom neće biti pomaka.

 3. LJ kaže:

  Ne samo dodati 12 R inspektora nego mnogo vise ih treba promeniti jer ne znaju zakone, niti ih citaju. Mnoge inspektore kada bi ih pustite na Mensin test nebi osvojili ni 30% bodova.
  A ako inspektori zele vece plate, onda treba da idu u advokaturu. Treba da imaju istu platu kao nastavnici jer ovi drugi rade odgovorniji posao.
  To vazi i za gradske-opstinske inspektore. Slabo znanje, slaba logika, a veliko uvlacenje u pozadinu aktuelnim valstima-direktorima.
  Neki od njih u Nisu ne znaju da su podzakonski akti,PRAVILNICI, nevazeci ako su suprotani sa zakonom iz koga crpu svoj zakonski osnov.
  Zakon o osnovama sitema obrazovanja i vaspitanja ima clanove koji su protivustavni i suprotni sa drugim zakonima kao sto su ZPP, Zakon o radu, …..
  Pravilnici u obrazovanju su suprotni sa ZOSOV, ZOOV,…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama