Шарчевић: Ојачаћемо просветну инспекцију

7 октобра, 2016

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да ће Републичка просветна инспекција добити још 12 инспектора, како би се та служба ојачала, наводећи да је годинама број запослених смањиван због малих плата и преласка на рад на неке имагинарне пројекте.
sarc
Шарчевић је новинарима у Београду рекао да је број инспектора годинама смањиван јер је, каже, неко мислио да су непотребни, те да је једно време “било у моди” да се инспекција напушта јер су мале плате и зато што је рад на “имагинарним пројектима” одвео људе из инспекције.

ПРАВИЛНИК о изменама и допунама Правилника о сталном стручном усавршавању наставника, васпитача и стручних сарадника

– То су били дилови (договори – рекао је Шарчевић новинарима у паузи састанка републичке и покрајинске просветне инспекције и поручио да се, иако се смањује број запослених у министарству, налазе други видови рационализације.
Он је објаснио да ће у изради нове систематизације бити враћени људи у инспекцију и да ће та служба бити ојачана за 12 просветних инспектора.
– Да бисмо уредили просветну сцену и увели стандарде, а има много кршења правила, морамо да уредимо инспекције и школске управе – рекао је Шарчевић.
Плата републичких просветних инспектора у Србији креће се између 43.000 и 46.000 динара.
Министар каже и да се велики број локалних самоуправа оглушио о потребу да именује инспекторе на нивоу локалне самоуправе, а да су за то добијали новац из буџета, који су трошили на неке друге ствари.
Додао је да је успео да утврди да се то дешава у 13 места и поручио да је министарство одлучно да не дозвољава прављење “личних савеза”.

Погледајте и Плате и пензије расту до 4 одсто

Рекао је да се мора донети нови закон, како због увођења дуалног образовања, тако и због потребе да се промени састав школских одбора.
Говорећи о школским одборима, министар је рекао да је суштински проблем то што оснивачи немају већину кад се одлучује о битним стварима.
Како је навео, у следећих мање од годину дана темељно треба да се припреми закон, а тек онда се може прећи на наставне планове и програме, моделе и начине рада, те да неки модели могу и пре тога да крену, као што је дуално образовање.
Према његовим речима, мењаће се и Закон о основном образовању, ради увођења информатичке писмености и свакодневног спорта у школе, чиме, наводи, сви добијају, а пре свега деца.
Одговарајући на питање новинара како коментарише оцене једне професорке која је на свом блогу написала да су деца демотивисана и да уче непотребне ствари, о чему јавност последњих дана говори, Шарчевић је рекао да прати блог професорке, као и да је то комплексно питање, те да тај проблем траје годинама.
Прочитајте и После другог круга преузимања број технолошких вишкова у школама и даље је огроман
– Свакако да је негде настава досадна, негде професори нису обучени да то буде другачије и занимљивије – рекао је министар.
Он је рекао да је досадно ако су деца пасивни конзументи који само морају да репродукују оно што им неко предаје, али да то може да се промени увођењем концептуалног модела рада, где је професор, каже, режисер, а ђаци са њим неко ко изводи наставу и неко ко ће моћи да примени стечено знање.
 
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Шарчевић: Ојачаћемо просветну инспекцију

 1. TALISMAN каже:

  Poštovani ministre!Iako sam penzioner ot septembra, rad bh videlate Vaše promene.Sveto o čemu Vi govorite , postoji.Moja škola je dualno obrazovanje godinama.i druge škole, takođe.stvar je u tome, kako je to koja škola prihvatila,i kako ko ispunjava svoje radne i pedagoške obaveze.Što se tiče inspektora, to ne vredi.omogučite nastavnicima da se usavršavaju, da prate razvoj moderne tehnologije u nastavi !

 2. Radoje Ćeranić каже:

  Stavovi novog M.Š.ministra deluju uverljivo,iskusno i optimistično ukoliko ne podlegne uticaju prosvetnih mahinaških tabora koji vuku svak na svoju stranu, a nesposobni da se pomaknu smesta. Treba im ,,bomba” da se probude /rasture i lokomotiva da ih pokrene. Teško je promeniti/rasturiti politički sistem rukovođenja školstvom i dozvoliti nam da samostalno organizujemo i rukovodimo sistemom,naravno uz zakonske okvire i bez upliva politike. Dok god ne promenimo političko-zakonsku regulativu upravljanja školstvom neće biti pomaka.

 3. LJ каже:

  Ne samo dodati 12 R inspektora nego mnogo vise ih treba promeniti jer ne znaju zakone, niti ih citaju. Mnoge inspektore kada bi ih pustite na Mensin test nebi osvojili ni 30% bodova.
  A ako inspektori zele vece plate, onda treba da idu u advokaturu. Treba da imaju istu platu kao nastavnici jer ovi drugi rade odgovorniji posao.
  To vazi i za gradske-opstinske inspektore. Slabo znanje, slaba logika, a veliko uvlacenje u pozadinu aktuelnim valstima-direktorima.
  Neki od njih u Nisu ne znaju da su podzakonski akti,PRAVILNICI, nevazeci ako su suprotani sa zakonom iz koga crpu svoj zakonski osnov.
  Zakon o osnovama sitema obrazovanja i vaspitanja ima clanove koji su protivustavni i suprotni sa drugim zakonima kao sto su ZPP, Zakon o radu, …..
  Pravilnici u obrazovanju su suprotni sa ZOSOV, ZOOV,…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама