Šarčević: Pitanje ishrane u školama biće temeljno rešeno

4 oktobra, 2017

Pitanje ishrane u školama biće temeljno rešeno, izjavio je za Danas ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je u ponedeljak ujutru, pre nego što je došlo do trovanja učenika u šest beogradskih škola, zakazao za sutra prvi sastanak tima koji će se detaljno baviti ovom temom.
– U tom timu će biti predstavnici zavoda i stručnjaka iz škola i detaljno ćemo analizirati trenutnu situaciju. Videćemo da li postoji mogućnost da se hrana nabavlja preko restorana učeničkog i studentskog standarda… zašto se ne bi sprovela centralizovana javna nabavka na nivou opštine, što bi snizilo cenu… ja nisam površan čovek, ovom temom ćemo se detaljno pozabaviti – kaže Šarčević.
Stafilokoka je uzročnik trovanja 149 đaka u šest beogradskih osnovnih škola, potvrđeno je Danasu u Gradskom zavodu za javno zdravlje. Epidemiolog Slavica Maris kaže da je epidemiološko ispitivanje rađeno u 18 beogradskih škola i dva privatna vrtića i da je trovanje bilo u šest škola.
Ona je pojasnila da u zavisnosti koliko se unese enterotoksina zavisi klinička slika kod dece, da u ovom slučaju nije bilo teže kliničke slike, da niko nije zadržan na bolničkom lečenju. Sve beogradske škole snabdevala je firma “Catering&Bakers”. Mediji prenose izjavu pomoćnika ministra zdravlja za inspekcijske poslove Zorana Panajotovića, koji je rekao je da se pretpostavlja da je neko u pripremi hrane bio kliconoša i da je tako stafilokoka dospela u hranu.
“To se najčešće dešava u pripremnom, proizvodnom delu. Osobe koje rade sa hranom mora da bude zdrava i da redovno odlazi na sanitarni pregled”, naglasio je Panajotović i dodao da je poslednji inspekcijski nadzor u firmi koja je škole snadbevala hranom urađen pred početak školske godine. On je rekao da je firma privremeno zatvorena, a da to može da traje do okončanja postupka.
Policija je odredila zadržavanje do 48 sati B.P. (41) zbog osnova sumnje da je odgovoran za trovanje dece u beogradskih škola.
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šarčević: Pitanje ishrane u školama biće temeljno rešeno"

  1. Roditelj kaže:

    Ja sam bila đak pre….mnogo godina u školi u kojoj radim već mnogooooo godina.Način ishrane tad i sad se ne razlukuje,osim što je tada objekat bio noviji a obroke kuvao kuvar.Danas je to drugačije,a u stručnost kuvara ne ulazim.Kada sam pokušala da to osavremenim i promenim,doživela sam strašne osude od direktora i njegovih interesenata.Smatram da je zato najbolje da im sami roditelji obezbede ishranu,pa će tako da se izbegnu ovakve i teže pojave.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama