Шарчевић: Питање исхране у школама биће темељно решено

4 октобра, 2017

Питање исхране у школама биће темељно решено, изјавио је за Данас министар просвете Младен Шарчевић, који је у понедељак ујутру, пре него што је дошло до тровања ученика у шест београдских школа, заказао за сутра први састанак тима који ће се детаљно бавити овом темом.
– У том тиму ће бити представници завода и стручњака из школа и детаљно ћемо анализирати тренутну ситуацију. Видећемо да ли постоји могућност да се храна набавља преко ресторана ученичког и студентског стандарда… зашто се не би спровела централизована јавна набавка на нивоу општине, што би снизило цену… ја нисам површан човек, овом темом ћемо се детаљно позабавити – каже Шарчевић.
Стафилокока је узрочник тровања 149 ђака у шест београдских основних школа, потврђено је Данасу у Градском заводу за јавно здравље. Епидемиолог Славица Марис каже да је епидемиолошко испитивање рађено у 18 београдских школа и два приватна вртића и да је тровање било у шест школа.
Она је појаснила да у зависности колико се унесе ентеротоксина зависи клиничка слика код деце, да у овом случају није било теже клиничке слике, да нико није задржан на болничком лечењу. Све београдске школе снабдевала је фирма “Catering&Bakers”. Медији преносе изјаву помоћника министра здравља за инспекцијске послове Зорана Панајотовића, који је рекао је да се претпоставља да је неко у припреми хране био клицоноша и да је тако стафилокока доспела у храну.
“То се најчешће дешава у припремном, производном делу. Особе које раде са храном мора да буде здрава и да редовно одлази на санитарни преглед”, нагласио је Панајотовић и додао да је последњи инспекцијски надзор у фирми која је школе снадбевала храном урађен пред почетак школске године. Он је рекао да је фирма привремено затворена, а да то може да траје до окончања поступка.
Полиција је одредила задржавање до 48 сати Б.П. (41) због основа сумње да је одговоран за тровање деце у београдских школа.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Шарчевић: Питање исхране у школама биће темељно решено"

  1. Родитељ каже:

    Ја сам била ђак пре….много година у школи у којој радим већ многооооо година.Начин исхране тад и сад се не разлукује,осим што је тада објекат био новији а оброке кувао кувар.Данас је то другачије,а у стручност кувара не улазим.Када сам покушала да то осавременим и променим,доживела сам страшне осуде од директора и његових интересената.Сматрам да је зато најбоље да им сами родитељи обезбеде исхрану,па ће тако да се избегну овакве и теже појаве.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама