Šarčević: Prosvetari kažu da su potcenjeni, a ja pitam gde

1 septembra, 2018

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević je za početak nove školske godine najavio danas primenu reformisanog nastavnog plana i programa i donošenje novih sistemskih zakona.On je za RTS rekao da nadležno ministarstvo trenutno digitalizuje 2.000 učionica, da očekuje da će ih biti i više, a najavio je i primenu stotinak digitalnih udžbenika.

N


Govoreći o najavljenom štrajku prosvetnih radnika, nezadovoljnih novom sistematizacijom platnih grupa i razreda, Šarčević je rekao da pregovori traju i da je zadatak obe strane, i prosvetara i ministarstva, da “argumentovano dokažu ko je u pravu”.
“(Prosvetni radnici) unapred kažu da su potcenjeni, a ja sam ih pitao gde (se to vidi)… Mislim da je po sredi više sindikalna potreba da se prosvetni radnici (međusobno) izjednače, a ne da se nagrade rezultati rada”, rekao je Šarčević.
On je rekao i da u prosvetnom sistemu postoji nasleđeni problem od oko 1.000 nekvalifikovanih prosvetnik radnika i nedostatka adekvatnih kadrova, kao i da ti problemi najviše pogađaju škole u unutrašnjosti Srbije i malim sredinama.
Po njegovim rečima, nedostatak adekvatnih kadrova je i tehnoloških viškova je delom izazvan depopulacijom Srbije.
“U izradi je zakon o studentskom i učeničkom standardu, kojim će biti propisane stipendije”, kazao je Šarčevića, navodeći da će se time pokušati i da se zadrže mladi visokoobrazovani ljudi u Srbiji. Dodao je da najavljeno otpuštanje tehnoloških viškova neće uticati na nezaposlenost prosvetnih radnika pošto svake godine određeno broj njih ide u penziju, kao i da će oni biti zbrinuti.
Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Šarčević: Prosvetari kažu da su potcenjeni, a ja pitam gde

  1. Dijana kaže:

    Učiteljica sam 30 godina i svoj posao obavljam sa puno ljubavi, predano i savesno. Generalno, prosvetni radnici jesu podcenjeni, ali mene mnogo više “boli” što sam DEGRADIRANA. Ja imam ZNATNO manju platu od koleginice koja je, prvo-sa diplomom vaspitača se prekvalifikovala za učiteljicu, a kasnije položila za profesora razredne nastave. Radimo isti posao, bez lažne skromnosti, ja ga obavljam daleko kvalitetnije, a plata mi je daleko niža. To boli, ministre.

  2. Kotur bosa kaže:

    Tako je boli ali njih partijske kadrove bas briga.Ja radim 36 g.i imam manju platu od kao skolovanijih…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama