Шарчевић: Просветари кажу да су потцењени, а ја питам где

1 септембра, 2018

Министар просвете Србије Младен Шарчевић је за почетак нове школске године најавио данас примену реформисаног наставног плана и програма и доношење нових системских закона.Он је за РТС рекао да надлежно министарство тренутно дигитализује 2.000 учионица, да очекује да ће их бити и више, а најавио је и примену стотинак дигиталних уџбеника.

Н


Говорећи о најављеном штрајку просветних радника, незадовољних новом систематизацијом платних група и разреда, Шарчевић је рекао да преговори трају и да је задатак обе стране, и просветара и министарства, да “аргументовано докажу ко је у праву”.
“(Просветни радници) унапред кажу да су потцењени, а ја сам их питао где (се то види)… Мислим да је по среди више синдикална потреба да се просветни радници (међусобно) изједначе, а не да се награде резултати рада”, рекао је Шарчевић.
Он је рекао и да у просветном систему постоји наслеђени проблем од око 1.000 неквалификованих просветник радника и недостатка адекватних кадрова, као и да ти проблеми највише погађају школе у унутрашњости Србије и малим срединама.
По његовим речима, недостатак адекватних кадрова је и технолошких вишкова је делом изазван депопулацијом Србије.
“У изради је закон о студентском и ученичком стандарду, којим ће бити прописане стипендије”, казао је Шарчевића, наводећи да ће се тиме покушати и да се задрже млади високообразовани људи у Србији. Додао је да најављено отпуштање технолошких вишкова неће утицати на незапосленост просветних радника пошто сваке године одређено број њих иде у пензију, као и да ће они бити збринути.
Извор: Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Шарчевић: Просветари кажу да су потцењени, а ја питам где

  1. Dijana каже:

    Učiteljica sam 30 godina i svoj posao obavljam sa puno ljubavi, predano i savesno. Generalno, prosvetni radnici jesu podcenjeni, ali mene mnogo više “boli” što sam DEGRADIRANA. Ja imam ZNATNO manju platu od koleginice koja je, prvo-sa diplomom vaspitača se prekvalifikovala za učiteljicu, a kasnije položila za profesora razredne nastave. Radimo isti posao, bez lažne skromnosti, ja ga obavljam daleko kvalitetnije, a plata mi je daleko niža. To boli, ministre.

  2. Kotur bosa каже:

    Tako je boli ali njih partijske kadrove bas briga.Ja radim 36 g.i imam manju platu od kao skolovanijih…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама