Šarčević: Radimo na usklađivanju nastavnih programa sa Republikom Srpskom

12 oktobra, 2020

Radne grupe zavoda za unapređivanje obrazovanja Srbije i Republike Srpske rade na sinhronizovanju nastavnih planova i programa za nastavu istorije, geografije, muzičke kulture, jezika i književnosti, izjavio je ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević.

“Oni već sinhronizuju sve naše nastavne planove i programe, koji su jedinstveni i imaju za cilj da se svugde gde žive Srbi kroz obrazovne sisteme radi bar nacionalni paket gradiva na istovetan način”, rekao je Šarčević.

On je precizirao da se počelo sa usaglašavanjem nastavnih planova i programa sa “reformom kurikuluma” i da se već stiglo do sedmog razreda.

“To su grupe od po pet ljudi u svakom zavodu, profesori i pedagozi koji sinhronizuju da ono što deca uče u Srbiji iz takozvanih nacionalnih predmeta uče i u Srpskoj. Cilj je da se to desi i na drugim teritorijama u okruženju gde žive Srbi”, dodao je Šarčević.

On je istakao da predstavnici ministarstava prosvete Srbije i Srpske imaju česte susrete, radne sastanke u Beogradu i Banjaluci, a da se vrlo često nalaze na pola puta u Tršiću, koji je baza za izučavanje društvenih i humanističkih nauka sa težištem na lingvistici, pre svega, na srpskom jeziku.

“Pošto je to rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, tu imamo vrlo često sastanke, radne grupe, kao i priliku da učenici i studenti dolaze, da se neguje srpski jezik, prevodilaštvo i niz drugih veština”, rekao je Šarčević.

On je ocenio da su Ministarstvo prosvete Srbije i Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske “bratska ministarstva bratske države, što daje poseban senzibilitet svim vidovima saradnje na svim nivoima obrazovanja i nauke”.

Izvor: Novinska agencija Republike Srpske Srna

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama