Шарчевић: Радимо на усклађивању наставних програма са Републиком Српском

Радне групе завода за унапређивање образовања Србије и Републике Српске раде на синхронизовању наставних планова и програма за наставу историје, географије, музичке културе, језика и књижевности, изјавио је министар просвете Србије Младен Шарчевић.

„Они већ синхронизују све наше наставне планове и програме, који су јединствени и имају за циљ да се свугде где живе Срби кроз образовне системе ради бар национални пакет градива на истоветан начин“, рекао је Шарчевић.

Он је прецизирао да се почело са усаглашавањем наставних планова и програма са „реформом курикулума“ и да се већ стигло до седмог разреда.

„То су групе од по пет људи у сваком заводу, професори и педагози који синхронизују да оно што деца уче у Србији из такозваних националних предмета уче и у Српској. Циљ је да се то деси и на другим територијама у окружењу где живе Срби“, додао је Шарчевић.

Он је истакао да представници министарстава просвете Србије и Српске имају честе сусрете, радне састанке у Београду и Бањалуци, а да се врло често налазе на пола пута у Тршићу, који је база за изучавање друштвених и хуманистичких наука са тежиштем на лингвистици, пре свега, на српском језику.

„Пошто је то родно место Вука Стефановића Караџића, ту имамо врло често састанке, радне групе, као и прилику да ученици и студенти долазе, да се негује српски језик, преводилаштво и низ других вештина“, рекао је Шарчевић.

Он је оценио да су Министарство просвете Србије и Министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске „братска министарства братске државе, што даје посебан сензибилитет свим видовима сарадње на свим нивоима образовања и науке“.

Извор: Новинска агенција Републике Српске Срна