Шарчевић: Синоћ смо добили рачуницу, математика синдиката није најтачнија

25 септембра, 2018

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да је понуда тог министарства коју ће изнети синдикатима просветних радника разумна и развојна.
Он је оценио да је штрајк који су синдикати покренули у школама преурањен.

Фото: Новости


Шарчевић је навео да је министарство финансија синоћ послало рачуницу о којој ће се сутра преговарати и додао да математика једног од синдиката није најтачнија, те да 12 милиона евра који се помињу није довољно ако се сви просветни радници прабаце из групе 8-3 у групу 9-1.
“Онда морате да повучете све групе унутар саме просвете и када се онда сви остали наштелују, здравство и остали долазите до близу 10 милијарди динара годишње у 2019. години, за шта сигурно буџет није спреман”, рекао је Шарчевић новинарима након обиласка реновираних делова Стоматолошког факултета.
Како каже, вероватно ће се преговарати о предлогу који је већ на столу, а то је да 58 одсто запослених уђе у девету платну групу, те да намера да сви уђу у тај платни разред “девалвира саму матрицу”.
“Легитимно је да свако каже шта мисли, али мислим да је ова понуда на столу јако добра, разумна и развојна”, навео је Шарчевић.
Објашњава да би у тих предложених 58 одсто ушло око 25 одсто оних који по правилу о напредовању и захтевима могу да се квалификују да уђу у вишу платну групу, затим разредне старешине којих има отприлике исти проценат, просветни радници који раде са децом са сметњама у развоју и у комбинованим одељењима и око 500 њих који су већ у систему прошли све предвиђено без накнаде.
“Мислимо да је то око 58 одсто за 2019. годину, а намера је да у другој, 2020. години тај број буде значајно повећан. Ових осталих, 42 одсто, остају у групи 8-3, јер су на привремено повременим пословима и не испуњавају основни критеријум осам година радног стажа”, рекао је Шарчевић.
Он је додао да се овим питањем баве три министарства – просвете, финансија и државне управе и локалне самоуправе.
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


6 коментара на "Шарчевић: Синоћ смо добили рачуницу, математика синдиката није најтачнија

 1. Božović Vladan каже:

  Batali ti matematiku, pošto o njoj nemaš pojma, nego da vi i ministarstvo finansija obezbedite te pare, jer država razbacuje novac na neopisive gluposti.
  Koliko ste para bacili za farsu zvanu elektronski dnevnik, za eksterne ovaulatore, a posebno za stručno usavršavanje, gde prosvetari dolaze sve nesavršeniji i gluplji sa tih seminara.

  1. Realno... каже:

   Svaka čast za komentar!!!!

  2. Prodaja magle u teglama каже:

   E da. Poslednja prisilna obuka za gimnazije. Obavezni ishodi, neobavezni sadrzaji, obavezujuci standardi i preporuka, didakticko uputstvo za sprovodjenje programa u skladu sa realnim kontekstima koji nisu pobrojani ili predlozeni. I jos sve u suprotnosti jedno sa drugim. Pomesane naucne sa nastavnim metodama, bazicne sa primenjenim naukama i transdisciplinama. Nepovezani predmetni sadrzaji po godinama tj. razredima. Pitam se samo da li je taj sto je “reformisao” bio pijan ili bolestan?
   Da rezimiram. Imamo tri nivoa postignuca + standarde koji se “spralno” pojavljuju i odjavljuju, opste predmetne, specificne predmetne i medjupredmetne kompetencije. Realne kontekste? Ucenike sa tabletima, nastavnike za pametnim tablama? Obavezne predmete i izborne programe koji dupliraju primenjene nauke umucene u bazicnim naukama i programima rada skola za sprovodjenje vannastavnih aktivnosti? Krov je individualizacija, pravljenje portfolija za svakog pojedinacnog ucenika. 300 djaka puta broja strana potrebnih za portfolio. Bez ili sa uracunatim vremenom za popunjavanje dnevnika, pripremu i izvodjenje nastave. Koja se i dalje izvodi dvosmenski.
   Ovaj ministar je stvarno zasluzio honorar.

 2. Нормалан каже:

  Жалосно.Ни претходни,а ни ови закони у најави.уопште не препознају категорију рада у НЕПОДЕЉЕНИМ школама(одељењима).Пошто знам да постоје и да треба да постоје,подсетићу:То је рад професора разредне наставе са четири разреда у једној учионоци и плус предшколци.Колико ће вредети тај отежани рад,и да ли ће уопште бити вреднован?Размислите о томе.!Ко је тај ко ће то да одмери и објасни???

 3. Vladimir каже:

  Šta ćemo sa informatičkim poslovima: elektronski dnevnik, Dositej, AMRES, održavanje računara, završni ispit, školski sajt itd. Da li je to uzeto u obzir ili to sve treba da se radi za džabe???

  1. Božović Vladan каже:

   Ne treba da radiš za džabe, treba da doplatiš, za te Šarčevićeve “umotvorine”.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама