Šarčević: Škole koje su nabavile udžbenike preko posrednika imaću u vidu kad dođe vrednovanje

12 marta, 2018

Ministar prosvete Mladen Šarčević uputiće ove nedelje dopis školama da pričekaju i ne nabavljaju udžbenike preko posrednika, već da to čine preko školskih zadruga kako bi kompleti koje roditelji plaćaju bili jeftiniji.

Novi zakon o udžbenicima biće u četvrtak na Vladi Srbije, najavio je ministar, i do kraja marta biće usvojen a škole koje ne budu žurile sa nabavkom imaće brojne povoljnosti za roditelje i đake.

“Škole koje ne budu žurile imaće jeftinije udžbenike, digitalne udžbenike, biće paket obaveznih naslova. Dodatni naslovi idu preko školskih biblioteka”, rekao je Šarčević novinarima u Beogradu. Upitan šta sa školama koje su već roditeljima poslale uputnice gde se udžbenici nabavljaju preko posrednika, Šarčević je rekao da oni koji su počeli nabavku preko posrednika teško da tu može nešto da se menja.
Mnogi su, dodaje, prelazni period iskoristili za lične interese i “lov u mutnom” i da se nisu vodili interesima đaka i njihovih roditelja.
“Stari zakon je neko iskoristio da se po njemu ponaša, a sve pod izgovorom da roditelji imaju više rata za kupovinu udžbenika”, pojasnio je ministar i dodao da te škole neće da sačekaju novi zakon da roditelji imaju više povoljnosti.
Dodaje da će “biti mudar i progutati” to što neke škole već nabavljaju udžbenike preko posrednika iako mogu da osnuju školske zadruge, ali da će to imati u vidu kada bude došlo na red vrednovanje škola.
Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


2 komentara na "Šarčević: Škole koje su nabavile udžbenike preko posrednika imaću u vidu kad dođe vrednovanje

  1. Božović Vladan kaže:

    Jel ovaj to preti, i kome, direktorima ili profesorima. Preti dovođenjem svojih SS jurišnih odreda, eksternom ovaluacijom. U zakon je uneo da ko se zameri tim bezveznjacima gubi posao, živela diktatura.

  2. ema kaže:

    Nema ni blizeg uputstva o uredjenosti tzv skolskih djackih zadruga. Nejasno je zasto bi se skole bavile trgovinom, pa makar i udzbenicima. Ko ce da rukovodi tim zadrugama, da vodi knjige, ispostavlja godisnji izvestaj..? Ako je doslo do toga da ce u opisu posla nastavnika biti i rad u djackoj zadruzi nije daleko dan kad cemo biti zaduzeni da peremo i cistimo kabinete i skolske hodnike i toalete, na opstu radost populacije koja ionako misli da se u prosveti radi dva sata dnevno. Pretuzna zemlja majka Srbijica.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama