Шарчевић: Школе које су набавиле уџбенике преко посредника имаћу у виду кад дође вредновање

12 марта, 2018

Министар просвете Младен Шарчевић упутиће ове недеље допис школама да причекају и не набављају уџбенике преко посредника, већ да то чине преко школских задруга како би комплети које родитељи плаћају били јефтинији.

Нови закон о уџбеницима биће у четвртак на Влади Србије, најавио је министар, и до краја марта биће усвојен а школе које не буду журиле са набавком имаће бројне повољности за родитеље и ђаке.

“Школе које не буду журиле имаће јефтиније уџбенике, дигиталне уџбенике, биће пакет обавезних наслова. Додатни наслови иду преко школских библиотека”, рекао је Шарчевић новинарима у Београду. Упитан шта са школама које су већ родитељима послале упутнице где се уџбеници набављају преко посредника, Шарчевић је рекао да они који су почели набавку преко посредника тешко да ту може нешто да се мења.
Многи су, додаје, прелазни период искористили за личне интересе и “лов у мутном” и да се нису водили интересима ђака и њихових родитеља.
“Стари закон је неко искористио да се по њему понаша, а све под изговором да родитељи имају више рата за куповину уджбеника”, појаснио је министар и додао да те школе неће да сачекају нови закон да родитељи имају више повољности.
Додаје да ће “бити мудар и прогутати” то што неке школе већ набављају уџбенике преко посредника иако могу да оснују школске задруге, али да ће то имати у виду када буде дошло на ред вредновање школа.
Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Шарчевић: Школе које су набавиле уџбенике преко посредника имаћу у виду кад дође вредновање

  1. Božović Vladan каже:

    Jel ovaj to preti, i kome, direktorima ili profesorima. Preti dovođenjem svojih SS jurišnih odreda, eksternom ovaluacijom. U zakon je uneo da ko se zameri tim bezveznjacima gubi posao, živela diktatura.

  2. ema каже:

    Nema ni blizeg uputstva o uredjenosti tzv skolskih djackih zadruga. Nejasno je zasto bi se skole bavile trgovinom, pa makar i udzbenicima. Ko ce da rukovodi tim zadrugama, da vodi knjige, ispostavlja godisnji izvestaj..? Ako je doslo do toga da ce u opisu posla nastavnika biti i rad u djackoj zadruzi nije daleko dan kad cemo biti zaduzeni da peremo i cistimo kabinete i skolske hodnike i toalete, na opstu radost populacije koja ionako misli da se u prosveti radi dva sata dnevno. Pretuzna zemlja majka Srbijica.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама