Шарчевић: У једном одељењу истог разреда изузетно ће моћи да буде и до 33 ученика

Министри просвете и здравља убудуће ће прописивати ближе услове за организовање, остваривање и праћење исхране ученика у основној школи, док ће у једном одељењу истог разреда изузетно моћи да буде и до 33 ученика.
То је предвиђено амандманима које је скупштински Одбор за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво поднео на измене Закона о основном образовању и васпитању, а које је на данашњој седници тог скупштинског тела прихватио министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.
У ображложењу амандмана одбора наводи се да је уређивање ближих услова за организовање, остваривање и праћење исхране ученика у основној школи потребно ради унапређивања и побољшања исхране ученика, као и за испуњавање критеријума квалитета и сигурности при планирању организације исхране ученика у основној школи.
Kада је реч о броју ученика у разреду, Шарчевић објашњава да изузетно може да се формира одељење и до 33 ученика, и то у планинским подручјима, у случају када нема довољно наставног кадра и када не може да се задовољи формула да у једном разреду има до 30 ученика.
Одбор је поднео укупно четири амандмана на измене Закона о основном образовању, које је министар прихватио, а данас је то скупштинско тело размотрило укупно 793 амандмана на четири закона из области образовања.
Од 308 амандмана посланика на Предлог закона о дуалном образовању, Влада и одбор су прихватили четири амандмана.
На измене Закона о предлошколском образовању и васпитању посланици су поднели укупно 106 амандмана од којих су Влада и одбор прихватили два амандмана.
Од 203 амандмана на измене Закона о основном образовању и васпитању, Влада је прихватила три амандмана, док су од 176 амандмана на измене Закона о средњем образовању и васпитању прихваћена три амандмана.
Прихваћени амандмани, каже министар, не мењају суштину тих закона већ је реч о правно-техничкој редакцији.
Скупштина Србије у уторак ће, у наставку седнице, разматрати амандмане на четири закона из области образовања.
Танјуг