Šarčević: U jednom odeljenju istog razreda izuzetno će moći da bude i do 33 učenika

30 oktobra, 2017

Ministri prosvete i zdravlja ubuduće će propisivati bliže uslove za organizovanje, ostvarivanje i praćenje ishrane učenika u osnovnoj školi, dok će u jednom odeljenju istog razreda izuzetno moći da bude i do 33 učenika.
To je predviđeno amandmanima koje je skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo podneo na izmene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, a koje je na današnjoj sednici tog skupštinskog tela prihvatio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
U obražloženju amandmana odbora navodi se da je uređivanje bližih uslova za organizovanje, ostvarivanje i praćenje ishrane učenika u osnovnoj školi potrebno radi unapređivanja i poboljšanja ishrane učenika, kao i za ispunjavanje kriterijuma kvaliteta i sigurnosti pri planiranju organizacije ishrane učenika u osnovnoj školi.
Kada je reč o broju učenika u razredu, Šarčević objašnjava da izuzetno može da se formira odeljenje i do 33 učenika, i to u planinskim područjima, u slučaju kada nema dovoljno nastavnog kadra i kada ne može da se zadovolji formula da u jednom razredu ima do 30 učenika.
Odbor je podneo ukupno četiri amandmana na izmene Zakona o osnovnom obrazovanju, koje je ministar prihvatio, a danas je to skupštinsko telo razmotrilo ukupno 793 amandmana na četiri zakona iz oblasti obrazovanja.
Od 308 amandmana poslanika na Predlog zakona o dualnom obrazovanju, Vlada i odbor su prihvatili četiri amandmana.
Na izmene Zakona o predloškolskom obrazovanju i vaspitanju poslanici su podneli ukupno 106 amandmana od kojih su Vlada i odbor prihvatili dva amandmana.
Od 203 amandmana na izmene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Vlada je prihvatila tri amandmana, dok su od 176 amandmana na izmene Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju prihvaćena tri amandmana.
Prihvaćeni amandmani, kaže ministar, ne menjaju suštinu tih zakona već je reč o pravno-tehničkoj redakciji.
Skupština Srbije u utorak će, u nastavku sednice, razmatrati amandmane na četiri zakona iz oblasti obrazovanja.
Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Šarčević: U jednom odeljenju istog razreda izuzetno će moći da bude i do 33 učenika

 1. Boki kaže:

  O kojim seoskim školama priča ministar u kom to selu ima toliko dece da odeljenje može da ima 33 učenika kad oni jedva slepe i po tri

  1. Tina kaže:

   Dokazuje da “pojma nema”o broju učenika u seoskim školama.Nešto sigurno”ozakonjuje” . Saznaćemo kad usvoje zakone jer ih ubrzo i menjaju!

  2. Učitelj kaže:

   Nejasno.Blizu zdravog,racionalnog pa i idealnog bi bio broj do 15 učenika.Sve preko je i dalje neproduktivno i otežavajuće.O seoskim,ruralnim sredinama se ne može ovako govoriti.Tu se primenjuje”inkluzija”
   jer su seoske sredine jedinstvene i zahtevaju različite vidove podrške.

 2. Sandra kaže:

  Svaka mu cast! Tako treba upisivati djecu a ne tjerati ih.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama