Шарчевић: Учитељи не треба да брину за своју будућност

30 септембра, 2016

Учитељски факултет примио jе данас нову генерациjу бруцоша, а министар просвете Mладен Шарчевић поручио им jе да не брину за своjу будућност и да ће се министарство коjе он води трудити да у школама више не постоjе скривена радна места.

Фото: Фонет (Антонио Ахел)

Фото: Фонет (Антонио Ахел)


Oн jе подсетио да jе покренут проjекат “Доситеj” где су школе у обавези да приjаве слободна радна места и технолошке вишкове и да сваки поjединац то може да прати.
“Идеjа jе да се сва радна места приjаве, да нема више скривања и манипулациjа”, рекао jе Шарчевић и додао да ће се радити и на новом систему награђивања, односно да они коjи раде, коjи се истичу у настави за то буду адекватно награђени.
Будућим васпитачима и учитељима jе поручио да су изабрали “феноменалан посао” и да током дугогодишњег рада у просвети само учитеље ниjе никада питао зашто раде таj посао и да ли воле деце, а све остале jесте.
“Ваш посао jе да деца коjу учите постану добри људи”, поручио jе министар и додао да образовном систему предстоjе броjне промене, те да ће и учитељи и васпитачи прећи на нове моделе рада.
Декан Учитељског факултета Дамир Mандић рекао jе бруцошима да су се определили за професиjу коjа jе подједнако и наjтежа и наjлепша.
Tешка jер, како каже, мораjу да познаjу све област подједнако, да буду експерти у васпитању и да разумеjу дечjе несташлуке.
“Лепа jер ма колико да успете у животу увек се сећате васпитача и учитеља”, нагласио jе Mандић.
Oн jе додао да ће бруцоши током студирања бити суочени са броjним препрекама, али да су ту наjбољи професори коjи ће им бити на располагању.
Председник Националног просветсног савета Aлександар Липковски рекао jе бруцошима да су одабрали професиjу коjа jе наjважниjа у организованим земљама и друштвима.
“Oно што вас очекуjе jе тежак пут, када jе професиjа учитеља потцењена и угрожена”, рекао jе Липковски и додао да живимо у друштву када jе друштвени ангажман недовољно цењен и где се више цене лична добит, него друштвени напредак.
Учитељски факултет наjмлађи jе факултет на Беогрдском универзитету и основан jе 1993. године. До сада jе одшколовао 24 генерациjе учитеља и 11 генерациjа васпитача.
Oве године конкуренциjа на два смера била jе изузетно велика, те се за 282 места борило 500 свршених средњошколаца.
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Шарчевић: Учитељи не треба да брину за своју будућност

 1. Jovic каже:

  Izabrali jesu, divan poziv…ali od Dositeja slaba vajda!!! Vidim sve ide glatko i po protokolu! Dok ne bude krenuo po skolskim upravama da kontrolise, slaba vajda…Nema ministar pojma gde treba da nagazi!!! Za master ucitelja, nema mesta u skolama, iako je sve dao u roku, sa visokim prosekom…ali za tatine sinove, kceri, zaove, jetrve i kume, koji nisu zavrsili ni osnovne, akademske studije ima…tu su tate, mame, ujne, strine, tetke, kumovi…i gde rade???u upravama, na fakultetima, direktori… Ne nadajte se,deco, ako niste iz ove kategorije!!! Samo dobra veza prolazi!! Zbog dobre veze i stari radnik ce se premestiti na drugo mesto , da bi se vama oslobodilo mesto!!!

  1. Profesor каже:

   Kriminal najveći je u školskim upravama. Jaka sprega između direktora, inspekcije i zaposlenih u upravama postoji.

 2. Vidoje Slepi каже:

  Kako je lako govoriti. Govor je najdraža ljudska aktivnost.

 3. Друг уча каже:

  Само Ви уписујте нове, а бела куга влада и дере! Свуда у Србији се затварају одељења и нема пријема у радни однос због листа преузимања. Све студенте чека једно десетак година тумарања након факултета по разним заменама и ”празним радним местима” које увек попуни неко са ”листе” која је приоритетна у односу на ону са ”бироа”. Ово причам-пишем из искуства (скоро 7 год. учитељ на одређено време/замена)

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама