Шарчевић: Увешћемо више здравијих оброка у школске кухиње у Србији

6 децембра, 2018

Министар просвете је посетио ученике Основне школе “Марија Бурсаћ” у Београду који су у Макси школском каравану компаније Делез Србија учили о томе зашто је важно да се правилно и здраво хране

У свакодневној исхрани деце у Србији треба да буде много воћа и поврћа и зато ћемо увести више здравијих оброка у школске кухиње, изјавио је у четвртак министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.
Он је посетио ученике Основне школе “Марија Бурсаћ” у Београду који су у Макси школском каравану компаније Делез Србија учили о томе зашто је важно да се правилно и здраво хране.
“Министарство просвете води рачуна о школском животу ученика у ком треба да буде више спорта, путовања и добрих навика, а у томе нам помаже и Макси караван који ће обићи више од 100 школа у Србији у циљу популаризације здраве исхране”, казао је министар.
Прочитајте још – Школарцима бар један здрав оброк дневно
По његовим речима, донет је правилник који ближе уређује услове за организовање исхране и утврђује квалитет оброка у основној школи, као и правилник о ближим условима и начину остваривања исхране у предшколској установи.
“Многи подаци о здравственом стању ученика на систематским прегледима показали су да у исхрани школске деце треба да буде мање пица, мање брзе хране, а више воћа и поврћа. Зато желимо да унапредимо квалитет и начин исхране, као и развој правилних навика код основаца”, рекао је Шарчевић.
Генерални директор компаније Делез Србија Квантан Роје оценио је да грађани треба више да уче о здравијим навикама како би сваки дан чинили добар избор у исхрани.
“Макси школски караван је до сада обишао 38 школа, а до априла следеће године планирамо да више од 15.000 ђака научи зашто је важно да им броколи, шаргарепа, паприка и тиквица буду омиљени на тањиру”, казао је Роје.
Директорка Основне школе “Марија Бурсаћ” Бојана Шотра указала је да се наставници и учитељи труде да утичу на свест деце о важности здраве исхране, али да то треба да чине и родитељи.
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Шарчевић: Увешћемо више здравијих оброка у школске кухиње у Србији"

  1. Vladan Božović каже:

    Šarčeviću, pored kazana za đake pripremi još jedan za prosvetare. Pored milostinje u vidu plata koje im država daruje, trebaće im narodni kazan.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама