Šarčević: Već drugog dana škole smenjene su dve direktorke, moramo da shvatimo situaciju ozbiljno

4 septembra, 2020

Za dnevni list Politika danas je govorio ministar prosvete Mladen Šarčević, osvrnuvši se na situaciju sa pojavom korone u osnovnoj školi „Braća Jerković” u Železniku, koja je, kako kaže, mogla da se spreči. On je istakao da je nedopustivo da zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca ispašta ogroman školski sistem koji je do najsitnijih detalja pripremljen za rad u uslovima pandemije.

– Uveren sam da će škole najkvalitetnije odgovoriti ovom izazovu, ali ne smeju sporadični slučajevi da naruže celu priču, a nama roditelji đaka čine pola države. Koliko mogu da budu nesavesni da u školu pošalju dete sa znacima bilo koje infekcije, a kamoli dok čekaju rezultat testa? To ne mogu da razumem – negoduje ministar prosvete.

Foto: Nova.rs

Za đake koji se, kako kaže, mangupiraju, skidaju maske ili ignorišu zahtev da budu na distanci, rešenje je postupno: opomena, ukor, smanjenje ocene iz vladanja, naposletku i udaljavanje s nastave. Školski radnici u krajnjoj liniji mogu dobiti raskid ugovora o radu ako se disciplinskim postupkom potvrdi da su odgovorni za ugrožavanje zdravstvene bezbednosti školske populacije.

A šta je s odgovornošću roditelja?

U epidemiološki rizičnim uslovima roditelji su dobili izbor da odluče da li će decu slati na nastavu u školu ili ne. Zbog situacije koja se u osnovnoj školi u Železniku dogodila, roditelji su se već našli na stubu srama. zatrpani osudama javnosti i struke.

Kako piše Politika, odgovornost roditelja mora da postoji, a sankcije će tek biti predviđene. Novi protokol o tome nastaje u saradnji ministarstava nadležnih za obrazovanje i socijalnu zaštitu.

– U ovakvim situacijama gleda se u porodični, a ne obrazovne zakone. Uspostaviće se procedura da se svaka škola i u datim epidemiološkim uslovima zbog neodgovornosti roditelja direktno obraća centrima za socijalni rad koji će dalje preduzimati mere. Ovakve stvari ne mogu da prođu bez sankcija. Odgovornost mora da bude viđena. Primećeno je da su i srednjoškolci opušteni, upozorio me je na to juče i dr Predrag Kon. Poslao sam još jedno pismo opomene školama, da se radi po utvrđenoj proceduri, a ne da opušteno pijemo kafu i ne shvatamo situaciju ozbiljno. Odakle god mi stignu pritužbe, inspekcija će odmah na teren. Ako utvrdi da se ne radi savesno po uputstvima, sledi smena direktora jer oni su odgovorni za organizaciju posla i sprovođenje mera – otkriva Šarčević za „Politiku”.

Ministar kaže i da su svi detalji predviđeni, ali da “izgleda ljude mrzi da čitaju uputstva organizuju posao kako treba”. Dodaje da je zbog toga već drugog dana dana školske godine smenio jednu direktorku srednje i jednu osnovne škole, indirektno u vezi s kovidom.

“Inspekciju smo rasporedili tako da 25 odsto prati đačke domove, isti procenat osnovne škole, a 50 odsto srednje. Na koji nivo uzbunu treba da podignemo da bi ljudi shvatili da treba ozbiljno da radimo” – pita ministar prosvete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama