Шарчевић: Већ другог дана школе смењене су две директорке, морамо да схватимо ситуацију озбиљно

За дневни лист Политика данас је говорио министар просвете Младен Шарчевић, осврнувши се на ситуацију са појавом короне у основној школи „Браћа Јерковић” у Железнику, која је, како каже, могла да се спречи. Он је истакао да је недопустиво да због неодговорног понашања појединаца испашта огроман школски систем који је до најситнијих детаља припремљен за рад у условима пандемије.

– Уверен сам да ће школе најквалитетније одговорити овом изазову, али не смеју спорадични случајеви да наруже целу причу, а нама родитељи ђака чине пола државе. Колико могу да буду несавесни да у школу пошаљу дете са знацима било које инфекције, а камоли док чекају резултат теста? То не могу да разумем – негодује министар просвете.

Foto: Nova.rs

За ђаке који се, како каже, мангупирају, скидају маске или игноришу захтев да буду на дистанци, решење је поступно: опомена, укор, смањење оцене из владања, напослетку и удаљавање с наставе. Школски радници у крајњој линији могу добити раскид уговора о раду ако се дисциплинским поступком потврди да су одговорни за угрожавање здравствене безбедности школске популације.

А шта је с одговорношћу родитеља?

У епидемиолошки ризичним условима родитељи су добили избор да одлуче да ли ће децу слати на наставу у школу или не. Због ситуације која се у основној школи у Железнику догодила, родитељи су се већ нашли на стубу срама. затрпани осудама јавности и струке.

Како пише Политика, одговорност родитеља мора да постоји, а санкције ће тек бити предвиђене. Нови протокол о томе настаје у сарадњи министарстава надлежних за образовање и социјалну заштиту.

– У оваквим ситуацијама гледа се у породични, а не образовне законе. Успоставиће се процедура да се свака школа и у датим епидемиолошким условима због неодговорности родитеља директно обраћа центрима за социјални рад који ће даље предузимати мере. Овакве ствари не могу да прођу без санкција. Одговорност мора да буде виђена. Примећено је да су и средњошколци опуштени, упозорио ме је на то јуче и др Предраг Кон. Послао сам још једно писмо опомене школама, да се ради по утврђеној процедури, а не да опуштено пијемо кафу и не схватамо ситуацију озбиљно. Одакле год ми стигну притужбе, инспекција ће одмах на терен. Ако утврди да се не ради савесно по упутствима, следи смена директора јер они су одговорни за организацију посла и спровођење мера – открива Шарчевић за „Политику”.

Министар каже и да су сви детаљи предвиђени, али да “изгледа људе мрзи да читају упутства организују посао како треба”. Додаје да је због тога већ другог дана дана школске године сменио једну директорку средње и једну основне школе, индиректно у вези с ковидом.

“Инспекцију смо распоредили тако да 25 одсто прати ђачке домове, исти проценат основне школе, а 50 одсто средње. На који ниво узбуну треба да подигнемо да би људи схватили да треба озбиљно да радимо” – пита министар просвете.