Шарчевић: Вртић ће бити обавезан од 3. године, следеће године платни разреди

8 октобра, 2019

Реформе у образовању су дуготрајне, “нема пречица”, јер оне треба да омогуће да најбољи млади људи остану у Србији, изјавио је министар просвете Младен Шарчевић.

Он је рекао да су током реформе свих нивоа образовања – од предшколског до академског, сви критеријуми пооштрени, да би квалитет образовања био пресудан. Као пример за то је навео да ниједан приватни факултет није добио акредитацију последње три године.

Шарчевић је на 19. Економском самиту Србије најавио обавезан обухват деце од три до шест година предшколским образовањем, као и битне промене наставе и начина учења у основном образовању, уз примену стечених знања што се показује на ПИСА тестовима.

Шарчевић је додао да у реформи учествује и наставни кадар, па тако сваке године више од 20.000 наставника пролази обуке, што укључује и дигиталне обуке.

Навео је да је ове године заокружен циклус опремања 10.000 диталних учионица, да су уведени дигитални уџбеници.

Подсетио је и да је средње образовање је у другој години примене реформе која подразумева увођење додатних, посебних програма за надарене из природних наука, али и изборних пакета програма у гиманзијама.

Уводи се и државна матура на средњошколском нивоу.

Идуће године се очекује и увођење платних разреда за наставно особље, рекао је министар.

Шарчевић је рекао и да је усвојен и Закон о дуалним студијама, као и да се годину дана ради на стратегији образовања и науке до 2030. године и најавио да се ради и на новом закону о високом образовању.

Оценио је и да су у области науке направљени највећи помаци, подсећајући да је усвојен Закон о Фонду за науку, да се граде научно-технолошки паркови и стартап центри.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Шарчевић: Вртић ће бити обавезан од 3. године, следеће године платни разреди

  1. Мунгос каже:

    Све је то лепо министар смислио, али наставни кадар који предаје и наставни програм који неко смишља је далеко од доброг а камоли одличног.

  2. Učiteljica каже:

    Tačno, obuka za nastavnike je bila u julu mesecu. Rečeno je da će oprema biti dostavljena školama tokom leta, do početka školske godine. Nažalost od laptopova, projektora, zvučnika i ostale opreme ni traga, ni glasa. Bez opreme, nema ni digitalizacije!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама