Шарчевић: Запошљавање ван конкурса отворило је много простора за манипулације

13 септембра, 2017
Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас са представницима Савета родитеља земунске ОШ „Светозар Милетић” и нагласио да је одлука о разрешењу директора те школе заснована на пропустима у раду које је утврдила просветна инспекција.
Родитељи, ђаци и запослени у основној школи „Светозар Милетић” у Земуну од 1. септембра протестују због одлуке министра Шарчевића да смени директора те школе, Мирољуба Мосуровића.
На састанку одржаном у министарству, министар је указао родитељима на тежину пропуста које је у раду бившег директора утврдила просветна инспекција, нагласио је да је одлука о разрешењу директора и школског одбора заснована управо на тим пропустима, саопштило је Министарство просвете.
„Ја не могу да стигнем у сваку школу и проверим сваку ситуацију, већ се ослањам на алате који су ми на располагању. Запошљавање ван конкурса отворило је много простора за манипулације. Ако свака школа манипулише са три радна места ми имамо проблем целог система”, рекао је Шарчевић.
Он је додао да је осим тога инспекција утврдила још једну тежу повреду дужности, а то је неприсуство синдиката седницама школског одбора. „Ми смо са синдикатима по питању технолошких вишкова успоставили отворену сарадњу и важно је да имамо јасан увид у свако радно место”, рекао је Шарчевић.
Министар је рекао да не спори да је бивши директор један део посла радио јако добро, и нагласио да га то ипак не сме и не може амнестирати од повреде закона.
„Рад просветне инспекције је под лупом већ години дана, и то ће се наставити не само због ваше школе већ и због многих других случајева, пре свега због тога што нису предузимали мере које су им биле на располагању и зауставили или спречили многе лоше ситуације”, рекао је Шарчевић.
Представници Савета родитеља изразили су захвалност на прилици да лично разговарају са министром и уверење да ће се ситуација решити у корист деце.
„Школа тренутно има в.д. директора, учитеља из колектива са дугогодишњим искуством. Постоје услови да се настава одвија. Након додатне анализе рада инспекције и правних могућности које су нам на располагању могу да обећам да нико неће бити поражен”, поручио је министар.
Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је јуче, коментаришући протесте због смене директора у земунској основној школи „Светозар Милетић” рекао је да је отворен за разговоре са родитељима, али да не пристаје на ултиматуме. 
(Танјуг)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Шарчевић: Запошљавање ван конкурса отворило је много простора за манипулације

  1. Malena каже:

    Ha, ha, ha…Ne prisustvo predsednika sindikata sednicama ŠO ? Pa on bi tamo bio samo fikus, kao i većina članova ŠO ! Kao , njega neko pita ko će biti primljen na posao ? Ministre pa 90 % direktora bi trebalo zbog takvih propusta da bude smenjeno, a vi se okomili na ovog jednog jer neće u SNS !Verujete inspekciji ? Pa vi ste, Ministre, nešto, mnogo naivni ! Pa ko njih pita za šta ? Stranka kaže, mora tako, i tako je ! Koji zakon u Srbiji ?

  2. Mozda nekome bude od koristi каже:

    Volela bih da pod lupom bude i sabacka prosvetna inspekcija koja ucestvuje u prikrivanju radnih mesta za engleski jezik u specijalnoj skoli koja se ne rukovodi zakonom, vec misljenjem bivseg ministra Verbica da defektolozi treba da ga predaju.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама