Šarčević: Završnog ispita će sigurno biti

17 aprila, 2020

Ministar prosvete Mladen Šarčević demantovao je informaciju koja se pojavila na RTS-u da učenici osmog razreda neće polagati malu maturu.

N1

Ministar prosvete Mladen Šarčević demantovao je informaciju koja se pojavila na RTS-u da učenici osmog razreda neće polagati malu maturu. Ministar za Danas ponavlja da je se zalaže za održavanje male mature i da svoj stav o tome nije menjao.

– Prijemni i završni ispiti moraju da budu u nekom obliku, bez toga je sve besmisleno. Nikada neću reći da završni ispit nije potreban, jer onda padaju sva pravila i ulazimo u nihilizam. To sam rekao i premijerki – kaže Šarčević, podsećajući da je održavanje završnog i prijemnog ispita zakonska obaveza.

Navodi i da će više detalja o samom završnom ispitu biti poznato za dve do tri nedelje. Na pitanje da li se razmišlja da se na maloj maturi izostavi gradivo iz drugog polugodišta, ministar odgovara da se to gradivo može pojaviti da bi se videlo kako je funkcionisao sistem nastave na daljinu, da li se pokazao kao dobar oblik rada i koliko su učenici ovaj period iskoristili za učenje, ali da pitanja iz tog dela gradiva ne moraju da se ocenuju „tvrdo“, to jest da budu vrednovana na isti način kao i zadaci iz gradiva koje su đaci učili pre vanrednog stanja.

Na pitanje da li će testovi biti lakši nego prošle godine, ministar odgovara da ne moraju sva pitanja da budu takva, ali da će se svakako imati u vidu činjenica da je ovaj period bio stresan za đake.

On kaže da je plan da se održavanje redovne nastave završi do kraja maja, kako bi se izbeglo da se veliki broj učenika okuplja u školama, ali da će u junu biti dovoljno vremena i za pripremu učenika osmog razreda za malu maturu, kao i za različite vidove podrške đacima. Detalje, kako kaže, ne bi da iznosi, jer će se u narednom periodu situacija sa korona virusom menjati nabolje, pa će se i odluke shodno tome donositi.

Ministar kaže i da je pokrenuo proceduru za izmene pravilnika o ocenjivanju, da bi se smanjio broj potrebnih ocena po klasifikacionom periodu.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šarčević: Završnog ispita će sigurno biti"

  1. Danijela kaže:

    Ocene na kraju prvog polugodišta su mnogo realnije nego na kraju drugog.Možda bi trebalo da se računa i uspeh sa polugodišta ukoliko ne bude završnog ispita.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama