Sastavi o zimi – odabrani radovi (5. deo)

12 januara, 2018

Odabrani radovi pristigli na literarni konkurs na temu „Zima”

Prva pahuljica u mom gradu

Iz sivog oblaka Pahuljica je padala. Dok je lepršala, sa svojim sestricama se igrala. Volela je da juri tamo amo po zvezdanom nebu.
Terasa jedne zgrade je neobično sijala a devojčica je zadivljeno gledala ples pahuljica. Na njenu smeđu kosicu sletela je Pahuljica. Ugledala je nežni i krhki biser na svojoj kovrdži i jako se rastužila. Bela zvezdica primeti  suze u očima male gospođice, pa je upita: ”Tužna si ”?

  • ”Jesam, moja slatka pahuljice”, odgovori tužno, ”pašćeš na zemlju i otopiti se!”
  • ”Ali meni to nije bitno, samo mi je važno da ti i ostala deca uživate dok ja plešem u predivnoj zimskoj noći”.

Devojčica se osmehnu i poče da pleše uživajuću u plesu sa svojim novim drugaricama.

Emilija Nešić IV1,
OŠ „Drinka Pavlović”, Kuršumlija

Pogledajte i: Sastavi o zimi – odabrani radovi (3. deo) 

Zima

Posle duge sive jeseni, došla je bela i čista zima. Drveće jedva čeka da obuče svoje bele bunde i da uživa u tišini. Kuće su nam topla skrovišta od hladnih dana, a dimnjaci rade punom parom.
Svake zime najviše me obraduje sneg i zimski praznici, kićenje jelke, doček Nove godine, Božić. Obožavam da pravim Sneška  i da se igram na snegu. Najlepše su šetnje dok pada sneg i škripi pod nogama., a ja samo gledam iza sebe da li se vide moji tragovi. Snežni pokrivač učini da sve izgleda blistavo lepo.

Volim zimu i mamine tople kolačiće. Nema ništa  lepše od njenog zagrljaja u toploj kući dok napolju veje sneg.

Anđela Vorkapić II2
OŠ „Nikola Tesla“,  Kljajićevo
Učiteljica Ružica Vukelić

Zima

Zimi se sve beli. Naše drage ptice selice otišle su na jug. Vesela deca se igraju napolju i životinje se spremaju za hladnu i dugačku zimu.

Sneg je napadao i ulice se bele. Deca se grudvaju i sankaju, veselo se smejući, a životinje kao što su meda, ježić i veverica sakupili su sočne plodove i utonule u zimski san. Radosni Sneško Belić se široko osmehuje svim prolaznicima. Čak se i mame i tate sankaju sa svojom decom. Svi počinju da skaču u sneg i prave snežne anđelčiće.

Dimnjak svojim gustim dimom kao da pravi stazu do moje kuće Deda Mrazu. On željno iščekuje da krene na put na kome će obradovati svu decu sveta.

Ivana Sovrlić, učenica trećeg razreda

Prvi sneg u parku

Osvanulo je hladno decembarsko jutro. Svojim ledenim dahom nagovestilo je da dolazi zima. Nošena vetrom i pahuljama, kao na krilima ptica, sletela je u promrzli park.

Ogolele grane drveća utoplila je paperjastim belim bundama. Šuškavi tepih opalog lišća prekrila je mekanom, snežnom prostikom. Po stazama je naslikala otiske malobrojnih posetilaca koje mraz još uvek nije uspeo da odgovori od šetnje. Usamljenim klupama našla je društvo srebrnih snežnih kristala. Oštar vetar je nagovorila da svoje jesenje arije zameni zimskim uspavankama. Na nebu je, kao na velikom sivom platnu, svojom ledenom četkicom, naslikala bele, pufnaste oblake. Napunila ih je nežnim, laganim pahuljicama koje se, poput konfeta, rasipaju i lepršaju nad parkom. Utišala je sve zvuke,  umirila nestašne bubice i zavladala je mirnoća prvog snega.

Zima je najlepša u parku jer je sve čarobno kao u bajci i čini se da su sva čuda moguća kad padne prvi sneg.

Uroš Lukač, treći razred
OŠ „Avram Mrazović”, 
Sombor
Učitelj Petar Peršić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama