Sav uspeh odvikavanja od pelena prepisujem vaspitačicama

19 januara, 2018

Kada je pravo vreme za odvikavanje od pelena? Kako dete odvići od pelena? Koliko će trajati odvikavanje? Mnogo pitanja koja muče roditelje. Jedna moja drugarica je svojoj majci, koja ju je stalno opominjala da treba dete da odvikava od pelena, rekla: “ sa 18 godina niko ne nosi pelene!“. U pravu je, ali ipak, treba se informisati i upustiti u avanturu „hoćeš nošu?“.
Šalu na stranu, moje dete odavno danju ne nosi pelene. Najveću pomoć i podršku sam imala od vaspitačice i nemam dovoljno reči hvale da joj (tj njima, pošto ih je tri) zahvalim. Sa nepune 2 godine, tačnije kad je imao 21 mesec) pitala sam vaspitačicu da mi pomogne sa odvikavanjem od pelena. Pošto su se još neka deca odvikavala od pelena u njegovoj grupi, vaspitačica je prihvatila moj predlog tj. molbu. Posle prvih pokušaja, nisam htela da odustanem ( da ne zbunjujem dete, što smatram još većom greškom), ali sam mislila da je rano! Mislila sam da grešim pa sam po internetu tražila kada je najbolje vreme za odvikavanje od pelena.
Istraživanje je rađeno u Brazilu na 4.231 detetu. Većina dece su se odvikli od pelena do četvrte godine života. Prvo se deca odviknu od nošenja pelena danju, noćne su nosili još neko vreme. Devojčice su se „lakše“ i brže odvikavale od dečaka. Pravo vreme za odvikavanje je drugi rođendan. „Idealno vreme“ za odvikavanje od pelena je 27,4 meseci. Deca koja su sa odvikavanjem počela u 22. mesecu duže su „učila“ tj. odvikavala se od dece koja su kasnije počinjala odvikavanje. Starost deteta je proporcionalno obrnuta od trajanja odvikavanja od pelena. Devojčice su počinjale odvikavanje sa 21,7 meseci dok su dečaci počinjali sa 22,3 meseca. U proseku 3,2 meseca je potrebno da se dete odvikne od pelena, ali i dalje se dešavalo „pokvase“ pantalone. Za definitivno odvikavanje od pelena potrebno je nešto manje od 5 meseci.
Mislila sam da grešim i da je još rano za nošu jer se dešavalo da se Junior upiški u prodavnici. Uđemo da nešto kupimo i…problem. Jako mi je bilo neprijatno! U početku je to radio bez ikakvog „predznaka“. Ni grimasom ni bilo kakvim gestom nije davao do znanja de se upiškiti. Vremenom sam počela da prepoznajem momenat kada će se upiškiti, ali i tada je bilo pitanje da li ću stići da mu skinem pantalonice i gaće. Onda sam mu oblačila samo šorceve „na gumu“ i većinu vremena smo rpovodili napolju. Tepih sam podigla, naravno, jer sam ga zbog raznog mazanja, škrabanja i sl. već dva puta u toku dva meseca nosila na pranje. Kako je vreme prolazilo Junior je počeo da reaguje. Problem je bio što kad kaže da hoće da piški već je to i uradio. Pomirila sam se sa sudbinom i nosila više presvlaka u torbi. Malo po malo vreme od kada kaže da mu se piški do momenta kada piški se produžavalo. Sada, ima skoro dve i po godine, desi se da se upiški, ali samo kada se zaigra pa zaboravi da kaže ili ( čini mi se) kada hoće da me „kazni“.
Kako je vaspitačica odvikla Junira od noše?
Sav uspeh odvikavanja od pelena prepisujem vaspitačicama. Sama, mislim da ne bih uspela. Pitala sam kako to rade i odgovor je bio sledeći: decu, koja su „na odvikavanju“ od pelena, stavljaju na noše svakih 15 minuta. Ako dete ne obavi nuždu za 10 minuta ga ponovo stavljaju na nošu. Vreme sedenja na noši je oko 10 minuta .
Nije mi se baš svidelo jer – ceo dan provode na noši! Nisam imala izbora.
Sa noćnim pelenama se još „borimo“. Pokušala sam da mu „skinem“ jer se više od mesec dana budio ujutro sa suvom pelenom. Čim sam mu je skinula i noću, probudila sam se mokra ( spavamo zajedno). Vratila sam noćnu pelenu i sada, već dva meseca ili me probudi u toku noći da piški na nošu ili tek ujutro piški. Ni jednom za ta dva meseca nije „pokvasio“ pelenu. Do proleća ćemo nositi noćnu pelenu, a onda ćemo i to ukinuti.
 
Izvor: drmama.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama