Савет баке која је имала једанаесторо деце

15 марта, 2017

Ми се данас толико трудимо да будемо савршене маме – желимо да будемо супер маме, супер дојиље, желимо да изгледамо савршено – идемо у теретану, трчимо у продавнице, плаћамо рачуне, обављамо послове, кувамо органску храну, нервирамо се најјаче јер немамо времена ни за фризуру да нам неко сакрије те седе, и дословно се бојимо да опет клинце да нахранимо неком вечером за ван – само зато да нам не СУДЕ!

Колико нам пута морају овако нешто рећи да коначно послушамо?
Након што је родила своје прво дете и подлегла типичним, заправо – модерним – мајчинским стресовима позната аустралијска блогерска “краљица” Kонстанце Хал за савет је питала свог тату, односно маму која је одгојила 11 дјеце и готово никада није изгледала као да ће овог часа прегорети.
Како је то могуће, питала га је, а он јој је мирне душе одговорио:
“Она се никада није ни упола толико нервирала као што се нервирате, ви модерне маме!”
Савршен савет који је објаснио додатно – “Она није морала ићи у банку, није морала ићи у продавницу сваки дан, она није ни знала није се ни хтела нервирати толико око свега око чега се ви нервирате. Њој и многим мамама пре никада није било тако важно да њихова беба мора достићи сваки свој развојни корак у неком задатом времену. Она је једноставно подизала своју децу, уживајући у њима и у њиховом друштву. И у себи, у одмору, онолико колико је успевала док су деца била ту негде око ње.”
Није ли то заиста савршен савет и један безбрижан пут који би модерне маме дефинитивно требале пронаћи. У себи, јер га у данашњем друштву сигурно неће наћи.
У поређењу, уз овај је савет Kонстанце на свом Фејсбук профилу написала како то заправо изгледа данас и због чега смо ми маме заправо толико застраниле.
“Многи од нас данас, хајдемо ставити руку на срце, не уживамо толико у нашој деци и сви смо ми заправо само упола као пре посвећене својој деци и то не зато што то не желимо већ зато што смо толико под притиском свега другога да баш због тога што својој деци желимо само најбоље, највише некако игноришемо њих, а и себе саме.”, признала је Констанце која иначе има четворо деце, а јавност је обожава због њеног ултра искреног става према родитељству.
Ми се данас толико трудимо да будемо савршене маме – желимо да будемо супер маме, супер дојиље, желимо да изгледамо савршено – идемо у теретану, трчимо у продавнице, плаћамо рачуне, обављамо послове, кувамо органску храну, живцирамо се на најјаче јер немамо времена ни за фризуру да нам нетко сакрије те седе, и дословно се бојимо да  опет клинце нахранимо неком вечером брзе хране – само зато да нам не СУДЕ!
И што смо заправо тиме добили? Том сталном трком да будемо најбоље што можемо? Добили смо то да смо нервозније него икад, а иако све то радимо ради наше деце, али и наших партнера (јер савршена мама мора бити и савршена жена, зар не?) на крају испадну да се на крају дана више немамо времена бавити ни са ким. И не само то, додала је Констанце, и толико је у праву да не може бити више у праву – “Стално смо ту негде, али смо свугде некако на пола, и онда се чудимо што нас и наша деца и наши партнери више не доживљавају као пре. И они нас слушају само на пола јер се већ усред друге реченице помало искључују заправо нам враћајући онако како се и ми понашамо према свима.
Све зато што смо се толико трудиле бити супер маме и супер жене – уместо да се стварно опустимо и почнемо коначно живети у тренутку – за ту децу коју смо с толико љубави донели на свет.”
Извор:Index

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама