Cавети старијих људи над којима се ипак треба замислити

Јуче се никада неће вратити. Будите вредни. Путујте. Смејте се. Причајте са мајком кад год осетите потребу.

Радите оно што волите без обзира на то шта други мислили, не дозволите да дочекате старост а да нисте послушали бар половину савета искуснијих људи.

1. Најважнија особа у вашем животу је она која је пристала да дели свој живот са вама. Тако се и понашајте према њој.

2. Можда ћете имати дуг живот, или ће ваш живот бити кратак – ко зна. Али у сваком случају, верујте ми када вам кажем да ћете желети да сте боље пазили на себе у младости.

3. Ствари су само ствари. Немојте бити опседнути материјалним стварима, цените време и искуства.

4. Љубомора уништава везе. Верујте својој другој половини, јер коме другом ћете веровати?

5. Људи увек кажу, „Побрините се да радите посао који волите!’“ Али то није најбољи савет. Прави посао је посао који неким данима волите, другим данима га трпите, а и даље вам плаћа рачуне. Скоро нико нема посао који воли сваки дан.

6. Ако вам некад буде тешко да се носите са животом, само се вратите у садашњи тренутак и уживајте у свему што је лепо и утешно. Дубоко удахните, опустите се.

7. Године прођу док трепнеш. Немојте да се жените и удајете прерано. Живите свој живот. Путујте. Бавите се свачим. Без обзира колико пара имате. Спакујте торбе и идите где год себи можете да приуштите. Док нико не зависи од вас, не купујте ствари. Никакве ствари. Видите света, нећете се покајати.

8. Не узимајте живот озбиљно. Чак и ако вам се ствари чине мрачне и безнадежне, покушајте да себе убедите томе како је живот блесав.

9. Прави пријатељ ће дотрчати ако га зовнете у 2 ујутру. Сви остали су само познаници.

10. Деца одрастају исувише брзо. Искористите максимално време које проводите с њима.

11. Нико никад није умро жалећи што није радио више. Будите вредни, али не стављајте посао испред породице, пријатеља или себе.

12. Једите и вежбајте као да сте дијабетичар и срчани болесник који је имао мождани удар — да то никада не постанете.

13. Можда овај и није тако дубокоуман као остали, али мислим да је важан. Чистите зубе концем, проблеми са зубима су грозни.

14. Не узимајте ничији савет као заповест. Можете да затражите савет од некога кога поштујете, али онда размотрите своју ситуацију и донесите своју одлуку. У суштини, мој савет је да послушате властити савет.

15. Повреде зглобова данас ће вам се осветити касније. Чак и ако мислите да сте се потпуно опоравили. Верујте ми!

16. Имамо само једну шансу на овој земљи. Немојте се пробудити и схватити да имате 60 година, а да нисте урадили ствари о којима сте сањали.

17. Цените мале ствари и будити присутни у садашњем тренутку. Шта под тим мислим: Па, чини ми се да данас млади људи желе све и одмах. Уместо тога, зашто не ценити сваки мали тренутак?

Нећемо остати вечно на овој лудој/предивној планети. И највеће задовољство може се пронаћи у најдосаднијим активностима. Уместо да пошаљете поруку, подигните слушалицу и назовите некога. Назовите мајку, разговарајте о било чему са њом. То су тренуци које треба ценити.

18. Плаћајте рачуне и избегавајте дугове. Када бих могао да исплатим себи сав новац који сам платио за камате током свих ових година, био бих богат човек.

19. Ако сањате о томе да сте неко или да радите нешто што вам се чини немогућим, ипак пробајте. С годинама и како постајете одговорни за друге људе, и шансе за тако нешто ће бити знатно мање.

20. Када упознате некога први пут, застаните и схватите да заправо не знате ништа о њима. Оно што видите очима је само тренутно. Заборавите све то. Не знате ништа. Претпоставке засноване на предрасудама које вам се јаве у глави због тога што ваш мозак воли категорије – оне ограничавају ваш и животе других људи.

Стефан Миленковић

Извор: bukamagazin