Савети за боље руковођење одељењем

Погледајте 10 савета за успешнихе руковођење у учионици:

 

Савет 1
Направите ланац комплимената. Почните ланац било од папира или од папирних спајалица. Објасните ученицима да сваки пут када примете да се неко у разреду понаша лепо, ви ћете додати један сегмент том ланцу. Када ланац достигне одређену величину, наградићете читав разред неком наградом или посебном ужином. Можете чак да узмете у обзир додавање сегмената ланцу ако неки други наставник похвали неког од ваших ученика. Можете стартовати са једним или два сегмента за ученике да их мотивишете да наставе ланац.

Савет 2
Распоред седења. Покушајте да распоредите столице и столове у својој учионици у тространом облику који чини квадрат. Са оваквим распоредом, сваки ученик је у првом реду, а ово значи да се можете кретати по учионици и пазити на читав разред у исто време. Изучавања су показала да код типичних распореда столица и столова, што ученик седи даље од предњег дела учионице, већа је вероватноћа да ће се и лошије понашати. Ако вам је потребно да распоредите столице и столове за групни рад, то ћете веома лако урадити.

Савет 3
Скупљање трофеја. Да бисте помогли прелазак ученика у нову школску годину, позовите родитеље и ученике у своју учионицу на „Отворену кућу“. Играјте игру сакупљања трофеја са родитељима-децом тако што они треба да проналазе ствари по учионици, као што су сат, нека песма, њихово име на радном столу, итд. Ви будите оно последње што морају да нађу. Овако ће се родитељи-деца осећати удобно у односу према стварима које се налазе у учионици а први дан у школи ће им бити лакши.

Савет 4
Унапред установите правила. Пружите вашим ученицима предност да се добро понашају тако што ћете им унапред рећи правила понашања. Нека правила буду кратка. Разговарајте са њима зашто су постављена правила важна.

Савет 5
Научите брзо имена својих ученика. Што брже запамтите имена својих ученика, то ће вам бити лакше да имате контролу у учионици. Играјте игре имена са својим ученицима на почетку школске године, тако ћете их брже запамтити. Биће много ефикасније ако сте у стању да позовете ученика који ремети рад.

Савет 6
Будите чврсти а затим попуштајте. Неки наставници сматрају да је много боље бити чврст на почетку године, не допуштајући ученицима превише. Док неки ученици мисле да је ово лош наставник, други ученици ће волети сигурност коју осјећају када је њихов настаник у стању да одржава ред у учионици. Како година одмиче, можете мало да попустите, али и даље будите доследни код поштовања ваших правила.

Савет 7
Систем црвеног светла-зеленог светла. Направите огласну таблу са темом саобраћаја. Нека сваки ученик има један џеп на огласној табли са именом на њему. У тај џеп стављајте црвени, жути, односно зелени картон. Нека ученици стартају са зеленим картоном сваког јутра. Ако се неки ученик лоше понаша или је непажљив на часу, промените његово светло у жуто. Ако настави са лошим понашањем, окрените на црвено. Ако неко дете добије црвено светло било којег дана, пошаљите цедуљицу кући родитељима да је потпишу и нека је ученик врати следећег дана.

Савет 8
Користите постер да постигнете циљ. Нађите постере у књижарама које можете да окачите по учионици а који имају позитивну поруку. Правила се обично доносе да се реагује на нежељена понашања. Коришћењем позитивних постера, ваши ученици ће читати ствари које ће их изграђивати.

Савет 9
Направите таблу на којој ће писати „Све о мени“. Сваке седмице одаберите неколико ученика који су показали изузетно добро понашање у разреду. Реците тим ученицима да донесу своје фотографије и фотографије свега што желе да покажу разреду. Окачите слике на посебну таблу која их приказује. Ово ће навести сваког ученика у разреду да пожели да се и његово име и фотографија нађу на табли, те ће се трудити да поправе своје понашање.

Савет 10
Користите поене да постигнете циљ. Ако ваш разред има тешкоћа да буде миран, покушајте да користите овај систем бодова. Направите табелу и дајте сваком ученику 20 бодова са којима ће започети дан. Ако неки ученик стално омета рад, одузимајте му по 5 поена. Уколико ученик остане са нула поена, онда можете послати цедуљу родитељима. На крају сваког дана, саберите све ученичке поене добијајући један број. Поставите циљ ученицима да достигну дати број поена за ту седмицу. Ако достигну циљ, уручите им мале награде као што су налепнице, дипломе или бомбоне. Ако не достигну циљ за ту седмицу, читав разред остаје без награде.

MarinaZoran Djukanovic